Ombudsman i LSV: Zloupotreba učenika Jovine gimnazije na mitigu

Izvor: Radio 021, 20.Dec.2015, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman i LSV: Zloupotreba učenika Jovine gimnazije na mitigu

Pokrajinski ombudsman osudio je danas učešće hora Jovine gimnazije na skupu Srpske napredne stranke u petak i ocenio da taj slučaj svedoči o kontinuitetu ignorisanja prava deteta.

U saopštenju te institucije se upozorava na činjenicu da škole, pristajući na učešće učenika na partijskim skupovima, parcijalne interese stranaka pretpostavljaju dobrobiti dece.

"Pojavljivanje i učešće dece na skupovima političkih partija u nekoliko je navrata podstaklo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Pokrajinskog zaštitnika građana da se obrati javnosti. Međutim, ovakvo ponašanje političkih stranaka, ali i neodgovornost osoba na čelu obrazovnih ustanova iz kojih deca učestvuju u stranačkim aktivnostima, nastavlja se i uoči predstojeće izborne kampanje, iako je to apsolutno neprimereno i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju ombudsmana.

U toj instituciji su podsetili da su ukazivali na ovu pojavu i 2012. i 2014. godine, kada su pozvali sve političke stranke da poštuju Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba i tako pokažu da im je zaista stalo do dece i njihovih prava. "U društvu, nažalost, još uvek ne postoji spremnost za tako nešto. Ta činjenica, međutim, ne može biti opravdanje jednima da sa partijskom instrumentalizacijom dece nastave, a drugima da se oportunistički povijaju pred zahtevima partijskih politika", ocenjuje se u saopštenju.

LSV: Zloupotreba dece

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštio je da je "šokiran vešću da je hor Jovine gimnazije učestvovao na skupu Srpske napredne stranke" i okarakterisao to kao zloupotrebu dece u političke svrhe.

LSV se pita "kako je uopšte palo na pamet nadležnima u gimnaziji da sebi i, što je, kako navode, najgore, učenicima dozvole da budu tako iskorišteni u svrhu stranačke propagande". U saopštenju se navodi da su naprednjaci u Novom Sadu još na početku ove školske godine delili stranačke letke pred školama.

LSV smatra da bi SNS morao da zna da su ovakve stvari u EU, kojoj se teži, apsolutno nemoguće i da ih niko sebi ne bi dopustio, jer "deca ne smeju biti zloupotrebljena nikada i ni na koji način, uključujući i u stranačke svrhe".
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.