NBA u 2013-oj: Dinastija Majamija, povrede mučile superzvezde

Izvor: RTS, 02.Jan.2014, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBA u 2013-oj: Dinastija Majamija, povrede "mučile" superzvezde

Godinu za nama u NBA ligi obeležio je stari šampion Majami, teške povrede velikih zvezda (Derika Rouza i Kobija Brajanta), novi klubovi (Nju Orleans Pelikansi i Bruklin Netsi) i odlazak u penziju dugogodišnjeg komesara lige Dejvida Šterna. Srbija ponovo ima igrače u najjačoj ligi na planeti.

Protekla, 2013. godina u najjačoj košarkaškoj ligi sveta bila je prilično sadržajna. Majami je teškom mukom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tek u sedmoj utakmici velikog finala, odbranio šampionski prsten. Superzvezde poput Derika Rouza i Kobija Brajanta imale su velikih problema sa povredama. Bruklin Netsi i Nju Orleans Pelikansi nakon preimenovanja ili selidbe pridružili su se NBA karavanu.

Da Rej Alen nije pogodio trojku iz ugla pet sekundi pre kraja šestog meča velikog finala, sada biste na ovom mestu čitali hvalospeve o matorcima iz Teksasa. Ipak, pogodio je i usmerio priču ka dinastiji Majamija i osvojenoj "back to back" tituli.

Ipak, svega toga ne bi bilo da nije bilo jednog čoveka, pretpostavljate - Lebrona Džejmsa. "King Džejms" je i u 2013. godini bio dominantan, ali i osporavan. Hteli to neki da priznaju ili ne, on je vodio "vrelinu" i potpuno se podredio timu.

Kada je bilo teško, i u finalu Istoka protiv Indijane i u velikom finalu protiv San Antonija, Lebron je bio taj koji je uzimao loptu i rešavao situacije u korist svoga tima. Zbog toga je i proglašen za MVP-ja finala.

Majami je u sezoni 2012/2013. ostvario čak 66 pobeda i napravio drugi najduži pobednički niz u istoriji lige sa 27 uzastopnih trijumfa.

Otkrovenje prošle sezone i 2013. godine jesu svakako Indijana Pejsersi. Predvođeni igračem koji je zvanično najviše napredovao - Polom Džordžom i sjajnim mladim stručnjakom Frenkom Vogelom, Pejsersi su bili izuzetno težak protivnik svim timovima. Naterali su šampione da igraju sedmu utakmicu, ali ipak poklekli kada je bilo najbitnije. Međutim, pred njima je definitivno lepa budućnost.

Mnogi su predviđali da će velikoj trojci sa Floride protivnik u borbi za prsten biti Oklahoma sa Durentom i Vestbrukom. I sve je išlo u tom pravcu do povrede Rasela Vestbruka. Uz to, najbolji šesti igrač Džejms Harden trejdovan je u Hjuston, a pristigli Kevin Martin ipak nije bio na potrebnom nivou da se uradi nešto više od polufinala Zapadne konferencije.

Mnogo problema su imali čuveni Los Anđeles Lejkersi i to velikih - kako na terenu, tako i van njega. Prva zvezda tima Kobi Brajant je suludoj borbi za osmo mesto Zapada i poslednju kartu za plej-of igrao i po 45 minuta, ali je cena koja je plaćena za ostvareni cilj bila prevelika - teška povreda Ahilove tetive i dugo odsustvo sa terena. Na svu tu nesreću, nadovezala se i smrt predsednika kluba Džerija Basa.

A šta tek reći za "sreću" Derika Rouza i Čikago Bulsa? Fantastični plejmejker propustio je celu sezonu 2012/2013. u želji da se vrati potpuno zdrav i spreman da povede "bikove" u napad na prsten. I izgledalo je da su na dobrom putu - početak nove sezone ulivao nam je nadu da je povreda kolena iza "Di Rouza" i da će vremenom biti sve brži, eksplozivniji i bolji.

Ipak, život je za Derika spremio novi težak ispit - teška povreda drugog kolena i nova duga pauza! Mediji u Americi i košarkaški stručnjaci strahuju da bi to moglo da znači i kraj jedne karijere, koja je tek počela da se gradi. Nadamo se da nisu u pravu...

Što se promena u NBA karavanu tiče - bilo ih je mnogo. Nju Orleans "Hornetsi" postali su "Pelikansi". Netsi su se iz Nju Džerzija preselili u Bruklin i promenili klupske boje u crno-bele.

Prvi čovek lige, komesar Dejvid Štern najavio je povačenje na kraju godine, a na njegovo mesto posle 30 godina sešće Adam Silver, sa kojim će liga sasvim sigurno nastaviti proces modernizacije.

U 2013. godini timovi su prvi put u istoriji takmičenja zaigrali u dresovima sa rukavima. Komentari na novi "autfit" bili su različiti, a to je, čini nam se, i bio cilj ove promene.

Godina za nama bila je i povratnička: igrači iz Srbije su ponovo pohrlili u NBA.

Nemanju Nedovića je, kao 30. pik prve runde drafta, izabrala simpatična "revolveraška" ekipa "Golden stejt Voriorsa". Za sada ne igra mnogo, ali čini nam se da u Sjedinnjenim Državama ipak napreduje.

Miroslav Raduljica sreću "preko bare" traži u, ove godine pričično lošim, Milvoki Baksima. Međutim, to našem centru ne predstavnja problem, pa pruža sasvim dobre partije, koje su ga svrstale među 10 najboljih rukija na kraju 2013. godine.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dinastija Majamija, povrede "mučile" superzvezde

Izvor: RTS, 02.Jan.2014

Godinu za nama u NBA ligi obeležio je stari šampion Majami, teške povrede velikih zvezda (Derika Rouza i Kobija Brajanta), novi klubovi (Nju Orleans Pelikansi i Bruklin Netsi) i odlazak u penziju dugogodišnjeg komesara lige Dejvida Šterna. Srbija ponovo ima igrače u najjačoj ligi na planeti...Protekla,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.