UŽIVO, polufinale Vimbldona: Đoković – Conga 3:1 (7:6, 6:2, 6:7, 6:3)

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Jul.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽIVO, polufinale Vimbldona: Đoković – Conga 3:1 (7:6, 6:2, 6:7, 6:3)

Veliki dan za Novaka Đokovića i ljubitelje tenisa u Srbiji.  Nole ima priliku da postane prvi reket sveta, a da bi to ostvario potrebno je da savlada Žoa Vilfreda Congu iz Francuske. Da bi ulog bio još veći, u pitanju je i borba za finale Vimbldona.
Da li će Đoković biti prvi Srbin koji je postao planetarni broj jedan, možete saznati ako od 14,00 budete uz zurnal.rs

 PRVI SET:
Loše je počeo meč za Novaka Đokovića. Nije servis služio Srbina, što je Conga iskoristio i napravio brejk za vođstvo od 1:0.
Bolje se snašao Francuz na početku duela. Uglavnom od Conge zavisi ko će da osvoji poen i uprkos velikoj borbi u ovom gemu, materijalizovao je brejk i vodi sa 2:0.
Briljantno odigran servis-gem za Đokovića koji smanjuje na 2:1.
Šteta što je Nole poslušao sudiju i nije tražio čelendž na početku gema, jer bi se on sasvim sigurno zakuvao, ovako Conga i dalje drži prednost brejka i vodi sa 3:1.

Počeo je Đoković da igra sve bolje. Servis ga služi, kao i igra u polju, i lako stiže do gema na svoj servis.
Kakav poen Conge za vođstvo od 4:2! Napravio je paradu svojstvenu fudbalskim golmanima i zakucao loptu, iako se činilo da je Đoković osvojio poen. Publika se probudila i trenutno je na strani Francuza.
Novak nema problema da osvoji gem na svoj servis - 4:3, ali nikako da vrati brejk. Imao je sjajnu šansu na 40:15 na servis Conge, ali je poslao loptu u aut i tako dozvolio francuskom teniseru da se vrati u igru i osvoji gem. Ipak, Đoković polako, ali sigurno počinje da liči na sebe.
Kako odmiče meč, Novak sve lakše osvaja gemove kada ima početni udarac, što je bio slučaj i u ovom u kome je došao do 5:4. Conga servira za prvi set...
I napokon! Đoković pravi brejk u najboljem i poslednjem trenutku u prvom setu. Imao je Nole 40:0, uspeo je Conga da servisima izjednači, ali je Srbin imao jače živce - 5:5!
Ušao je Novak u pravi ritam i posle velike borbe u prethodnom gemu, brzo došao do vođstva od 6:5 i prebacio pritisak na Francuza...
Ipak, taj-brek. I u ovom gemu viđena je velika borba, imao je Đoković šanse da pojedine poene reši u svoju korist.
Prvi mini-brejk pravi Srbin i posle dugačke razmene udaraca vodi sa 4:2! To je bilo sasvim dovoljno da Đoković osvoji prvi set, jer Conga nije uspeo da ga vrati. Na kraju, 7:4 za srpskog tenisera u taj-breku za vođstvo od 1:o u setovima!

DRUGI SET:
Novak na krilima osvojenog prvog seta, odmah na startu drugog oduzima servis protivniku. Conga kao da i dalje razmišlja o tome kako je izgubio prvu deonicu duela.
Bez problema je Đoković materijalizovao brejk koji je napravio u ranoj fazi drugog seta, da bi se Conga raspucao u gemu na svoj servis i dobio ga lako - 2:1 za Novaka.
Istom merom uzvratio je Đoković, koji je bez izgubljenog poena ponovo povećao prednost - 3:1. Imao je šansu Conga da ostane u igri, ali je propustio gem loptu (40:30). Naredna tri poena, uz tri vezane greške Francuza, pripala su sve sigurnijem Đokoviću, koji je ostvario i drugi brejk u ovom setu - 4:1.
Uz malo više problema nego u prethodnim gemovima na svoj servis, Đoković uspeva da ga osvoji. Vratio se Conga od 0:30 do 30:30, najviše zahvaljujući greškama srpskog tenisera. Ipak, Novak je trenutno nezaustavljiv - 5:1.
Očigledno je bilo da je Nole u gemu na srvis Francuza čuvao snagu za sledeći, u kome će on da ima početni udarac, tako da je Conga smanjio na 5:2. Francuz deluje potpuno odsutan iz meča i olakšava Đokoviću osvajanje drugog seta!

