Srpski teniseri osvojili Dejvis kup

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski teniseri osvojili Dejvis kup

BEOGRAD -

Srbija je osvojila Dejvis kup. U odlučujućem meču protiv Francuza, Viktor Troicki je doneo treći bod Srbiji savladavši Majkla Lodru sa 3:0 (6:2,6:2,6:3). Prethodno je Novak Đoković savladao je Gaela Monfisa sa 3:0 (6:2,6:2,6:4) i izjednačio na 2:2.

Iako je bio pod najvećim pritiskom u karijeri, jer je odlučivao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o tituli ekipnog prvaka sveta, Troicki je odigrao jedan od svojih najboljih mečeva i gotovo je deklasirao neuporedivo iskusnijeg protivnika.

Već na startu je uspeo da napravi brejk i povede u prvom setu sa 3:1, a potom je nastavio da igra kao da mu je ovo deseto finale Dejvis kupa. Konstantno je vršio pritisak na servis Lodre i to mu je donelo drugi brejk već u petom gemu i vođstvo od 1:0.

Kada je Francuz u drugom gemu drugog seta uspeo da oduzme servis našem reprezentativcu i povede sa 2:0 činilo se da bi to mogao da bude uvod u dug i dramatičan meč, ali je tada usledio pravi uragan Troickog, koji je nanizao šest gemova zaredom i šokirao protivnika.

Takav udarac teško bi mogao da podnese bilo koji teniser u tako važnom meču, pa je bilo sasvim očekivano da reprezentativac Francuske poklekne već na startu trećeg seta. Troicki mu je i šesti put oduzeo servis i stekao prednost koju, nošen bučnom podrškom oko 17.000 navijača, među kojima su bili predsednik Srbije Boris Tadić i više ministara Vlade Srbije, nije mogao da ispusti.

Lodra je u većem delu trećeg seta delovao potpuno nemoćno, a kada je Troicki sedmim brejkom u meču poveo 4:1, bilo je jasno da će Srbija prvi put osvojiti najprestižnije tenisko ekipno takmičenje na svetu.

U devetom gemu Troicki je stigao do dve vezane brejk lopte i posle dva sata i 15 minuta uspeo je da iskoristi drugu i osvoji najvažniji poen u karijeri koji je Srbiji obezbedio istorijsku pobedu.

Po završetku meča svi naši reprezentativci i članovi stručnog štaba, na čelu sa predsednikom Teniskog saveza Srbije Slobodanom Živojinovićem, ispunili su obećanje dato uoči finala i ošišali se "na nularicu".

Đoković lako protiv Monfisa

Najbolji srpski teniser do sada nije izgubio nijedan duel protiv Monfisa, pa se očekivalo da taj niz nastavi u jednom od najvažnijih mečeva u karijeri. Đoković je odlično počeo i nakon gotovo savršene igre lako dobio prva dva seta, a prave borbe je bilo samo u trećem, kada je Francuz zaigrao na sve ili ništa.

Prvi brejk u prvom setu Đoković je napravio u četvrtom gemu, a potom je Monfis imao jednu priliku da uzvrati, ali je nije iskoristio. U osmom gemu prvi reket Srbije je još jednom oduzeo servis protivniku i poveo 1:0.

U drugom setu Đoković je demonstrirao vrhunski tenis. Na svoj servis izgubio je samo četiri poena (20-16), pa je jasno da Monfis nije uspeo da se izbori ni za jednu brejk priliku. S druge strane naš teniser je od pet šansi za brejk po jednu iskoristio u šestom i osmom gemu i tako praktično rešio meč.

Suočen sa ubedljivim porazom, Monfis je u trećem setu zaigrao potpuno rasterećeno i počeo da pogađa i iz gotovo nemogućih pozicija. To mu je donelo brejk u trećem gemu, ali Đoković nije imao nameru da "ispusti plen".

Uzvratio je već u narednom gemu, a sve se ponovilo u sedmom i osmom gemu, kada je Francuz drugi put poveo, da bi Đoković odmah sve vratio u normalu.

Kada je i drugi put ispustio vođstvo, Monfis je psihički pao i više nije mogao da zaustavi Đokovića, koji je osvojio tri gema zaredom i posle dva sata i 14 minuta doneo Srbiji veliki poen.

