Izvor: Radio 021, 03.Maj.2021, 21:54

Depresija pogađa više žena nego muškaraca, svaka četvrta u određenom trenutku doživi simptome

Depresija pogađa gotovo dvostruko veći broj žena, u odnosu na broj muškaraca istih godina, pri čemu, otprilike svaka četvrta žena u određenom trenutku doživi simptome.

Iako je potrebno uzeti u obzir različite faktore, kao što su očekivanja od žena, u smislu društvenih uloga koje igraju kod kuće i na poslu, kao i stres koji je sa time povezan, činjenica da su žene najranjivije tokom reproduktivnog perioda ukazuje na ulogu reproduktivnih hormona u pokretanju depresije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Zanimljivo je napomenuti da su pre adolescencije stope depresije među devojčicama i dečacima približno jednake. Zapravo, situacija počinje da se menja između 11. i 13. godine života. Do trenutka kada devojčice napune 15 godina, dvostruko je verovatnije da će patiti od depresije nego muškarci, i rizik od depresije ostaje veći tokom celog njihovog odraslog doba. Pokazalo se, međutim, da su žene najranjivije po ovom pitanju tokom reproduktivnog perioda", objašnjava dr Rita Nonaks, pomoćnica direktora Centra za zdravlje žena u opštoj bolnici u Masačusecu, u svojoj knjizi "Dublja nijansa plave", a prenosi portal eklinika.rs.

U pubertetu dolazi do dramatičnog porasta estrogena i progesterona, koji su odgovorni za razvoj dojki, kao i za druge fizičke promene kod devojčica. Ovi hormoni imaju značajne efekte i na mozak. Estrogen inhibira kortizol, hormon stresa koji aktivira odgovor "bori se ili beži" i stimuliše neurotransmiter serotonin, koji reguliše raspoloženje i smanjuje anksioznost. Pokazalo se da progesteron deluje smirujuće i može da ublažiti simptome panike, međutim neki smatraju da se on suprotstavlja pozitivnim efektima estrogena.

Tokom svog reproduktivnog perioda, žena ne samo da je izložena oscilaciji nivoa različitih hormona u mnogo većoj meri nego muškarac, već doživljava stalne hormonalne fluktuacije. Upravo ovaj jo-jo efekat hormona razara mnoge žene, posebno one sklone depresiji i anksioznosti.

Opširnije na portalu eklinika.rs.

Autor: eklinika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.