Srbin u Ginisovoj knjizi rekorda: Bez prestanka besedio šest i po sati FOTO

Izvor: B92, 26.Jan.2020, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin u Ginisovoj knjizi rekorda: Bez prestanka besedio šest i po sati FOTO

Imali smo prvake Evrope u fudbalu, košarci, vaterpolu.. ali, malo ko zna da Srbija ima i evropskog šampiona u zdravičenju.

Mladomir Protić, iz Milićevog sela kod Požege, okitio se svojevremeno ovim prestižnim priznanjem i ušao u Ginisovu knjigu rekorda nakon što je bez prestanka besedio, ni manje - ni više nego šest i po sati!

"Za sve to vreme nisam ponovio nijednu zdravicu, niti sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta čitao. Sve sam izgovarao, što se kaže, iz glave. Ne znam ni odakle su mi tolike reči navirale, ništa mi nije bilo teško, samo sam ostao bez vazduha i jedino što mi je bilo potrebno jeste čaša vode, da osvežim grlo", rekao je Mladomir za RINU koji je na jedinstvenom takmičenju zdravičara, održanom u Novom Sadu 2008. godine u konkurenciji od 40 takmičara osvojio prvo mesto.

Svoj talenat otkrio je slučajno pre 15 godina i od tada se zdravice nižu jedna po jedna, a uz Mladomirove besede otvorene su sve veće manifestacije u Zapadnoj Srbiji.

"Prvi put kad sam izašao pred publiku imao sam ogromnu tremu, jedva sam izgovarao reči, ali vremenom je to preraslo u pozitivnu tremu koja me održava. Najviše me ohrabri aplauz koji čujem od publike", kaže Mladomir i objašnjava koliki zdravica ustvari ima značaj u srpskom narodu.

"Zdravica je kao srpsko jevanđelje, u njima se kriju najiskrenije i najlepše želje za one kojima su namenjene, sreća i berićet. A dobre zdravice nema bez čašice rakije ili vina, taj red i običaj mora da se zna", rekao je ovaj zdravičar.

Osim što bez greške i nadahnuto zdraviči duže od decenije, Mladomir je napisao i nekoliko hiljada pesama, koje su spakovane u četiri knjige, koje kako kaže, većinom zna napamet. A, svu zaradu od prodaje knjiga, zdravičenja ali i poljoprivrede on je odlučio da uloži u izgradnju crkve na svom imanju.
Pogledaj vesti o: Vaterpolo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.