UŽIVO: Đoković - Južnji 2:1 (4:6, 6:1)

Izvor: Press, 17.Apr.2013, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽIVO: Đoković - Južnji 2:1 (4:6, 6:1)

Učešće najboljeg tenisera sveta bilo je pod znakom pitanja zbog povrede skočnog zgloba u Dejvis kupu, ali srpski teniser ipak odlučio da zaigra u Kneževini i pokuša da osvoji jedan od dva Masters turnira koji mu nedostaju u riznici, uz Sinsinati. Prošle sezone je Đoković poražen u finalu Monte Karla od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Rafaela Nadala, pa brani 600 bodova. Novak je inače jedini preostali srpski teniser u singlu, pošto su već ispali Janko Tipsarević i Viktor Troicki.

Đoković i Južni do sada su igrali sedam puta, a srpski teniser vodi sa 4-3 u pobedama. Do sada nikada nisu igrali na šljaci. U poslednjem duelu, u Dubaiju 2010, Đoković je slavio sa 7:5, 5:7, 6:3. Južni je trenutno 27. teniser na svetu, a najbolji plasman mu je bio smo mesto (januar 2008.). Spada u teniske veterane (30 godina) a u karijeri je osvojio osam titula. Ove sezone ne može da se pohvali dobrom formom pošto je na 14 mečeva upisao samo sedam pobeda. Duplom servis greškom i bekhendom u mrežu Novak praktično poklanja prvi gem na meču Rusu koji tako stiže do prednosti (1:0).

TOK MEČA

III SET

Odlučujući deo igre servisom otvara Južnji. Sudeći po onome što smo videli u prvom gemu trećeg seta, sprema se početak-kraja za ruskog tenisera u Monte Karlu. Sve je sigurniji i sigurniji Novak na osnovnoj liniji. Kontrolisao je svaki poen, terao Južnjeg na greške a kao epilog svega videli smo novi brejk za srpskog asa - 1:0. Uhvatio je Novak sada ritam, uzeo je pod svoje Rusa, čiji svaki udaraca sa lakoćom "čita". Vrlo lako Đoković potvrđuje brejk i stiže do 2:0. Posle dužeg vremena Južnji uspeva da osvoji gem vez većih trzavica i bez izgubljenog poena - 2:1.

II SET

Set servisom ponovo otvara Đoković. Iako je Južnji pružio veliki otpor u prvom gemu nastavka ovog meča, Novak, iako se još uvek muči da pronađe udarac, stiže do prve prednosti na današnjem duelu 1:0. Rasplamsala se borba na startu drugog seta, a tome najviše doprinosi vrlo sigurna i kvalitetna partija Rusa. Posle sjajne razmene udaraca Novak izlaskom na mrežu uspeva da nadmudri Rusa, koji potom pravi dve duple servis greške i poklanja Srbinu brejk lopte. Nije Novak iskoristio dve vezane brejk lopte, a za to se potrudio Južnji koji je još jednom, sjajnom taktičnom igrom i kombinovanjem ravnih i slajs udaraca, ponovo nadmudrio Novaka sa osnovne linije. Sreća je bila na strani Đokovića u ovom gemu. Prvo vrh mreže, pa potom proklizavanje Južnjeg i dalje drže Srbina u gemu - drugo izjednačenje. Sjajno skraćena lopta i dobro sakriven udarac, potom i greška Đokovića, donose Rusu izjednačenje - 1:1. Nije imao većih problema Đoković u trećem gemu. Ponovo Srbin vodi - 2:1. Kaznio je Novak izlazak na mrežu Rusa, koji je pogrešio u narednom poenu i Novak vrlo brzo stiže do novih vezanih brejk lopti. Nije sada propustio Đoković veliku priliku, oduzeo je servis Rusu i poveo je sa 3:1. Novak svakim poenom deluje sve sigurnije i ubojitije na terenu. Sada sa mnogo većom lakoćom osvaja poene, dok Južnji počinje češće da greši. Meč sada teče tokom koji želi Novak, čija je prednost sada 4:1. Južnji više ne izgleda tako opasno i samouverenu na terenu, kao u prvom setu, dok se Đoković trenutno razleteo na sve strane i pogađa sve. Novi brejk za Đokovića koji sada vodi sa ogromnih 5:1 i serviraće za izjednačenje u setovima. Jak ritam koji je Đoković nametnuo u drugom setu Južnji nikako ne može da isprati. Potpuno je Novak ušao u udarac i, bez obzira što je u sedmom gemu morao da spašava brejk lopte, ova igra Srbina obećava pred odlučujući, treći set - 6:1.

