Izvor: MozzartSport.com, 08.Dec.2021, 09:19

Zla imperija se vraća, sve je isto, samo nema Brejdija

Nju Ingland Petriotsi sa starim trenerskim vukom Bilom Beličikom krči put do Superboula. Pet kola do kraja ligaškog dela sezone imaju pol-poziciju u nikad izjednačenijoj Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC)

Godina tame, sivila, premijerna sezona bez legendarnog asa, najboljeg svih vremena, Toma Brejdija, morala je da odrazi na sunovrat moćne franšize iz Bostona. Ipak, u ovom šampionatu NFL-a poput Feniksa iz pepela podigla se zla imperija Bila Beličika. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Nju Ingland Petriotsi opet su tim koji žari i pali u omiljenom sportu Amera. Pet kola pre kraja ligaškog dela šampionata, najtrofejnija ekipa u ovom milenijumu sa čak šest titula je najbolja u nikad izjednačenijoj Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC). U leđa gledaju u prethodne dve sezone moćni Kanzas Siti Čifsi, zatim Baltimor Rejvensi, Tenesi Tajtensi, Bafalo Bilsi, timovi kojima su davane veći izgledi za prvo mesto u konferenciji i propuštanje prve runde januarskog plej-ofa.

Ko se na početku sezone kladio na takav scenario? Trenerski mag Bil Beličik pokazao je da nije još za penziju, da ima još mnogo toga da pokaže iako je prošle godine ostao bez Toma Brejdija. G.O.A.T. je otišao u Tampu, kockice su se odmah složile, osvojio je u prvoj sezoni u novom timu Superboul krunu, sedmu u karijeri i postavio sebe na pijedestal. Petriotsi su imali očajnu sezonu, ostali su bez plej-ofa, ali sada je druga priča.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE NJU INGLAND DA OSVOJI TITULU JE 8,00, A DA ĆE IGRATI U SUPERBOULU JE 4,30.

Kako je od luzera, Beličik opet napravio ekipu od koje svi strepe? Već je počelo "preko bare" da se priča o Superboulu u Los Anđelesu sredinom februara i mogućem duelu svetova, Toma Brejdija protiv Bila Beličika. Taj obračun najboljeg tandema trener-kvoterbek u istoriji ovog sporta smo gledali na Foksborou na startu šampionata. Legendarni vođa napada prvi put je odigrao protiv bivše franšize u kojoj je proveo 20 godina i pobedio je s tesnih 19:17. Od tog poraza, koji je lako mogao da bude pobeda Petriotsa nad braniocem trofeja Vinsa Lombardija da je kiker Nik Folk bio za koji centimetar precizniji (promašeni fild gol sa 56 jardi, pogođena stativa).

Od toga meča kreće uzlazna linija Nju Inglanda. Doduše, usledio je nešto kasnije i poraz, i to na svom terenu od Dalasa (29:35 posle produžetaka), ali je onda usledio neverovatan niz od sedam pobeda i prvo mesto u AFC-u sa skorom od devet pobeda i četiri remija. Zanimljivo je da tim iz Bostona ima svih šest trijumfa u gostima, dok su pred svojim navijačima doživljena čak četiri poraza. Bolji su bili Majami Dolfinsi, Nju Orleans Sejntsi i pominjani Tampa Bej Bakanirsi i Dalas Kaubojsi.

Petak, 02.20: (1,60) Minesota Vajkings (14,0) Pitsburg Stilers (2,55)

Kako je došlo do obrta za 180 stepeni? Poput Koperfilda, Beličik je izvukao čarobni štapić. Znanje, iskustvo i osećaj sličan kao pre dve decenije, kada je zamenio zvezdu lige Drua Bledsoa za anonimnog klinca, izabranog tamo negde u šestoj rundi drafta, kao 199. pika, Toma Brejdija. Na startu sezone se odrekao nekadašnjeg superstara, sada zvezde padalice Kema Njutona i sudbinu prepustio u ruke mladom rukiju Meku Džonsu, piku prve runde drafta ove godine.

Popularni Supermen na letnjem trening kampu nije uverio Beličika da je bolji od talentovanog klinca. I Njutonovo oklevanje sa vakcinacijom protiv korona virusa uticalo je na odluku da mu uruči otkaz neposredno pred start novog prvenstva.

Vratimo se malo nazad. Tradicionalno sredinom marta razbukta se tržište slobodnih agenata. Uvek škrt kada su milioni u pitanju, Beličik je odrešio kesu i doveo veliki broj slobodnih fudbalera za basnoslovni novac. Cifre su bile nekarakteristične za Petriotse. Primera radi, "pes rašer“ Met Džudon, pojačanje iz Baltimora, dobio je 56.000.000 dolara za četiri godine, a dobro su se "oparili“ i tajt endovi, Hanter Henri (37.500.000 za tri godine) i Džonu Smit (50.000.000 za četiri).

