Više od 30 pripadnika Rosu upalo u Štrpce na dan seoske slave, zaplenili svu opremu srpske opštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2022, 09:19

Više od 30 pripadnika Rosu upalo u Štrpce na dan seoske slave, zaplenili svu opremu srpske opštine

Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena oko podneva i policajci su se povukli sa svojim vozilima.

Pretreseno je više lokacija, a akcija je počela jutros nešto pre sedam časova, prenosi RTS.

Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema. Cilj je zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini, saopštila je Kancelarija za KiM.

Tužilaštvo u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je saopštilo da je policija u Štrpcu pokrenula akciju oduzimanja dokumentacije, opreme i sigurnosnih kamera sa, kako tvrde, "objekata nelegalnih struktura".

Blokirali čitavu opštinu

Više od 30 pripadnika Rosu upalo je rano jutros u Štrpce pod punom opremom, s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju (KiM)

"Specijalci Rosu su raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu 'Šarski odred' na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina", navela je Kancelarija za KiM.

Ukazuje se da je Rosu ponovo izabrala da u Štrpce upadne baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu, kada se okuplja veliki broj meštana, i podseća da je isto učinjeno i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu.

"Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro 10 godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše. S kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu?", upitala je Kancelarija za KiM.

Zaključuje se da nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag, jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini.

Tužilac Maljoku: U Štrpcu se uklanjaju sigurnosne kamere

Na više lokacija u Štrpcu policija od ranog jutra po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu sprovodi raciju, potvrdio je za portal Kaldžo tužilac tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku, koji je kazao da se akcija Rosu u Štrpcu od jutros odvija po nalogu tog tužilaštva i suda u Uroševcu.

Maljoku je za Kaldžo objasnio da je u toku "racija" na četiri lokacije sa kojih se uklanjaju sigurnosne kamere.

Naveo je da akcija nije direktno povezana sa istragom bespravne gradnje na Brezovici, ali da se odnosi na neke od uhapšenih u tom slučaju, prenosi Kosovo onlajn.

Maljoku tvrdi da je jedan od uhapšenih, bivši gradonačelnik opštine Bratislav Nikolić, "koordinator nelegalnih struktura", a da su te strukture "upravljale sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i institucije Kosova i te informacije prosleđene bezbednosnim strukturama u Srbiji".

Kako je preneo Kaldžo, oduzeto je više desetina dosijea koji su se nalazili u kancelarijama nekadašnjih "paralelnih organa Srbije" u ovoj opštini.

Rukovodstvo Opštine Štrpce: Cilj akcije je zastrašivanje, kamere ugradila Opština koja radi i funkcioniše po kosovskim zakonima

Rukovodstvo Opštine Štrpce, na čelu sa Daliborom Jevtićem, ocenilo je danas da akcija kosovske policije, izvedena po nalogu uroševačkog Suda i Tužilaštva, predstavlja još jedan vid pritiska na žitelje opštine Štrpce u cilju zastrašivanja.

"Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na seosku slavu, na veliki praznik Svetog Jovana kada veliki broj građana odlazi u crkvu", ocenilo je opštinsko rukovodstvo na hitno sazvanom sastanku.

Rukovodstvo podseća da su slične akcije sprovedene i u vreme Svetog Nikole 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine i 16. marta uoči sećanja na Pogrom.

Sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode akcije, smatra rukovodstvo opštine i ističe da dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o špijunaži, ilegalnim kamerama i strukturama.

Naglašavaju da je jasno da ni slovo od toga nije istina i da je kamere ugradila Opština koja radi i funkcioniše po kosovskim zakonima.

"Nalogom, na određeni način se tvrdi da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna", navodi lokalno rukovodstvo na čelu sa Jevtićem.

Dodaju i da nakon poslednje sednice SO Štrpce, gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u tu instituciju sa nalogom da se trajno zatvori vide kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao institucije.