I SET (6:4 za Južnjeg)

Novak je izabrao da prvi servira na meču. Odlično je prvi teniser sveta otvorio ovaj duel. As udarcem i vinerom stigao je brzo do 30:0. Krenulo je dobro, ali dva nekontrolisana udaraca Srbina, mreža i aut, donose Rusu izjednačenje. Rus odmah na startu stiže do brejk lopte, ali je Đoković dobrim servisom spašava. Južnji već u narednom poenu stiže do nove prilike za brejk, ali Đoković dugu razmenu udaraca ređava fenomenalnom bekhend paralelom na liniju. Duplom greškom i još jednom neiznuđenom greškom, Đoković praktično poklanja Rusu svoj servis koji stiže do prednosti od 1:0. Imao je Novak 0:30 i lepu priliku da odmah napravi ribrejk, ali je Južnji uspeo da preokrene rezultat na 40:30. Sjajno je Novak, pre svega dubokim paralelama "šetao" Rusa po terenu i stigao do izjednačenja nakon najlepšeg poena na meču. Sa dva vezana sjajno odigrana poena, Južnji uspeva da materijalizuje brejk i dođe do 2:0. Novak je treći gem otvorio poenom koji je dobio udarcem ispod nogu, poveo je sa 40:0, ali je ponovo greškama (već dve duple) dozvolio rivala da mu ponovo ugrozi servis. Odličnom dijagonalom Južnjeg i nakon još jedne greške Novaka, Rus stiže do drugog brejka (3:0) nakon čega bi Novak već morao da počne da se brine za ishod prvog seta. Novak očigledno ne uspeva da se opusti na ovom meču i koncentriše samo na igru. Mnogo neiznuđenih grešaka, mekani udarci i čini se, poprilično bojažljivo kretanje Srbina po terenu, dovelo je do toga da Južnji već nakon 15-minuta stigne do velikih 4:0. I treći servis-gem u prvom setu Đoković je otvorio sa 30:0, ali ovaj put nije posle toga grešio pa je konačno uspeo da stigne do prvog gema i smanji na 4:1. Nastavlja dobro da servira Južnji, koji kratkim poenima ne dozvoljava Novaku da uđe u udarac. Bez izgubljenog poena Rus stiže do 5:1, tako da Srbin sada servira za opstanak u setu. Rus je svesno u sedmi gem rizičnim udarcima prepustio" Đokoviću svestan da ima veliku prednost i da snagu treba da čuva za naredni gem u kojem će servirati za osvajanje prvog seta (5:2). Uspeo je prvi put Đoković da pripreti Rusu na njegov servis i odmah je stigao do tri vezane brejk lopte. Bez izgubljenog poena Novak uspeva da vrati jedan brejk, smanji na 5:3 i ostane u igri u prvom setu. Sada već na terenu gledamo Novaka na kojem smo navikli. Osam vezanih poena kao da je vratilo samopuzdanje Novaku, koji se, izgleda, konačno trgnuo i probudio. Stigao je Novak do 5:4 i tako sada stavio Južnjeg pod još veći pritisak. Nije uspeo Novak da napravi veliki preokret. Imao je Srbin 30:30, ali je onda za malo ispucao loptu u aut pod pritiskom Južnjeg koji je izašao na mrežu. Naredni poen Južnji je bio sigurniji u razmeni udaraca sa osnovne linije i sasvim zasluženo je dobio prvi set sa 6:4.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale,   Viktor Troicki

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.