Zapis u pijesku

Izvor: Politika, 12.Sep.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapis u pijesku

Prolazi ljeto i desiće se ubrzo da niko od nas neće biti u Izraelu barem nekoliko dana, tako da sam počeo da brinem kako li će, i hoće li moći, ova zemlja da podnese taj hendikep.

Jer, nikada u ovih 18 godina, od trenutka kada smo nas četvoro  nakon „brodoloma”  isplivali na ovaj „Rt dobre nade”, nismo ostavili naš novi dom bez bar jednog „čuvara”,  da se nađe - za svaki slučaj.

A moralo se i raditi. Kako su  nam deca odavno odabrala svoje puteve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nemamo ni nas dvoje previše šta čuvati, ono što nam je preostalo isuviše je naše, lično, tako da nikome ni na pamet ne pada, kada bi čak i mogao, da nam to uzme, otme, ili ukrade.

U skladu s tim, i našim ograničenim mogućnostima, već treću godinu zaredom nas dvoje -  ključ u bravu, prtljag na rame, i hvatamo se puta. Hrlimo Zavičaju, ne zaboravljajući i ne odričući se starih navika, do posljednjeg daha.

Dok ona skoro dva mjeseca pre puta obilazi i najzabačenija mjesta gde se nešto kupuje i  prodaje, birajući skromne poklone za  naše najbliže, i zadovoljavajući svoju strast za „motanjem po trgovinama”, ne preostaje mi ništa „pametnije” od izazovne i raskošne  plaže na kojoj svako jutro razmišljam o svom davnašnjem snu o životu u nekom primorskom gradiću.

Gledam jutros rano, ležeći, tako, na leđima, u  nebeski  azurno plavi svod iznad ašdodske plaže, na kojem se, tamo  negde prema egipatskoj strani, bjelasa  poput oblačića, u čast ramazana valjda, načeta polovina Mjeseca, iako je odavno svanulo a sunce više od dva sata žuri ka svome zenitu.

I kažem sam sebi; „j***š snove koji se ostvaruju u bunilu” ...

Dok smo, onomad, putovali  jednom godišnje  po pet, šest sati, nerijetko i više, do mora, sačekivali ili zaticalio na odredištu sve one druge i drage, sa kojima smo skoro cijelu godinu planirali zajednički odmor - to je bilo nešto.!

To je bilo nezaboravno!

Ne samo zbog mladosti, jer su u to vrijeme i starci bili mnogo srećniji od ovih današnjih.

Sada, kada se spremam da sa mora putujem na odmor, preplanuo i skoro ostario, radost susretanja sa svima onima koji su „pretekli”, neće, znam, izostati, ali, ne stidim se priznati - sve je bilo drugačije sa snovima...  

Svi još,  ipak -  nisu potrošeni, a svako od nas bi trebao imati u rezervi, onako samo za sebe, bar po jedan mali,  lijepi san koji će neprestano i u nedogled sanjati.

Svoj sam jutros zapisao u pijesku na plaži,  svejedno to, ovde - niko ne razumije.

Aleksa Blagojević,Izrael

objavljeno: 12.09.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.