Knjiga Novosadski olimpijci o 61 olimpijskoj medalji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 13:50

Knjiga "Novosadski olimpijci" o 61 olimpijskoj medalji

Drugo izdanje knjige "Novosadski olimpijci" autora Dobrivoja Antunića svečano je predstavljeno pred brojnim zvanicama iz sveta sporta na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz posebnu napomenu da su u njoj biografije i opisana olimpijska dostignuća 121 Novosađanina koji su učestvovali u 184 navrata na Olimpijskim igrama od davne 1896. godine do danas.

Istaknuto je da su novosadski olimpijci Srbiji podarili čak 61 medalju, kako u ekipnim, tako i u individualnim sportovima, uz posebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napomenu da su i paraolimpijci iz ovog grada proneli slavu svoje zemlje gotovo na svim održanim Paraolimpijadama.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da se nekada vreme merilo po Olimpijadama, te da su one bile vremenska odrednica za sve ono što se dešavalo između njih.

"Ove godine se održavaju sa zakašnjenjem zbog odlaganja, ali i to je dokaz da je olimpijski duh jači od pandemije, bolesti i svih ostalih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava. Ova knjiga posvećena je svim novosadskim olimpijcima, svim osvajačima olimpijskih medalja i svim onima koji su promovisali naš grad i našu državu", naveo je Vučević dodavši da je promocije takve knjige idealna prilika da im društvo oda zahvalnost za sve one radosti koje su čitavom narodu donosile okupljene ličnosti na današnjem događaju.

On je zahvalio i Asocijaciji sportskih veterana Novog Sada koja je, prema njegovim rečima, organizovala promociju, okupila sportiste i pokazala da sve njih ni u nekim poznijim godinama ne napušta borbeni sportski duh.

"Čestitam autoru na angažmanu uz želju da ubrzo ima potrebu za pisanjem i objavljivanjem proširenog i dopunjenog izdanja sa više stranica, jer će to značiti da imamo nove pobednike, nove olimpijske šampione i ova priča nikada ne sme da ima kraj", dodao je gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je zahvalio i Božidaru Maljkoviću, kojeg je označio kao iskrenog prijatelja Novog Sada, poželivši mu da povede do sada najjaci tim sportista na predstojeće Olimpijske igre u Tokiju, te da tamo sportisti iz Srbije ostvare dobre rezultate, ali i da u slučaju poraza, domaći sportisti nauče da prihvataju i takve sportske ishode.

"Nekada nemamo fer i ravnopravne uslove za takmičenje, što je često slučaj u mom poslu,ali verujem da na sportskim terenima niko ne može da nam uzme ono što su naši sportisti ostvarili svojim radom", kazao je Vučević dodavši da svako ulaganje u sport jeste veoma važno ulaganje.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković izrazio je poštovanje gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, istakavši da prvi čovek novosadske administracije vrlo dobro razume dešavanja u sportu i da ima senzibilitet prema višedimenzionalnom bavljenju sportom na sve društvene aktivnosti i tokove.

"Želim da ova knjiga bude La Rusova enciklopedija za nekoliko godina, da se proširuje, dopunjuje. Ja vidim ogroman potencijal u Novom Sadu, gde su višenacionalne grupe ljudi, ja uvek kažem ne višenacionalni, nego mulutivitaminski - jer to su najzdravija i najčvršća deca i to smo dokazali", naveo je kroz šalu Maljković i podsetio da najbolji košarkaš sveta dolazi upravo iz Bačke u liku Nikole Jokicća, a duhovito je prokomentarisao i da je tenis jedini sport koji do sada nije išao domaćim sportisima.

Autor knjige "Novosadski olimpijci" Dobrivoje Antonić naveo je da je imao sreću da ceo svoj radni vek provede u Novom Sadu i da bude deo sportskih dešavanja. Kako je istakao, rezultat takvog života i rada upravo je danas objavljena knjiga čiji je autor upravo on.

"Ovu knjigu su napisali svojim rezultatima novosadski olipmijci, a ja sam samo zabeležio te rezultate i njihiove biografije. Zajednička nam je obaveza da svake četiri godine dopunjujemo ovu knjigu - olimpijci, oni koji je pišu i oni koji podržavaju ovu knjigu", naveo je autor Antonić.

Ogovorajući Maljkoviću na opasku da je Nikola Jokić iz Bačke, Antonić je naveo da je Jokić svoju profesionalnu karijeru počeo u košarkaškom klubu "Vojvodina" iz Novog Sada, a podsetio je i da je svoj prvi meč za reprezentaciju teniser Novak Đoković odigrao na terenima sportskog centra "Sajmište", takođe u najvećem gradu severne pokrajine.

Od autora je stigao i podsetinik da se na naslovnici knjige nalazi 61 ilustovana zvezdica koja simbolizuje 61 medalju novosadskih olimpijaca osvojenu na Olimpijadama, uz podsetnik da su na promociji knjige bili sportisti koji su od Rima 1960. godine do Rio de Žaneira 2016. godine učestvovali i donosili medalje u Novi Sad i Srbiju. Tri tačke na naslovnici, prema autorovim rečima, trebaju da simbolizuju nastavak uspešnog olimpijskog niza domaćih takmičara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.