Depresija pogađa više žena nego muškaraca, svaka četvrta u određenom trenutku doživi simptome

Depresija pogađa gotovo dvostruko veći broj žena, u odnosu na broj muškaraca istih godina, pri čemu, otprilike svaka četvrta žena u određenom trenutku doživi simptome.
Depresija pogađa više žena nego muškaraca, svaka četvrta u određenom trenutku doživi simptome
Foto: Pixabay
Iako je potrebno uzeti u obzir različite faktore, kao što su očekivanja od žena, u smislu društvenih uloga koje igraju kod kuće i na poslu, kao i stres koji je sa time povezan, činjenica da su žene najranjivije tokom reproduktivnog perioda ukazuje na ulogu reproduktivnih hormona u pokretanju depresije.
 
"Zanimljivo je napomenuti da su pre adolescencije stope depresije među devojčicama i dečacima približno jednake. Zapravo, situacija počinje da se menja između 11. i 13. godine života. Do trenutka kada devojčice napune 15 godina, dvostruko je verovatnije da će patiti od depresije nego muškarci, i rizik od depresije ostaje veći tokom celog njihovog odraslog doba. Pokazalo se, međutim, da su žene najranjivije po ovom pitanju tokom reproduktivnog perioda", objašnjava dr Rita Nonaks, pomoćnica direktora Centra za zdravlje žena u opštoj bolnici u Masačusecu, u svojoj knjizi "Dublja nijansa plave", a prenosi portal eklinika.rs.
 
U pubertetu dolazi do dramatičnog porasta estrogena i progesterona, koji su odgovorni za razvoj dojki, kao i za druge fizičke promene kod devojčica. Ovi hormoni imaju značajne efekte i na mozak. Estrogen inhibira kortizol, hormon stresa koji aktivira odgovor "bori se ili beži" i stimuliše neurotransmiter serotonin, koji reguliše raspoloženje i smanjuje anksioznost. Pokazalo se da progesteron deluje smirujuće i može da ublažiti simptome panike, međutim neki smatraju da se on suprotstavlja pozitivnim efektima estrogena.
 
Tokom svog reproduktivnog perioda, žena ne samo da je izložena oscilaciji nivoa različitih hormona u mnogo većoj meri nego muškarac, već doživljava stalne hormonalne fluktuacije. Upravo ovaj jo-jo efekat hormona razara mnoge žene, posebno one sklone depresiji i anksioznosti.
 
Opširnije na portalu eklinika.rs.
  • napomena

    04.05.2021 18:49
    Jako je vazno da se ovakav informativni tekst zavrsi sa napomenom da je lecenje depresije danas izuzetno efikasno, bezbedno, jeftino - sve u svemu dostupno, i da svako ko oseca i najmanje simptome treba da potrazi pomoc psihijatra sto pre, umesto sto trpi i zivi zivot patnje, ili u najmanju ruku zivot smanjenog kvaliteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.