Čović: Zbog čega je turska policija navijače Zvezde bez karata dovela do hale? (VIDEO)

Izvor: Sportal.rs, 22.Nov.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Zbog čega je turska policija navijače Zvezde bez karata dovela do hale? (VIDEO)

Prvi čovek Košarkaškog kluba Crvena zvezda Telekom Nebojša Čović još jednom je izrazio najdublje saučešće porodici ubijenog navijača Marka Ivkovića u incidentima koji su prethodili meču Galatasaraj - Crvena zvezda u Istanbulu. Čović je na vanrednoj konferenciji za medije >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << objasnio šta se sve događalo pred utakmicu sa Galatasarajem i opisao okolnosti koje su dovele do ubistva srpskog mladića u Turskoj.

- Navijači Crvene zvezde nisu došli u Istanbul u organizaciji kluba, nego u sopstvenom aranžmanu autobusima, automobilima, avionom... - rekao je na početku izlaganja Čović.

- Momentalno smo se angažovali kao i naš konzul u Istanbulu Zoran Marković, koji je odmah obavestio tamošnju policiju o dolasku navijača, i upoznao ih sa svim detaljima kako bi bile preduzete sve mere da bi se izbegli neredi.  Od početka je nešto govorilo da nešto nije u redu. Kada su igrači i stručni štab sleteli na aerodrom, niko od domaćina ih nije dočekao, iako je to obavezno prema pravilima Evrolige. Čelnici našeg kluba koji su bili u Istanbulu, kao i mi ovde u Beogradu, odmah smo uradili sve da navijačima kupimo ulaznice, koje su koštale od 5 do 8 evra. Kontaktirali smo Galatasaraj, obavestili ih o nameri da želimo da kupimo ulaznice, ali su nam rekli da ne žele da kupovina ulaznica ide preko računa. Onda smo se organizovali i prikupili novac za kupovinu karata, ponovo kontaktirali Galatasaraj, koji je tražio naš dopis. Potom su nam oni odgovorili da se zahvalju na našem pismu, ali da ne mogu da nam izađu u suret, jer je kapacitet sale rasprodat. Rekli su nam da nisu imali karata za naše navijače, jer su sve rasprodali svojim.

Čović dodaje da je u hali bilo dovoljno mesta da se bezbedno smesti 300-400 navijača beogradskog kluba.

- Da se radi o neistini i laži potvrđuje činjenica da je kapacitet hale 12.500, a da je na utakmici između Galatasaraja i Zvezde bilo 8.143 navijača. Zvezda je imala određeni broj navijača u hali, oko 60, koji su bili smešteni u lože. Malo ne nedostajalo da dođe do incidenta u hali, jer su navijači Galatasaraja krenuli prema tom sektoru, ali je policija na vreme reagovala  - rekao je Čović, a potom zapitao zbog čega je turska policija sprovela navijače Zvezde do hale iako im nije bio omogućen ulazak na utakmicu.

- Pravo je pitanje zašto je turska policija uopšte dovela navijače pred halu kada im je bio zabranjen ulazak. Doveli su ih tačno ispred navijača Galatasaraja, potom su krenule provokacije, vređanja, kamenice, i na kraju je došlo do međusobnog sukoba. Još nekoliko navijača Zvezde je povređeno. Turska policija je bacila suzavac u nameri da otera naše navijače, onda je krenuo napad navijača Galatasaraja. Marko je ubijen nožem sa leđa, bio je na začelju kolone. Nije učestvovao u incidentima nego je bežao od njih i od dima.

Čović je istakao da prvi izveštaju policije nemaju veze sa sadašnjom pričom da je Marko ubijen u međusobnom okršaju srpskih navijača.

- To zna i naš konzul, a Truci su napravili pripremu. Neodgovorna izjava Atamana je bila priprema za ono što je trebalo da urade mediji,  koji su počeli da spinuju i da predstavljaju kako je mladić poginuo u međusobnom sukobu srpskih policija. Da, srpski navijači su godinama čekali da dođu u Istanbul kako bi se međusobno potukli i izboli noževima. Možda smo mi Srbi uvek za sve krivi, ali dajte malo realnosti. Takođe, zadržali mladića koji se zove N.V. ( 1990. godište), i po svaku cenu su tražili od njega da potpiše izjavu kako su koncipirali. Znam da je ovo događaj nezgodan za tursku državu, ali ne mogu da generalizujem stvari. Imali smo kontakte i sa turskim ambasadorom u Beogradu, koji je sve učinio da naši navijači uđu da gledaju utakmicu. To je iskreno uradio svestan šta može da se dogodi.

Čović je podsetio na nedavno gostovanje navijača Bešiktaša u Beogradu, na meču između turskog kluba i Partizana u Ligi Evrope.

- Navijači Bešiktaša su bili u Beogradu. Da li su imali sukob sa policijom? Da li su razbijali i palili? Jesu? Da li su otišli bezbedno, da li je neko poginuo? Na sreću nije. Znam da je težak posao policije, a sada sopstvenu odgovornost koja je plaćena cenom jednog mladog života pokušavaju da spinuju. Da ne kažem neku ružnu reč umesto te. Ne postoji policija koja nije pakovala izveštaje.

Čović se ne plaši kazne Evrolige, bez obzira na činjenicu da je turska kompanija i glavni sponzor takmičenja.

- Zašto bih se plašio kazne? Zvezda jeste mlad evroligaš, ali potpuno poštuje standarde tog takmičenja i nikakav prekršaj nismo napravili. Kada napravimo i kada budemo kažnjeni, mi to i objavimo. Opomenuti smo za nesportsko navijanje i nemam razloga da se bilo čega plašim, ni ja, ni bilo u Zvezdi. Potpuno nam je miran savest. Bilo je neskih skandiranja u Areni od strane naših navijača  sa nacionalnom pozadinom potpomognuto albanskim dronom, ali to je trajalo pet minuta i upozoreni smo. Sada su skandiranja trajala tokom cele utakmice. Govorili su “Srbe u bunar", mahali zastavama Bosne i Kosova. Nije me briga šta skandiraju samo da niko ne bude povređen, to se ovog puta nije desilo. Naša je odgovornost samo to da smo došli da igramo utakmicu. O rezultatu ne želim da pričam.  Teško mogu da im prevalim preko usta da im čestitam pobedu. Ja bih se takve pobede stideo.

Čović je apelovao da protesti i skupovi u Beogradu, posvećeni smrti navijača Zvezde, budu organizovani u miru i dostojanstvu.

- Setite se šta se radilo sa paljenjima pre nekoliko godina i da ne podsećam na sve to. Molim samo da sve prođe u miru i dostojanstveno. Oni koji sada menjaju izveštaje jedva čekaju da se desi neki incident.

(Foto: MN Press)

Nastavak na Sportal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.