Đoković: Jedan od najboljih mečeva u sezoni

Najbolji srpski teniser Novak Đoković rekao je da mu je značaj finala Dejvis kupa dao snagu da danas odigra sjajan meč protiv Gaela Monfisa i Srbiju rezultatski vrati u igru.

"S obzirom na okolnosti odigrao sam jedan od najboljih meceva u sezoni. Ali, to je finale Dejvis kupa...nema mnogo mečeva u kojima možete da osetite više energije", rekao je Đoković posle pobede od 3:0 (6:2, 6:2, 6:4) kojom je Srbiji doneo izjednačenje od 2:2.

"Nisam bio srećan posle jučerašnjeg poraza u dublu u kome smo imali mnogo šansi. Nisam ni sačekao kraj meča u hali, jer sam znao da će moj meč, na ovaj ili onaj način, biti odlučujući. Znao sam da moram da kontrolišem emocije", dodao je treći teniser sveta.

Igra u susretu sa Monfisom pokazala je da se Đoković odlično spremio za današnji meč. Prva dva seta rešio je u svoju korist prilično ubedljivo, a u drugom je dva puta uspeo da nadoknadi brejk zaostatka.

Drugi put je to učinio posle lomljenja reketa posle čega je serijom od 3:0 priveo meč kraju.

"Nije to ništa neubičajeno za mene. Jedan meč, jedan reket. Jednostavno takav mi je karakter, ne mogu protiv prirode, a možda mi je i trebalo da se tako osvežim", naveo je.

Monfis: Nole je bio sjajan

Francuski teniser Gael Monfis rekao je da je Novak Đoković danas bio "sjajan" i da nije mogao da mu parira u četvrtom meču finala Dejvis kupa u Beogradu.

"Nole je danas bio sjajan, mnogo bolji od mene. Dao sam sve od sebe, ali nisam imao nikakvih šansi", rekao je Monfis posle poraza od 3:0.

Drugog takmičarskog dana u dubl meču Nenad Zimonjić i Viktor Troicki poraženi su od Arnoa Klemona i Mišela Lodre 3:2, po setovima 3:6, 6:7, 6:4, 7:5, 6:4.

Monfis je prekjuče savladao Tipsarevića 3:0, dok je Đoković istim rezultatom bio bolji od Simona.

Samardžić-Marković i Žuano za pobedu sportskog duha

Ministar omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković sastala se danas u Palati Srbije sa državnim sekretarom za sport Francuske Šantal Žuano, koja je u Beograd doputovala kako bi prisustvovala finalnom meču Dejvis kupa.

Samardžić-Marković je nakon razgovora sa francuskom koleginicom istakla da je zajednička želja da u "Beogradskog areni" danas pobedi "vrhunski tenis i sportski duh dve prijateljske zemlje".

"Razgovarale smo o mnogim temama, a naročito o borbi protiv dopinga i nasilja u sportu. Došle smo do zaključka da se protiv ovih pošasti savremenog sporta treba boriti zajedničkim snagama", izjavila je resorni ministar.

Kako je navela, optimista je povodom današnjih odlučujućih singl mečeva u finalu Dejvis kupa između tenisera Srbije i Francuske.

"Sigurna sam da će naši momci dati sve od sebe, a u tom slučaju će im i sreća biti naklonjena", poručila je Samardžić- Marković.

Državni sekretar za sport Francuske izjavila je da je već samo finale "jedna velika pobeda".

"Teniseri Srbije i Francuske već su dosegli vrh u svetskom tenisu i takmičarima obe reprezentacije želim sve najbolje u nastavku duela", poručila je Žuano koja je pozvala Samardžić-Marković da poseti Francusku u cilju saradnje u oblasti borbe protiv nasilja, dopinga, korupcije i priprema za Olimpijske igre u Londonu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Troicki napredovao do 28. mesta na ATP listi posle Dejvis kupa

Izvor: Blic, 06.Dec.2010, 12:55

Viktor Troicki se probio na 28. mesto ATP rang liste nakon nastupa u finalu Dejvis kupa...Sa 70 novih bodova, koje je osvojio nastupom protiv Francuza i pobedom nad Lodrom u odlučujućem meču za titulu ekipnog prvaka sveta, Troicki je jedini napravio pomak među 30 najboljih igrača sveta. Novak Đoković...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.