Pozvali su još jednom Prištinu da se prestane sa svakim vidom pritiska na građane Štrpca, a međunarodne institucije da reaguju i zaštite upravo pravo na miran život građana Štrpca.

U cilju pune transparentnosti rukovodstvo opštine želi da obavesti javnost da je na teritoriji opštine Štrpce, u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, u skladu sa zakonskim procedurama ugrađen video nadzor i to u tri navrata 2013, 2016. i 2017.

"U jednom saobraćajnom incidentu, početkom 2014. godine, došlo je do oštećenja i pokidani su kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu. Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji. O samom incidentu obaveštena je i Policija Kosova", navelo je rukovodstvo opštine.

Naglasili su da je policija nekoliko puta ove godine tražila informacije vezano za kamere, pregledala server i uverila se da video nadzor ne radi.

Pozadina akcije politička, vrši se dodatni pritisak na Srbe

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je da upad pripadnika ROSU rano jutros u tu opštinu, ima političku pozadinu, kako bi se izvršio dodatni pritisak na Srbe, te upitao međunarodnu zajednicu dokle će tolerisati takav odnos prema Srbima na KiM.

Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu, koja je počela nešto pre sedam sati jutros, završena je oko podne.

Pretreseno je više lokacija, a iz sedišta privremenog organa opštine, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema.

"Nažalost nastavlja se sa praksom kosovske policije, da po nalogu suda ili tužilaštva u Uroševcu, na bilo koji od većih pravoslavnih praznika, šalje specijalne policijske jedinice u Štrpce", rekao je Jevtić.

Kako je rekao, od ranih jutarnjih sati, na veliki praznik, Ivanjdan, na seosku slavu, policija je na nekoliko lokacija izvršila upad, sa nalogom da se proveri video nadzor, da se provere sve kamere koje se nalaze na glavnom putu u Štrpcu i da se dodatno još jednom pretrese Privremeni organ kao institucija za koju tvrde da je paralelna i ilegalna.

"Ovo je još jedan vid pritiska na građane Štrpca i jasna poruka da je život i opstanak Srba itekako težak. Cilj ove akcije, a ovo je šesta u poslednjih sedam meseci, koje su uglavnom bile na velike praznike, jeste da se dodatno zastraše Srbi", rekao je Jevtić.

On je istakao da je opština već izašla u susret institucijama koje su tražile informacije u vezi sa video nadzorom, posebno napominjući da su kamere instalirane 2013, zatim 2016, pa 2017. godine, u skladu sa tada važećim Zakonom o video nadzoru i bezbednosti.

"Ništa nismo uradili protivzakonito. Čak je i na ulazu u Štrpce jasan znak da ulazite u zonu video nadzora, što znaci da je sve u skadu sa procedurama", naveo je Jevtić.

Srpska lista: Maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji hitno da prestane

Srpska lista zatražila je danas, posle upada pripadnika ROSU u Štrpce, da hitno prestane maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji, a od međunarodnih institucija reakciju i zaštitu srpskog naroda.

Činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik, seosku slavu Štrpca Svetog Jovana, potvrđuje da je u pitanju čisto politička akcija kosovskih institucija uperenih protiv srpskog stanovništva u toj opštini, ističu u Srpskoj listi.

"Srpska lista, osim osude svega što se danas dešava u Štrpcu, traži da maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji hitno prestane, jer će Srbi biti primorani da iskoriste sve načine da se suprotstave ovakvim šikaniranju našeg naroda", poručuje se u saopštenju.

Zahtevaju, takođe, i reakciju međunarodnih institucija i zaštitu našeg naroda, ako postoji iskrena namera da Srbi opstanu na ovim prostorima, jer je ovo "direktan udar i namera da naš narod pod pritiskom napusti svoja vekovna ognjišta".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kancelarija za KiM: Više od 30 specijalaca Rosu upalo u Štrpce

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2022

​Više od 30 pripadnika Rosu upalo je rano jutros u Štrpce pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.