Oborene ukrajinske letelice iznad Donjecka

Izvor: RTS, 03.Feb.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oborene ukrajinske letelice iznad Donjecka

Jedan helikopter i jedan avion ukrajinske vojske oboreni su iznad istočne oblasti Donjecka, tvrde lokalne vlasti. UN: Istok Ukrajine pretvoren u bojno polje. Sergej Lavrov poziva Kijev i proruske aktiviste da direktno razgovaraju.
Komandant ministarstva odbrane "Donjecke Narodne Republike" nije mogao da precizira koji tip letelica je oboren, javlja Međunarodni servis vesti Sputnjik, a prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

"Gubici ukrajinske vojske tokom protekla 24 sata uključuju jedan avion i jedan helikopter", rekao je neimenovani komandant za Donjecku novinsku agenciju.
Komandant je dodao da je ukrajinska vojska, takođe, izgubila sedam tenkova i 163 pripadnika u protekla 24 sata, a da je ukupno 1.659 poginulo u proteklih 17 dana.
"Gubici među civilima se procenjuju na osam poginulih i 22 povređena. DNR ima sedam poginulih, 20 povređenih", rekao je komandant.
Ovu informaciju nisu potvrdile vlasti u Kijevu.
Sukobi na istoku Ukrajine rasplamsali su se od januara, a borbe u oblasti Donjecka su intenzivirane.
Ujedinjene nacije oštro kritikuju ukrajinsku vojsku i proruske aktiviste jer su autobuske stanice, škole i bolnice na istoku Ukrajine, pretvorili u bojno polje, na kome civili ginu.
"Autobuske stanice i javni transport, pijace, škole i obdaništa, bolnice i stambena područja postali su bojno polje... što je jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava", izjavio je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein.
Husein je za veliki broj civilnih žrtava okrivio "neselektivno granatiranje stambenih područja na teritoriji koju kontroliše vlada i područjima koji kontrolišu naoružane grupe" i dodao da je u protekle tri sedmice ranjeno 545 ljudi.
Prema procenama UN, više od pet miliona ljudi i dalje živi u zoni sukoba, preneo je AP.
Komisija UN za ljudska prava apelovala je na obe strane u sukobu da im zaštita civila bude prioritet.
Ujedinjene nacije su saopštile da je u sukobima na istoku Ukrajine poginulo, od aprila prošle godine do sada, najmanje 5.358 ljudi.
Lavrov: Kijev i aktivisti da razgovaraju
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je Kijev da direktno razgovara sa proruskim aktivistima u istočnoj Ukrajini, a ne da upire prstom u Moskvu okrivljujući je zbog sukoba.
"Neophodno je da se nastavite razgovore umesto da se upire prstom u Rusiju i pripadnike (proruskih) milicija, neophodno je da razgovaraju sa njima kao učesnicima u pregovaračkom procesu i ne sa onima koji se doživljavaju isključivo kao dopuna Kontakt grupi", rekao je Lavrov.
Moskva poziva Kijev da nastavi dijalog sa milicijama na istoku Ukrajine, rekao je Lavrov komentarišući izjavu ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova da Kijev očekuje od Moskve da reaguje na prekid pregovora iz Minska, dodaje agencija Tas.

"Ne mogu da komentarišem izjave predstavnika ukrajinskog ministarstva inostranih poslova, oni daju mnogo izjava (saopštenja) koje se kasnije ispostave kao neistinite", primetio je Lavrov.
Rojters podseća da Moskva priznaje da je podržala pobunjenike, ali negira optužbe Zapada da pomaže novčano, oružjem i upućivanjem vojnika.
Istovremeno Lavrov optužuje SAD da podržavaju napore da se kriza na istoku Ukrajine reši vojno, umesto diplomatskim putem.
List Njujork tajms preneo je juče da bi, suočena sa ofanzivom proruskih snaga u Ukrajini, administracija američkog predsednika mogla da razmotri pitanje isporuke oružja za odbranu i opreme ukrajinskim snagama.
Najnovija runda mirovnih pregovora Trilateralne kontakt grupe održana je 31. januara u Minsku, ali nije donela nikakve rezultate.
Nakon neuspeha razgovora, vlasti u Kijevu i proruske snage ponovo su okrivili jedni druge za eskalaciju krize.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BUKTE NEMIRI U DONJECKU: Oboreni ukrajinski helikopter i avion!

Izvor: Press, 03.Feb.2015

Jedan helikopter i jedan avion ukrajinske vojske oboreni su iznad istočne oblasti Donjecka, izjavio je danas komandant ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR). . "Gubici ukrajinske vojske tokom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.