Porošenko: Kažnjavanje krivaca je moralni dug

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Kažnjavanje krivaca je moralni dug

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da će Ukrajina učiniti sve što je u njenom moći da vinovnici rušenja malezijskog "Boinga-777" pre godinu dana, budu kažnjeni, prenele su agencije.

"Naš moralni dug u znak sećanja na sve poginule je da osiguramo pravednu kaznu krivaca za obaranje aviona", rekao je Porošenko povodom godišnjice rušenja aviona na letu MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, preneo je Ukrinform.

Avion sa 298 osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << većinom Holanđana, srušio se u Donjeckoj oblasti (Donbas) na istoku Ukrajine 17. jula 2014 i tada su svi putnici i članovi posade poginuli.

Prema Porošenkovim rečima, "taj zločin predstavlja pretnju za čitavu međunarodnu zajednicu".

"Pravda treba da bude uspostavljena i treba demonstrirati spremnost na zaštitu temeljnih vrednosti. Taj akt surovosti ne može biti oprošten u savremenom svetu", istakao je predsednik Ukrajine.

"Ubice moraju znati da je kažnjavanje neizbežno", kazao je Porošenko.

Predsednik Ukrajine odgovornost za obaranje aviona pripisuje "ekstremistima nad okupiranim Donbasom", i tvrdi da se nesreća ne bi desila "bez direktnog naloga njihovih lidera".

"Visokotehnološko oružje, kojim je oboren avion, u ruke terorista moglo je dospeti samo iz Rusije. To nije moglo da se desi bez učešća, bez direktne naredbe najvišeg političkog i vojnog rukovodstva susedne države. Tačno pre godinu dana maska groznog hibridnog rata, pokrenutog protiv Ukrajine, bila je skinuta", naveo je Porošenko.

"Teško da iko može da saučestvuje porodicama žrtava leta MH17 više od Ukrajinaca. Zbog agresije Rusije hiljade Ukrajinaca izgubili su život, hiljade su ranjene", rekao je ukrajinski predsednik.

AFP podseća da Rusija poriče da snabdeva proruske snage na istoku Ukrajine raketnim sistemom "Buk", koji je navodno upotrebljen u napadu, dok ruski mediji podsećaju da je verzija ruskog Istražnog komiteta da je "Boing" oboren raketom "vazduh-vazduh", koja nije proizvedena u Rusiji.

Ruski koncern "Almaz-Antej" zaključio je da je avion mogao biti pogođen raketom sistema "Buk-M1" ukrajinske proizvodnje.

Agencije izveštavaju da su kod sela Grabovo u Donbasu, gde je bio pronađen najveći deo srušenog aviona, počeli komemoracije i pomen žrtvama, na kom prisustvuju lideri samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko i Denis Pušilin, kao i predstavnici komande ustanika DNR .

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO) HOĆEMO LI IKAD SAZNATI? Ni posle godinu dana ne zna se ko je srušio MH17 na istoku Ukrajine

Izvor: Kurir, 17.Jul.2015

Svih 289 putnika i članova posade je poginulo, a holandski istražitelji još nisu objavili ko je i kako srušio avion "Malezije erlajnz" na letu Amserdam-Kuala Lumpur..BEOGRAD - Pre tačno godinu dana u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine srušen je putnički avion malezijske avio-kompanije "Malezija...

Nastavak na Kurir...

Godinu dana od rušenja aviona iznad Ukrajine

Izvor: VOA, 17.Jul.2015

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko nazvao je prošlogodišnje rušenje aviona na letu Malezija erlajns MH17 „surovim terorističkim napadom“ i rekao da je fatalna raketa mogla da bude ispaljena samo uz učešće Rusije...Porošenko je u današnjoj izjavi takođe rekao da Ukrajina ima “moralnu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.