Svečano počeo 39. filmski festival u Sopotu

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano počeo 39. filmski festival u Sopotu

U Centru za kulturu u Sopotu večeras je svečano počeo festival domaćeg igranog filma 39. "Sofest".

Manifestaciju je otvorila glumica Beba Lončar, uz već tradicionalni defile poznatih glumaca, reditelja i drugih filmskih radnika koji je ovoga puta bio u znaku popularnog starog filma "Ljubav i moda".

Taj film, sa Bebom Lončar u glavnoj ulozi, osvojio je publiku širom bivše Jugoslavije pre tačno 50 godina. Pod sloganom "Ljubav je u modi" ovogodišnji Sofest obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << taj jubilej.

Na vespama i u autobusu sa otvorenim krovom, na plato ispred Centra za kulturu, gde su se okupili mnogobrojni gradjani, stigli su reditelj filma "Ljubav i moda" Ljubomir Radičević, kao i Anica Dobra, Danica Maksimović, Voja Brajović, Dejan Mijač, Nebojša Milovanović, Janko Baljak, Lena Bogdanović, Goran Jeftić, Svetozar Cvetković i drugi glumci i reditelji.

Beba Lončar je istakla da ovaj festival na najbolji način vezuje tradiciju i budućnost srpskog filma.

"'Sofest' to čini odajući počast našem starom filmu i prikazujući u takmičarskom programu sedam novih dela, medju čijim su autorima mnogi mladi i debitanti", kazala je ona.

Muzička grupa Dragoljuba Ilića "Ilke fest bend" izvela je nekoliko pesama iz filma "Ljubav i moda", uključujući hit "Devojko mala", a svečano otvaranje krunisano je vatrometom.

Kao prvi u takmičarskom programu prikazan je film "Žena sa slomljenim nosem" reditelja i scenariste Srdjana Koljevića, koji je višestruko nagradjen na nedavnom festivalu Sinema siti u Novom Sadu, a uvršćeen je i u takmičarski program 45. internacionalnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Ovaj film na umetnički način daje komentar života u multikuluturalnom Beogradu danas, uz inteligentan zaplet, duhovite dijaloge i zanimljive likove.

Glavne uloge igraju Nebojša Glogovac, Branka Katić, Anica Dobra i Nada Šargin, a u ansamblu su i Jasna Žalica, Vuk Kostić, Nikola Rakočević, Dara Džokić, Vojin Ćetković, Srdjan Todorović, Ljubomir Bandović i drugi.

Producenti su srpska kuća "Baš čelik" i "Neu Mediopolis" iz Nemačke.

Do 6. jula u takmičarskom programu biće prikazani i "Plavi voz" Janka Baljka, "Motel Nana" Predraga Velinovića, eks-ju omnibus "Neke druge priče" u kojem je srpski deo režirala Ana Marija Rosi, "Srpski film" Srdjana Spasojevića, "Djavolja varoš" Vladimira Paskaljevića i "Flešbek" Aleksandra Jankovića.

U žiriju za nagrade - statuete Sofest za najbolji film, režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, biće reditelj i snimatelj iz Ljubljane Karpo Aćimović Godina, glumac Vojislav Brajović i reditelj i scenarista Miroslav Momčilović.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljubav i moda - tradicija i budućnost

Izvor: Danas, 03.Jul.2010, 00:29

Glumica Beba Lončar otvorila je sinoć 39. filmski festival u Sopotu - Sofest, izrazivši posebno zadovoljstvo što će na kraju festivala, 6. jula, u čast nagrađenih, biti prikazan film koji ju je proslavio - „Ljubav i moda“ iz 1960. reditelja Ljubomira Radičevića.

Nastavak na Danas...

Mastrojani mi je razbio strah

Izvor: Politika, 03.Jul.2010

Dok sam snimala u pustinji u Alžiru, pogledala sam se u ogledalu i upitala sebe: „Šta to radiš? Gde je tvoj privatni život?” Zahvalila sam svima, odlučila da rodim dete i živim život normalne žene..Pored projekcija sedam domaćih filmova u takmičarskom programu, 39. filmski festival u Sopotu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.