Izvor: RTS, 21.Apr.2021, 19:20

Petković: Za Srbe na KiM izdvojeno četiri milijarde dinara

To što je rebalansom budžeta izdvojeno četiri milijarde dinara za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji plastično pokazuje odnos države Srbije prema srpskom narodu na KiM, želimo da gradimo, da stvaramo i da obezbeđujemo bolju budućnost za naš narod u srpskim sredinama, rekao je u emisiji "U središtu pažnje" Prvog programa Radio Beograda direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Rebalansom budžeta biće izdvojeno oko četiri milijarde dinara za dve stvari. Prva je finansijski paket pomoći srpskom narodu na KiM u okviru koje će svaki naš čovek u srpskim sredinama dobiti jednokratnu finansijsku pomoć i to 200 evra svako ko je nezaposlen i 100 evra sve ostale kategorije - deca do 18 godina, zaposleni i penzioneri.

"To je prvi put da na ovako sveobuhvatan način država Srbije, Vlada Republike Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, kreće u finasijsku pomoć narodu na KiM, što zbog situacije sa virusom korona, što generalno zbog stanja na terenu. Naš narod zna da iza sebe ima državu Srbiju, njegovo je samo da čuva svoje ognjište a mi ćemo se potruditi da svakome obezbedimo sve ono što je neophodno za život dostojan čoveka u 21 veku", kaže Petar Petković.
Drugi deo paketa pomoći su sredstva za kapitalna ulaganja, pre svega za važne zgrade, bolnice, puteve koji se grade.
"Od svih tih projekata pobrojaću najznačajnije, one koji najviše koštaju - izgradnja bolnice u Gračanici, gde ćemo itekako da ojačamo i osnažimo naš KBC Priština koji je smešten u Gračanici i gde gravitira oko 60 hiljada ljudi. U toj bolnici se leče naši ljudi iz Kosovske Kamenice, iz Pomoravlja, iz centralnog Kosova, Štrpca i iz Metohije. Takođe, rekonstrukcija celog KBC u Kosovskoj Mitrovici je veliki i značajan projekat koji će obezbediti da ta bolnica bukvalno postane jedna od vodećih u tom delu KiM pa i šire. Ne samo po znanju i stručnosti, nego sad i po opremljenosti", kaže Petković.
Dodaje da je takođe, tu izgradnja zgrade Univerziteta gde će biti smešten i rektorat i nekoliko fakulteta i da je to zgrada na koju se više decenija čeka. "Ona će biti prava lepotica i simbol u Kosovskoj Mitrovici. Gradimo i tri vrtića u Štrpcu, Badovcu i Goraždevcu", kaže on. 
Direktor Kancelarije za KiM napominje da ovi projekti, kao i još mnogo drugih, jasno pokazuju opredeljenost Vlade Srbije da gradimo budućnost i šaljemo poruku mira.
"Naše je da činimo sve da obezbedimo dobre uslove za život našem narodu na KiM jer oni imaju perspektivu i želju da ostanu na KiM, zapravo da budu na svojim vekovnim ognjištima", zaključuje Petar Petković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.