KONAČNO IM SE VRATILO: Portugal - san o evropskim šampionima od Francuske do Francuske

Beta

11. 07. 2016. u 11:22

Mnogo puta je Portugalija stala na dva koraka ili korak od trofeja, a uvek je to bilo spletom nesrećnih okolnosti. Sve je krenulo u Francuskoj 1984. godine i završilo se na istom mestu

КОНАЧНО ИМ СЕ ВРАТИЛО: Португал - сан о европским шампионима од  Француске до Француске

Portugal je sanjao "Evro" još od polufinala Evropskog prvenstva koje je 1984. izgubio u Francuskoj, a taj simbol potreban toj zemlji, dobio je tek ove godine.

Sledi hronologija polufinala i finala Portugala na "Evru". Polufinale u Marseju. Luda utakmica, 3-2 za "plave", zahvaljujući dvostrukom neočekivanom strelcu, halfu Žan-Fransoa Domergu.

"Prvo, to je bilo polufinale Evra i nezaboravan dan za mene, poseban datum, moj rođendan, a dvaput sam postigao gol tog dana", prisetio se nedavno Domerg u razgovoru za AFP.

Poslednji gol Francuske je potpisao junak. Mišel Platini se seća za AFP:

"I sada kao da sam tamo, pas (Žana Tigane) dolazi pred noge: Šta sad da radim? (smeje se). To traje čitavu večnost, a onda radost 60.000 gledalaca u Marseju. Eksplozija, to je divno. A posle treba igrati još i finale". Portugalci su frustrirani. Bili su na korak do finala.

Portugal Žoaa Pinta, Nunja Gomeša i Luisa Figoa je pun obećanja. Tim je stigao do polufinala pošto je pobedio bolje od sebe - Englesku, Rumuniju i posebno Nemačku, nakon het-trika Serhia Konseikaa (3-0). Ali, pošto je pobedio Tursku u četvrtfinalu (2-0), tim koji je vodio Umberto Koeljo pada na tvrdo: Francuska, svetski prvak. Utakmica je fantastičan duel između dva zlatna majstora - Figoa i Zidana. Iako Portugalci vode igru, Francuska se kvalifikuje zahvaljujući zlatnom golu u produžecima, posle penala koji žučno osporavaju Portugalci. Bek Abel Ksavier smatra da je prekšaj igranja rukom "fiktivan". Favoriti kao domaćini, Portugalci su razočarani.

Grčka će dva puta pobediti tim domaćina koji otkriva genija u svojim redovima, mladog (19) Kristijana Ronalda. Grci su napravili iznenađenje pobedivši u prvoj utakmici. I što je još gore, pobeđuju i u završnoj (1-0). Razočaranje je veliko za tim koji je prethodno dominirao nad glavnim rivalima kao što su Engleska, Rusija i Holandija. Ronaldo puca: njegove suze će potresti celu zemlju.

Sledeće Evropsko prvenstvo Portugal jeopet stigao do polufinala po treći put na poslednje četiri Evropska prvenstva, nije poklekao pred Španijom, aktuelnim evropskim i svetskim prvakom, sve do penala posle nerešenog ishoda (0-0).

"Selekao" (reprezentacija) se poklonio sa 4-2 pred budućim prvakom Evrope tek pošto su Mutinjo i Alveš propustili da postignu pogotke. Ronaldo, poslednji strelac, nije ni imao vremena da okuša sreću jer je Portugal eliminisan pre no što je on došao na red. Uteha: Portugal će biti jedini tim koji nije izgubio u Španiji u regularnom vremenu. Ronaldo i Pepe su u najboljem timu turnira UEFA-e.

Četiri godine kasnije, CR7 i Pepe su još kadrovi "Selekaa". Kristijano Ronaldo je do polufinala izjednačio rekord Mišela Platinija u istoriji Evra. Sa devet golova "Platočea" na jednom turniru, 1984. godine, i to dok je uzeo četiri Evra igrajući u Real Madridu. Ronaldo tu završava, jer u suzama odlazi posle samo 25 minuta u finalu, povredio je levo koleno posle kontakta sa Dimitrijem Pajeom. Odnose ga na nosilima, ali vraća se da bodri tim na početku produžetaka, na ivici terena, kao trener. I dok Ljoris pada pred snažnim udarcem koji kruniše utakmicu, Ronaldo ponovo plače, ovog puta od sreće. Ispunio je svoju misiju: Portugal je osvojio svoju prvu veliku titulu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mile

11.07.2016. 15:28

Videlo se prilikom izlaska iy tunela pre početka drugog poluvremena koliko energije iznose portugalski igrači. Rekao sam društvu da će pobediti - makar na penale. Pogba će možda biti najskuplje plaćeni igrač u istoriji, ali ona Vilijem Karvaljo i mladi Sančez su maestralno oduigrali na sredini. Čestitke