Izvor: MozzartSport.com, 11.Jul.2020, 09:18

Najslađa titula u Humskoj 1: Mrtva trka, propala kumovska veza, 30.000.000 dinara na maserskom stolu i rasplet koji se pamti (VIDEO)

Gol Nenada Bjekovića u nadoknadi o kome se priča i posle 44 godine

Navršile su se tri godine od poslednjeg šampionskog slavlja Partizana, post i te kako kako „svrbi“ Grobare, mada nije ni približno najduži u istoriji kluba. Čekao je u periodu od 1949. do 1961, imao prazan hod posle 1965, a kad se konačno vratio na tron izvedba je bila za pamćenje.

I dugo sećanje. Toliko snažno da se urezalo u kolektivnu svest Grobara kao najslađe osvojena titula. Razlog: >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prigrabljena je završnim kontaktom s loptom jednog fudbalera u prvenstvu 1975/76. Ne bilo kog. Jednog od najupečatljivijih u klupskoj istoriji – Nenada Bjekovića.

Sve utakmice su već uveliko bile gotove. Jedino se igralo u Ljubljani. Nadoknada...

Nabačena lopta prema Bjekoviću, nije uspeo da je zahvati glavom, ona je došla do Stojkovića, pokušava da šutira. Evo Bjekovića... Gol, gol, gol! Gol šampionata! To nije viđeno na našim terenima. Nikad do sada“, energično je izvestio reporter Radio Beograda Jordan Ivanović sa stadiona pod Bežigradom, posle pogotka popularnog Đavola u nadonadi, za obaranje Olimpije (1:0), preticanje splitskog Hajduka i krunisanje u prvaka ondašnje Jugoslavije.

Prođoše otad tačno 44 godine.

Ostadoše svedočanstva aktera, video i audio snimci, anegdote, polemike... I saglasje da je na današnji dan 11. jula 1976. na najdramatičniji način završena sezona otkako se igra fudbal na našim prostorima.

Bio je to krešendo po svemu uzbudljivog prvenstva. Velika četvorka u punoj snazi. Na kraju jesenjeg dela prvenstva poredak na tabeli beše sledeći: Partizan 25, Crvena zvezda 24, Hajduk 23, Dinamo 22 boda. Mrtva trka. Tokom proleća crveno-beli su u jednom trenutku izbili na lidersku poziciju, pa posle njih „Majstori s mora“, onda su crno-beli osam kola pre kraja stekli četiri boda viška u odnosu na rivale, pa 9. maja izgubili na JNA od „Bilih“ 1:6 u meču upamćenom po navijanju domaće publike. U međuvremenu je Zvezda ispala iz trke (prethodno zaostali Zagrepčani), a u ciljnu ravninu rame uz rame ušli Hajduk i Partizan.

Po 48 bodova, s tim da je dvostruki uzastopni prvak uoči završnog kola imao daleko bolju gol-razliku. Trebalo je samo da pobedi OFK Beograd u gostima i odbrani naslov bez obzira na učinak sastava trenera Tomislava Kaloperovića u Sloveniji.

Dobili smo obećanje rukovodstva OFK Beograda da će sve biti pošteno. U Ljubljanu odlazimo tri dana ranije, u petak prvim jutarnjim letom. Tamo se ubijamo od dosade. Pošto je u Olimpiji bilo mnogo igrača sa ovog prostora, pokušavali smo na razne načine da zatvorimo utakmicu. Kum sa golmanom Ljubišom Dalanovićem je Ilija Zavišić. Ne igra zbog kartona, ali krenuo sa nama da kumi i moli. Ovaj ni da čuje. Slobodana Dogandžića znam iz Proletera, dođe kod nas u hotel i kaže mi: „Ko vam je kriv, Hajduk nam iskeširao 30.000.000 dinara da izginemo na terenu“. Došli ljudi u Ljubljanu, otvorili torbu i izručili novac na maserski sto. To se tako radi, a ne Kaloperovićeva priča: „Mi smo najjači, mi ćemo ovo, mi ćemo ono, biće to u redu“. Šta će, bre, biti u redu?!“, prisećao se pre dve godine u intervju Mondu junak meča, Nenad Bjeković.

Utakmice nikakve. I u Beogradu i u Ljubljani. Tek u 57. minutu susreta na Staroj Karaburmi Jovašević je doneo nezainteresovanim Romantičarima vođstvo. Crno-beli su u tom trenutku hladili šampanjac, ali ih je hladan znoj oblio kad je u 73. minutu Luka Peruzović poravnao na 1:1 i s obzirom da pod Bežigradom nije bilo golova činilo se da će Splićani slaviti. Parni valjak je morao da ubaci u brzinu više. Nije vredelo, jer je Dalanović branio spektakularno i sutradan u svim izveštajima zavredeo desetku. Olimpija je odbijala nalete Partizana, čiji igrači su postajali nervozni. Svi mečevi su završeni, preostao je samo još taj u Ljubljani, pojedinci tvrde da je „trajao do Dnevnika“. Bjeković demistifikuje čaršijske priče, uveravajući da je glavni sudija Dušan Maksimović iz Novog Sada samo pedantno obračunao izgubljeno i(li) ukradeno vreme. Uz dodatak:

Trener Slavko Luštica se opraštao od Olimpije i naša utakmica je počela bar deset minuta kasnije. Zato se stekao utisak da je trajala večno. Ja vidim, gotovo. Ne možemo ništa. Dalanović brani nemoguće. Brišem znoj i razmišljam u sebi: „Ubiću Zavišu posle utakmice“.

Tačno je da je 90. minut istekao, samo tad nije bilo četvrtog arbitra da podgine tablu. Glavnom je ostavljeno da proceni koliko je vremena izgubljeno. Sad, da li je odluka pala u 93. kako stoji u zvaničnom zapisniku ili u 97. kako su spočitavali Hrvati? Partizanov argument da je sve bilo regularno vezan je za faulove i izležavanja igrača Olimpije u kombinaciji sa namernim izbacivanjem lopte u aut, što je nateralo Maksimovića da produži susret.

Jordan Ivanović dugo posle Ljubljane nije smeo da kroči u Split. Bio je „persona non grata“ samo zato što je objektivno prenosio utakmicu. Rekao je da smo oštećeni za dva penala i da je nadoknada vremena bila po propisima. Lopta je otišla pored naše klupe, Ivanča je otrčao sa gola da izvede aut i ja vidim pištaljku u Maksinim ustima. Priđem mu i kažem: „Molim te, ali molim te, pusti još ovo“. Golman Ivančević baci Gajici Đuroviću, ovaj doda do Nenada Stojkovića i Neša na palac, pa u šesnaesterac. Moca Vukotić stoji levo od mene i dere se na Stojkovića što mu nije dodao. Slušam Mocu, gledam Nešu, čekam poslednji zvižduk i odjednom... Lopta u mojim nogama. Da me ubiješ ne znam kako je tu stigla“, priseća se Bjeković poslednjeg, 24. gola te sezone.

Doneo mu status najboljeg strelca lige, Partizanu sedmu titulu prvaka, a ovdašnjem fudbalu rasplet drame kakva ni pre, ni posle toga nije nadmašena.

P. S. Šampioni Jugoslavije 1976. postali su: Ivančević, Đurović, Golac, A. Todorović, Stojković, (Tomić), Kozić, Zavišić, Kunovac, B.Đorđević, Vukotić, Bjeković. U timu su bili još: Pejović, Perović, Arsenović, Đorđić, Grubješić, Trifunović, Antić, Istatov, S. Nikolić, Prekazi i Cvetković.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.