Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jul.2020, 13:10

Ministar Sojlu: Izmedju 55 i 60 migranata bilo u čamcu koji je potonuo u jezeru Van

Sumnja se da je do 60 migranata bilo u čamcu koji je prošle nedelje potonuo u jezeru Van na istoku Turske, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu.

Turske snage su krenule u potragu i spasavanje helikopterima i čamcima, nakon što je 27. juna prijavljen nestanak čamca koji je prevozio migrante preko jezera, a do sada su spasilačke ekipe izvadile šest tela.

Ministar unutrašnjih poslova Turske, koji je otputovao u Van kako bi nadgledao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << akciju spasavanja, rekao je danas novinarima da su vlasti procenile da je čamac prevozio između 55 i 60 migranata kada je potonuo zbog olujnog vremena.

Ukupno 11 ljudi povezanih sa tragedijom je privedeno, a lokalni čelnik provincije Van je smenjen zbog odlaganja prijavljivanja incidenta, kaže ministar Sojlu.

Sojlu navodi da stručnjaci misle da je potopljeni čamac 110-120 metara ispod vode a iz Ankare su postavili podvodni sistem za snimanje kako bi se čamac pronašao.

Turska televizija "HaberTurk" objavila je da su migranti sa čamca verovatno iz Pakistana, Avganistana i Irana.

Turska, u kojoj živi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica, glavni je prolaz za migrante koji žele da dođu do Evrope.

Ranije ove godine, hiljade migranata stiglo je na tursko-grčku granicu pokušavajući da je ilegalno pređu, nakon što je Turska zapretila da će otvoriti svoje granice migrantima koji žele da pređu u Evropu.

Taj potez pokrenuo je višednevne sukobe migranata i grčkih pograničnih vlasti.

Sulejman Sojlu izjavio je da je Turska prošle godine privela oko 454.000 migranata, dok je ove godine sprečila oko 16.000 njih da pređu tursko-iransku granicu.

Nekoliko hiljada migranata (oko 4.500) je pritvoreno nakon što su uspeli da uđu u provinciju Van.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.