Mubarak ipak nije podneo ostavku, ostaje do septembra

Izvor: Glas javnosti, 11.Feb.2011, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak ipak nije podneo ostavku, ostaje do septembra

KAIRO - Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je u četvrtak veče da neće podneti ostavku dok ne bude formirana nova vlada, ali da će deo ovlašćenja preneti na potpredsednika Omara Sulejmana.

Mubarak je u televizijskom obraćanju naciji, koji su prenosile i vodeće svetske televizije, kazao da neće napustiti predsedničku funkciju dok ne bude završen mirni prenos vlasti.

Predsednik Egipta je u petnaestominutnom obraćanju naglasio da je već naredio pokretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << procedure izmene Ustava kroz amandmane. Dodao je da je zatražio usvajanje šest ustavnih amandmana, kako bi se izašlo u susret zahtevima demonstranata koji traže Mubarakov odlazak.

To praktično znači da će i dalje ostati na mestu predsednika i da će nadgledati proces reformi, što nije ono što su tražili demonstranti na ulicama prethodnih dana. Mubarak (82) je dodao da neće slušati diktate drugih država i najavio da proces transformacije države počinje odmah, a da će trajati do kraja septembra.

"Uviđam da je neophodno da prenesem vlast i predsednička ovlašćenja na potpredsednika, što je u saglasnosti sa Ustavom", rekao je Mubarak na kraju govora, ukazujući na član Ustava koji omogućava privremeni prenos vlasti kada predsednik ne može da obavlja svoju dužnost. Prema tom članu, prenos vlasti ne znači i ostavku predsednika, koji i dalje ostaje na toj funkciji, ocenjuju strani mediji.

Obraćanje predsednika uživo je na centralnom gradskom trgu Tahrir u Kairu pratilo više stotina hiljada ljudi. Svi oni, kao i većina svetskih medija, očekivali su da će Mubarak saopštiti da podnosi ostavku. Iako Mubarak nije u govoru kazao da se odmah povlači sa vlasti, mnogima je i ono što je večeras obećao bio dovoljan razlog za slavlje.

Trg Tahrir prethodnih dana bio je poprište najžešćih sukoba između Mubarakovih pristalica i demonstranata koji su tražili ostavku predsednika. U prethodnih 17 dana, od početka masovnih demonstracija protiv Mubaraka, prema podacima Hjuman rajts voča, poginulo je više od 300 ljudi.

Mubarak je na vlast došao 14. oktobra 1981. godine i neprekidno je vladao zemljom gotovo 30 godina. On je u novijoj političkoj istoriji Egipta ličnost koja je najduže vladala tom zemljom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.