Portugal - san o evropskim šampionima od 1984. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jul.2016, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugal - san o evropskim šampionima od 1984. godine

Portugal je sanjao EURO još od polufinala Evropskog prvenstva koje je 1984. izgubio u Francuskoj, a taj simbol potreban toj zemlji, dobio je tek ove godine.

Sledi hronologija polufinala i finala Portugala na EP.

Polufinale u Marseju. Luda utakmica, 3-2 za "plave", zahvaljujući dvostrukom neočekivanom strelcu, halfu Žan-Fransoa Domergu. "Prvo, to je bilo polufinale Evra i nezaboravan dan za mene, poseban datum, moj rođendan, a dvaput sam postigao gol tog dana", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prisetio se nedavno Domerg u razgovoru za AFP. Poslednji gol Francuske je potpisao junak. Mišel Platini se seća za AFP: "I sada kao da sam tamo, pas (Žana Tigane) dolazi pred noge: Šta sad da radim? (smeje se). To traje čitavu večnost, a onda radost 60.000 gledalaca u Marseju. Eksplozija, to je divno. A posle treba igrati još i finale". Portugalci su frustrirani. Bili su na korak do finala.

Portugal Žoaa Pinta, Nunja Gomeša i Luisa Figoa je pun obećanja. Tim je stigao do polufinala pošto je pobedio bolje od sebe - Englesku, Rumuniju i posebno Nemačku, nakon het-trika Serhia Konseikaa (3-0). Ali, pošto je pobedio Tursku u četvrtfinalu (2-0), tim koji je vodio Umberto Koeljo pada na tvrdo: Francuska, svetski prvak. Utakmica je fantastičan duel između dva zlatna majstora - Figoa i Židana. Iako Portugalci vode igru, Francuska se kvalifikuje zahvaljujući zlatnom golu u produžecima, posle penala koji žučno osporavaju Portugalci. Bek Abel Ksavier smatra da je prekšaj igranja rukom "fiktivan".

Favoriti kao domaćini, Portugalci su razočarani: Grčka će dva puta pobediti tim domaćina koji otkriva genija u svojim redovima, mladog (19) Kristijana Ronalda. Grci su napravili iznenađenje pobedivši u prvoj utakmici. I što je još gore, poobeđuju i u završnoj (1-0). Razočaranje je veliko za tim koji je prethodno dominirao nad glavnim rivalima kao što su Engleska, Rusija i Holandija. Ronaldo puca: njegove suze će potresti celu zemlju.

Portugal je stigao do polufinala po treći put na poslednje četiri Evropska prvenstva, nije poklekao pred Španijom, aktuelnim evropskim i svetskim prvakom, sve do penala posle nerešenog ishoda (0-0). "Selekao" (reprezentacija) se poklonio sa 4-2 pred budućim prvakom Evrope tek pošto su Mutinjo i Alveš propustili da postignu pogotke. Ronaldo, poslednji strelac, nije ni imao vremena da okuša sreću jer je Portugal eliminisan pre no što je on došao na red. Uteha: Portugal će biti jedini tim koji nije izgubio u Španiji u regularnom vremenu. Ronaldo i Pepe su u najboljem timu turnira UEFA-e.

Četiri godine kasnije, CR7 i Pepe su još kadrovi "Selekaa". Kristijano Ronaldo je do polufinala izjednačio rekord Mišela Platinija u istoriji Evra. Sa devet golova "Platočea" na jednom turniru, 1984. godine, i to dok je uzeo četiri Evra igrajući u Real Madridu. Ronaldo tu završava, jer u suzama odlazi posle samo 25 minuta u finalu, povredio je levo koleno posle kontakta sa Dimitrijem Pajeom. Odnose ga na nosilima, ali vraća se da bodri tim na početku produžetaka, na ivici terena, kao trener. I dok Ljoris pada pred snažnim udarcem koji kruniše utakmicu, Ronaldo ponovo plače, ovog puta od sreće. Ispunio je svoju misiju: Portugal je osvojio svoju prvu veliku titulu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.