Raketiranje iz Gaze nastavljeno uprkos primirju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2011, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketiranje iz Gaze nastavljeno uprkos primirju

TEL AVIV -

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze nastavili su prošle noći i jutros da ispaljuju rakete na jug Izraela, uprkos objavi zvaničnika Hamasa da će primirje stupiti na snagu još sinoć, javljaju izraelski mediji.

Protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola" presreo je dve rakete ispaljene ka luci Akšelon, a raketa tipa kasam i nekoliko mine palo je u blizini granice sa pojasom Gaze. Jedna mina je prouzrokovala štetu ali povređenih nije bilo. Ukupno 12 raketa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ispaljeno u pravcu Izraela otkako je Hamas proglasio da prekid vatre stupa na snagu u 21 sat po lokalnom vremenu u nedelju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je specijalan sastanak bezbednosnog kabineta u tri sata noću da razmotre situaciju u Gazi i tokom jednog sata ministri su razmatrali mogućnosti odgovora na raketiranje iz Gaze i proglašenje primirja.

Uprkos nastavku raketne vatre izgleda da će se izraelska armija uzdržati od eskalacije nasilja na jugu i da će pratiti primenu najavljenog primirja.

Najnoviji talas nasilja započeo je u četvrtak prošle nedelje serijom napada na Izraelce nedaleko od letovališta Ejlat na Crvenom moru i egipatske granice u kojima je poginulo osmoro Izraelaca.

Izraelska vojska je u poteri, osim sedam napadača, ubila i pet egipatskih bezbednjaka, kako tvrdi Egipat, što je dovelo do napetosti u odnosima dve zemlje koje su sklopile mir još 1979. godine. Kairo je najavio da će povući ambasadora iz Tel Aviva, a Izrael se izvinio za incident, ali je izvinjenje ocenjeno kao nedovoljno.

Izraelska strana je za seriju napada optužila Narodne komiteta otpora iz pojasa Gaze i tvrdi da su napadači sa te teritorije kojom vlada Hamas ušli u Izrael preko Sinaja nad kojim egipatske snage gube kontrolu, kako je navedeno.

U osvetničkim izraelskim vazdušnim udarima i odmazdi za raketiranje ubijeno je najmanje 15 Palestinaca, a jedan Izraelac poginuo je u eksploziji palestinske rakete.

Izjave o bezbednosti na Sinaju označene su kao neodgovorne i za žaljenje u Egiptu. Hiljade Egipćana protestovale su pred izraelskom ambasadom zahtevajući proterivanje ambasadora.

Međutim Egipat je, nakon što je uložen protest izraelskom otpravniku poslova u Kairu, pohvalio izraelsku odluku o pokretanju zajedničke istrage pogibije Egipćana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz Pojasa Gaze ispaljene rakete na Izrael

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Avg.2011

GAZA - Pet raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze na južni dio Izraela uprkos primirju koje su proglasili glavni palestinski pokreti, saopštili su jutros policijski izvori.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Raketiranje iz Gaze nastavljeno uprkos primirju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2011

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze nastavili su prošle noći i jutros da ispaljuju rakete na jug Izraela, uprkos objavi zvaničnika Hamasa da će primirje stupiti na snagu još sinoć, javljaju izraelski mediji. Protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola" presreo je dve rakete ispaljene ka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Raketiranje iz Gaze uprkos primirju

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2011

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze nastavili su prošle noći i jutros da ispaljuju rakete na jug Izraela, uprkos objavi zvaničnika Hamasa da će primirje stupiti na snagu još sinoć, javljaju izraelski mediji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.