Pokrajinski ombudsman osudio učešće hora na SNS skupu

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Dec.2015, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinski ombudsman osudio učešće hora na SNS skupu

NOVI SAD - Pokrajinski ombudsman osudio je danas učešće hora novosadske Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj na skupu Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu u petak, i ocenio da taj slučaj svedoči o kontinuitetu ignorisanja prava deteta.

Ombudsman je saopštenju upozorio na činjenicu da škole, pristajući na učešće učenika na partijskim skupovima, podredjuju interese dece parcijalnim interesima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << političkih stranaka.

"Ovakvo ponašanje političkih stranaka, ali i neodgovornost osoba na čelu obrazovnih ustanova iz kojih deca učestvuju u stranačkim aktivnostima, nastavlja se i uoči predstojeće izborne kampanje, iako je to apsolutno neprimereno i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

U toj instituciji su podsetili da su ukazivali na istu pojavu i 2012. i 2014. godine, kada su pozvali sve političke stranke da poštuju Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba i tako pokažu da im je zaista stalo do dece i njihovih prava.

"U društvu, nažalost, još ne postoji spremnost za tako nešto. Ta činjenica, medjutim, ne može biti opravdanje da se nastavi sa partijskom instrumentalizacijom dece, a drugima da se oportunistički povijaju pred zahtevima partijskih politika", ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da su škole dužne da učenicima prenose znanje o svetu u kome žive, pa i o svetu politike i da im ukažu na prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje, dozvoljena i nedozvoljena ponašanja.

"Za stranku koja poput SNS ne propušta priliku da javno istakne svoju odanost evropskim vrednostima, skup u petak bi morao biti prilika za ozbiljno preispitivanje, jer je reč o početku predizborne kampanje. A početi izbornu kampanju sa porukom da nema ničeg problematičnog u pretvaranju dece u oruđe politčkih stranaka nikako ne može da bude poruka stranke privržene evropskim vrednostima", ocenio je pokrajinski ombudsman.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.