TREĆI SET:
Verovatno se ni sam Conga ne seća koliko je vremena prošlo od kada je osvojio gem na svoj servis, tako da ni ne čudi oduševljenje publike kada je Francuz poveo sa 1:0 u trećem setu.
Ipak, na Đokovićevom servisu ista priča, lagano - 1:1. Poen kojim je Novak došao do 30:0 u gemu u kome je Conga servirao, dugo će se vrteti na TV špicama. Obojica tenisera su taj poen završili na travi, a Conga je pokušao da izvede ono što mu je uspelo u prvom setu, ali bezuspešno. U nastavku gema, Đoković pravi brejk i samo čudo može da ga spreči da zaigra finale Vimbldona.
Servis je jedini segment igre koji trenutno služi Congu, jer čim se rasplamsa igra u polju, poene kao po pravila dobija Srbin. Zahvaljujući početnom udarcu, Conga smanjuje na 3:2, ali Đoković vraća dva gema prednosti.

Viđen je još jedan gem koji su teniseri završili na travi. Ako je za utehu Congi, Francuz vodi 2:1 u poenima izvojevanim paradom, a uspeo je da ostane i dalje u igri - 4:3. Eksplodirao je Conga u gemu na Đokovićev servis, ali imao je i malu pomoć Noleta. Naime, bilo je 30:0 na Francuza, a onda je Novak napravio za njega retku grešku - poslao je smeč u aut.  Francuz je opet u igri, vraća brejk za - 4:4 i ima servis. Naraslo je samopuzdanje Congi, koji porilično lako dolazi do vođstva od 5:4.
Ipak, vrlo bitan gem na svoj servis je osvojio Đoković i tako prekinuo seriju Conge od tri vezana gema. Odmah zatim pre svega jakim riternima oduzeo početni udarac protivniku. Sledi gem u kome će Srbin servirati za finale Vimbldona i broj jedan na svetu!
Loš prvi servis Novaka i sjajna igra Conge koji je maksimalno rizikovao u svakom poenu doneli su mu taj-brek u trećem setu.
Poslednja dva servis-gema koštala su Đokovića gubitka trećeg seta. Jer, u taj-breku konstantno je jurio prednost Conge i na kraju poklekao posle velike borbe - 11:9 za Francuza. Da li je na pomolu preokret kao u meču protiv Federera?

ČETVRTI SET:
Gubitak prošlog seta kao da nije uticao na srpskog tenisera, pošto je poveo sa 1:0 u četvrtom, ostavivši Congu na nuli, isto odstojanje u odnosu na Francuza napravio je i u gemu na njegov servis i poveo posle brejka sa 2:0! Idealan početak četvrtog seta za Novaka!
Održava Đoković i dalje prednost brejka, mada se Conga opasno približio posle 0:30 na 30:30. Ista situacija samo u obrnutim ulogama viđena je u sledećem gemu. Razornim forhendima Francuz osvaja gem.
Doveo je sebe Srbin u veoma nezgodnu situaciju, dozvolivši protivniku da povede sa 30:0, ali se kombinacijom odličnih servisa i forhenda izborio za vođstvo od 4:1.
Francuski igrač je sa nulom počistio Đokovića u šestom gemu četvrtog seta i ponovo prebacio pritisak na Novaka. Ipak, na efektan način Srbin stiže do gema na svoj servis. Servis-volej igrom prepušta Congi servis za opstanak u setu i meču. Smanjio je Francuz na 5:3, Đoković servira za meč!
ĐOKOVIĆ JE BROJ JEDAN! I plasirao se u finale Vimbldona!
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.