Ljajić: Država će morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba

Izvor: RTS, 30.Jul.2017, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Država će morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će država u nekom trenutku morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba od brašna tip-500.
"U nekoliko navrata smo dobili preporuku Evropske komisije da i ovu uredbu ukinemo", rekao je Rasim Ljajić za Tanjug i objasnio da je ta uredba jedina preostala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uredba kojom se u Srbiji reguliše cena nekog proizvoda.

Ljajić objašnjava da država uredbom o ceni hleba štiti one najsiromašnije, ali i da se ona kosi sa principima slobodnog funkcionisanja tržišta i, u nekom trenutku, moraćemo da je ukinemo.
"Razvoj ekonomije je, ipak, najbolja socijalna politika", ocenjuje ministar, govoreći o tome na koje načine vlada može da smanji nivo siromaštva u državi.
Na pitanje da li i dalje postoji ideja u vladi da se izrade socijalne karte za najsiromašnije građane, Lajić je objasnio da je za izradu socijalnih karata potrebno oko 30 miliona evra, a da su rezultati koji bi se time dobili "pod znakom pitanja". 
"Najbolja socijalna politika je jaka ekonomija, zapošljavanje ljudi i to je ono što trajno rešava problem siromaštva", rekao je ministar.
Udvostručen broj turista iz Kine 
Broj kineskih turista u Srbiji u prvih pet meseci ove godine je gotovo udvostručen, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i dodaje da se radi na regionalnom povezivanju ponuda za turiste iz Kine. 
Objašnjava da je navika kineskih turista da obiđu još dve ili tri zemlje nakon što posete Srbiju.
"Zato se udruzujemo sa drugim zemljama u regionu. To smo do sada radili i sa Crnom Gorom, sa BiH, turom ''Putevima Valtera'', zatim sa Mađarskom, a to ćemo raditi i sa Bugarskom", rekao je ministar Ljajić za Tanjug.
Podseća i da je u prvih pet meseci ove godine broja kineskih turista u Srbiji povećan za 187 odsto, da je protekle godine bilo 18 hiljada kineskih turista te ne sumnja da će "ovo biti mnogo uspešnija godina".
Govoreći o kapacitetima za smeštaj velikog broja kineskih turista, čiji se značajan broj očekuje i u narednim godinama, Ljajić kaže da država paralelno sa otvaranjem aviolinije Beograd-Peking i drugim projektima za privlačenje stranih turista, radi na revitalizaciji brojnih turističkih objekata.
Napominje da se radi na razvoju turističke ponude u zemlji, ali i na regionalnom povezivanju ponuda za turiste iz Kine.
Hitno rešiti vlasnički status banja 
Ministar Ljajić kaže da se hitno mora rešiti pitanje vlasničkih odnosa nad srpskim banjama, koje u ovom trenutku predstavljaju "polumrtav kapital".
"Imamo preko 300 termalnih izvora, više od 30 poznatih banja, ali moramo da rešimo njihov formalno-pravni status, da država preuzme vlasništvo nad tim banjama", rekao je Ljajić. 
Upitan zašto do sada to nije učinjeno, ministar kaže da je u većini spornih banja koje čekaju da budu privatizovane, Fond PIO taj koji raspolaže vlasništvom.
Da bi država mogla da upravlja banjama, ističe, "očekujemo da Fond u jednoj transparentnoj proceduri prenese pravo na državu", kako bi, kaže, država mogla da sprovede postupak strateškog partnerstva, javnoprivatnog partnerstva ili da proda banje.
"Neke banje će sigurno ostati u državnom vlasništvu ali moramo da omogućimo ulazak privatnog kapitala u njih kako bi se taj vid turizma razvijao", naglašava Ljajić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I to će da ukinu: EU traži veću cena hleba Tip 500

Izvor: B92, 30.Jul.2017

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će država u nekom trenutku morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba od brašna Tip-500..."U nekoliko navrata smo dobili preporuku Evropske komisije da i ovu uredbu ukinemo", rekao je Ljajić za Tanjug i objasnio da je ta uredba jedina preostala uredba...

Nastavak na B92...

SKAČE CENA HLEBA Ljajić o "zaštićenoj" ceni

Izvor: Blic, 30.Jul.2017

Država će u nekom trenutku morati da ukine Uredbu o zaštiti cene hleba od brašna Tip-500, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić...- U nekoliko navrata smo dobili preporuku Evropske komisije da i ovu uredbu ukinemo - rekao je Ljajić, i objasnio da je taj dokument jedina...

Nastavak na Blic...

Veliko pitanje pred Srbijom! Da li će se ukinuti uredba o zaštiti CENE HLEBA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2017

Ova uredba je jedina preostala kojom se u Srbiji reguliše cena nekog proizvoda..Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će država u nekom trenutku morati da ukine uredbu o zaštiti cene hleba od brašna Tip 500...- U nekoliko navrata smo dobili preporuku Evropske komisije da i tu uredbu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.