Gerontološki centar u Vrbasu dobija lift, a sa njim i licencu za rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gerontološki centar u Vrbasu dobija lift, a sa njim i licencu za rad

Od 2015. godine, korak po korak, traje rekonstrukcija i adaptacija gerontološkog centra u Vrbasu, a izgradnjom namenskog lifta ova ustanova će se ubrajati među dvadeset licenciranih državnih centara ovog tipa u Srbiji.

U Gerontološkom centru u Vrbasu počeli su radovi na izgradnji lifta, koji će omogućiti kvalitetnije životne uslove korisnicima, a ustanova će najzad dobiti licencu za pružanje socijalnih i zdravstvenih usluga. Tri sprata zgrade u kojoj trenutno boravi oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 90 korisnika sada povezuje samo usko stepenište, a više od 80 njih je slabo pokretno. Kretanje je za ove korisnike od suštinske važnosti za kvalitet života, kaže Mihailo Simić, radni terapeut.

“Ono što korisnici možda mogu da gledaju sa prozora sada će im biti dostupnije, biće pokretljiviji, sami će moći da urade, neće možda morati da se oslone na nekog drugog i to dosta znači za svačije samopoštovanje i, uopšte, kvalitet života, a onda i sve druge aktivnosti koje mi radimo ili neka njihova želja da se prošetaju na ovaj način će biti rešena,” rekao je Simić.

Radmila Musić, direktorica Gerontološkog centra Vrbas kaže da će lift pružiti i bolje uslove za rad zaposlenima, jer će nakon dogradnje lifta uraditi i neophodna reorganizacija smeštaja korisnika.

“Sa ugradnjom lifta nama se otvara mogućnost da na spratu objekta možemo smestiti i slabije pokretne korisnike koji mogu koristiti lift, a samim tim bi doprineli i da se kapacitet ustanove popuni 100 posto. Trenutna popunjenost kapaciteta je 98%, znači tih par mesta su upravo na prvom spratu zgrade, ta su mesta slobodna, a za smeštaj nepokretnih korisnika u stacionarima imamo konstantno listu čekanja”

Projekat sa šest miliona dinara finansira Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, a radovi bi trebalo da budu završeni za 120 dana.

Draginja Naumov, diplomirani inženjer građevinarstva angažovana je kao nadzor radova i naglašava da je izgradnja lifta nosivosti 630 kilograma je zahtevan projekat zbog specifične konstrukcije i starosti zgrade.

“Temeljna konstrukcija, a samim tim i dubina fundiranja je niža u odnosu na planirane radove koji će se izvoditi na dogradnji lifta, tako da će se sada, pre izgradnje tog liftosvskog okna, izvoditi radovi na podbetoniranju temelja tog postojećeg objekta i sanaciji objekta na tom delu gde će doći liftovsko okno,” istakla je Naumov.

Gerontološki centar u Vrbasu ima 125 mesta: 95 u objektu u Vrbasu i još 30 u domskom smeštaju u Kucuri. O korisnicima brine 50 zaposlenih, od čega su devet zdravstveni radnici. Ustanova ima i lekara opšte prakse, dva radna terapeuta koji se bave radno-okupacionom terapijom, a pored usluge smeštaja, pruža i dnevne usluge u zajednici. Iz opštinskog budžeta se finansira služba vaninstitucionalne socijalne zaštite, to je služba pomoći nege u kući, i finansira se Klub za stara lica gde se lokalno staro stanovništvo druži sa korisnicima smeštaja.

Od 2015. godine Gerontološki centar konstantno ulaže u poboljšanja objekata ustanove kako bi bio korak bliži licenci za rad.Sredstvima Ministarstva za rad i socijalne politike pre godinu dana je završena i izgradnja savremene kotlarnice u objektu Gerontološkog centra u Vrbasu čija vrednost je dva i po miliona dinara, a iz budžeta pokrajinske vlade je krajem prošle godine izdvojeno oko tri miliona dinara za rešavanje protivpožarne zaštite u oba objekta Gerontološkog centra, koja je veliki problem u objektima koji nisu namenski građeni za gerontološki centar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.