Američke carine EU stupile na snagu: Takse za avione Erbasa, francuska vina i škotski viski

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američke carine EU stupile na snagu: Takse za avione Erbasa, francuska vina i škotski viski

Vašington -- SAD su danas uvele dodatne carine u vrednosti 7,5 milijardi dolara na čitav niz proizvoda, što je nova trgovinska ofanziva predsednika Donalda Trampa.

On je to učinio uprkos evropskim pretnjama da će uvesti uzvratne mere.

Carine su stupile na snagu u minut posle ponoći i odnose se, pored ostalog, na Erbasove avione, francuska vina i škotski viski.

Američka vlada je pre četiri dana dobila zeleno svetlo od Svetsko trgovinske organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uvede carine kao odgovor na subvencije koje EU daje Erbasu.

SAD su već u trgovinskom ratu s Kinom, koji predstavlja veliki rizik po stabilnost globalne ekonomije.

Tramp je u sredu ponovo napao evropske zemlje i optužio ih za nefer postupanje i "ogromne barijere" protiv uvoza iz SAD.

On, međutim, nije odbacio mogućnost da se postigne sporazum i tako okonča spor.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer, koji se nalazi u Vašingtonu na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda, upozorio je američku vladu da će odluka o carinama imati "negativne posledice, kako ekonomske tako i političke".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AMERIČKE CARINE STUPILE NA SNAGU Takse za Erbas avione, francuska vina i škotski viski

Izvor: Blic, 18.Okt.2019

SAD su danas uvele dodatne carine u vrednosti 7,5 milijardi dolara na čitav niz proizvoda, što je nova trgovinska ofanziva predsednika Donalda Trampa. On je to učinio uprkos evropskim pretnjama da će uvesti uzvratne mere.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.