Bilo je jasno i iskusnom stručnjaku da je preko potrebna sveža krv u franšizi iz Bostona. Ipak, ključni potez bio je Njutnov otkaz i bacanje u vatru "zelenog“ Džonsa. Naravno, Petriotsi su sistem. Za razliku od drugih franšiza gde od kvoterbekova prve runde drafta se odmah želi spektakl, da imaju ulogu Supermena, Beličik i ofanzivni koordinator Džoš Mekdenijels nisu žurili. Dozirali su rukija. Akcije su tako projektovane da nema dugih, rizičnih lopti. Cilj je da igra sigurno, bez mnogo izgubljenih lopti. Taktika za poslednji meč 13. kola NFL šampionata protiv Bafala pokazala je svu genijalnost legendarnog trenera koji vodi poreklo iz Dalmacije.

Nju Ingland je pobedio Bilse sa 14:10 na njegovom terenu, a mladi Džons je na tom meču bio statista. Njegov zadatak tokom celog meča bio je da uruči loptu raning bekovima - Dejmijanu Herisu, Ramondru Stivensonu i Brendonu Boldenu. Nema herojstva, uradi kako ti je rečeno. Mladi vođa napada Nju Inglanda bacio je na celom meču mizerna tri pasa, dva je kompletirao za samo 19 jardi. Pobeda se piše, Beličikov makijavelizam je došao do punog izražaja. Cilj (pobeda) opravdava sredstvo (trčanje, trčanje i samo trčanje).

Uslovi za igru u Bafalu bili su veoma teški. Jak vetera je duvao u gradu u državi Njujork u blizini granice SAD-a i Kanade, blizu Nijagarinih vodopada. Dok se Džoš Alen mučio da kompletira neki pas, mladi Džons je trošio vreme, predavao loptu u ruke trkačima. Na kraju je granitna odbrana odlučila pobednika kada je u finišu sprečila Alena i drugove da preokrenu rezultat. Od tačdauna Herisa u prvoj četvrtini, gosti su vodili. Bilsi su dvaput smanjivali na poen zaostatka, ali nijednom nisu vodili.

Naravno, posle meča novinari su pitali Beličika o igri, ali poznat po kratkim i kurtoaznim odgovorima samo je rekao da je pas igra ostavljen za revanš protiv Bilsa na Foksborou.

Petriotsi su opet zveri, ekipa od koje se svi plaše. U napadu je trčanje i dalje prioritet, a ako se ide na pas igru, važnu ulogu imau odlični tajt endovi Džonu Smit i Hanter Henri, ovogodišnja pojačanja iz Tenesija, odnosno Los Anđeles Čardžersa. Beličik je pre deceniju patentirao igru sa dva tajt enda. Jedan je bio Rob Gronkovski, sada zvezda Tampa Beja, a drugi Eron Hernandez, nažalost, igrač koji je poznat po doživotnoj robiji koju je dobio zbog dvostrukog ubistva, a pre četiri godine je izvršio samoubistvo u zatvoru.

--------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Hvatački korpus sa risiverima Džejkobijem Majersom, Nelsonom Agolorom , Kendrikom Burnom i N’Kilom Herijem je jedan od slabijih u ligi. Odbrana je snaga Petriotsa. Trenutno, Nju Ingland ima najbolju defanzivu u ligi, popunjenu superstarovima kako u prednjoj liniji, tako i u sekendariju. Beličik je poznat kao defanzivni mag, ima njuh da izabere prave defanzivce. Met Džudon se pokazao kao pun pogodak. Iako su mnogo smatrali da je preplaćen, sjajni lajnbeker je prava "sek“ mašina i opravdava svaki uloženi dolar. Lajnbekerska pozicija je ubedljivo najjača u ligi. Osim Džudona, tu su povratnici u tim, Donta Hajtauer i Kajl Van Noj. Prvi je propustio celu prošlu sezonu. Iskoristio je mogućnost da "zamrzne“ godinu zbog korona virusa, dok je drugi šokantno otpušten iz Majamija i odmah se vratio u Foksboro.

Na rosteru Nju Inglanda ove sezone je bio i Stefon Gilmor, jedan od najboljih kornerbekova lige u proteklih sedam, osam godina. Bio je defanzivni MVP pre tri sezone. Tokom šampionata je poslat u Karolinu Panters. Umesto da to bude hendikep (nije odigrao nijedan meč u ovom šampionatu za Petriotse zbog povrede), ispostavilo se da je to prednost. Nju Ingland ima fantastične defanzivne bekove – Džes Sija Džeksona, Adrijana Filipsa i veterana Dejvina Mekortija, fri sejftija, verovatno najboljeg u prethodnoj deceniji u NFL šampionatu.

Iako i dalje mnogi vide Kanzas Siti Čifse kao najvećeg favorita za treći vezani Superboul, Beličikova zla imperija je u naletu. Pred nama je još pet kola ligaškog dela sezone, a u januaru temperatura će da proključa širom SAD-a, kada kreće januarsko plej-of ludilo.

Tampa Bej Bakanirsi – Nju Ingland Petriotisi u Superboulu u Los Anđelesu sredinom februara? Tom Brejdi protiv Bila Beličika? Moguće je...

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.