Skot: Sporazum između Beograda i Prištine neophodan uslov za ulazak u EU

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Sporazum između Beograda i Prištine neophodan uslov za ulazak u EU

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot izjavio je da postoji očigledno nepoverenje u odnosima između Beograda i Prištine, da je potrebno da se strane vrate za pregovarački sto i da se dijalog nastavi, te da stav SAD ostaje isti - opsežan sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Skot je za televiziju N1 rekao da je skupštinska debata u parlamentu koja je održana o tom pitanju bila bitna jer je, kako je kazao, „dala novi podsticaj o potrebi za dijalogom“. „Razgovor i debata su bili važni. Prvi put se, u mom mandatu, razgovaralo otvoreno o Kosovu na sednici Skupštine. Ono što je predsednik rekao je bilo vrlo interesantno, neke stvari koje je izgovorio o konstatovanju realnosti, o hvatanju ukoštac sa gorkom istinom o Kosovu su bile važne poruke za srpsku javnost“, rekao je Skot. „Došlo je do policijske akcije hapšenja, isto je sa sličnim akcijama u Srbiji. Najveća razlika je što je (srpska) vlada stavila vojsku u pripravnost, a stanovništvo severnog Kosova je pokušalo da se umeša u policijsku operaciju, stavljajući barikade na put, što je dovelo do daljih sukoba. To samo pokazuje koliko je situacija nestabilna, koliko nepoverenje postoji. Akcija nije bila samo na severu Kosova, već i na jugu, hapšeni su i Albanci i Srbi i Bošnjaci“, kaže Skot. Postoji, dodaje, i fokus koji je bitan, „da Srbija ima obavezu da na kraju koordiniše svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU“, i u toj oblasti, ističe, „distanca Srbije sa EU se produbljuje i ne približava“, na šta i izveštaj ukazuje. „Sporazum između Beograda i Prištine je neophodan uslov za ulazak u EU, ali nije jedini uslov, ima i drugih pitanja. Mnogo još posla ima i nadam se da će izveštaj o napretku sledeće godine pokazati da je Srbija ostvarila veliki napredak, da će biti preduzeti dalji koraci u pravcu cilja koji Srbija ima ka EU. To je jasno izraženo, integracija Srbije u EU što je pre moguće“, istakao je on. Tanjug  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.