Izvor: RTS, 23.Jun.2021, 20:08

Kad mlekarima prekipi – proizvodnja košta 56 dinara, a otkupna cena je oko 30

Proizvođači mleka tvrde da su pred bankrotom, jer se otkupna cena već šest godina ne menja, i iznosi manje od 30 dinara za litar. Traže od Vlade da hitno reaguje.
Vasa Džiburski ima 350 krava i godišnje proizvodi više od milion litara mleka. Nikad bolje nije radio, ali je kaže u sve većim dugovima.

"Maltene u bankrotu i to je to. Ovo je neodrživa proizvodnja i neizdrživa proizvodnja",  kaže Vasa Džiburski, farmer iz Bečeja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
I drugi su u minusu, jer za proizvodnju litra mleka potroše 56 dinara, a prerađivači ga otkupljuju za manje od 30. I tako već šest godina. Na primeru jogurta objašnjavaju razliku u zaradi.
"Na akciji košta 118 dinara, a plati mleko proizvođaču 32 do 35 dinara. Ima li igde na svetu to da zaradi 400 posto", kaže Nedeljko Trifunović, proizvođač iz Mošorina.
Upozoravaju da se godišnje broj grla smanjuje po tri odsto, i da mnogim farmama preti zatvaranje.
"Ono što se dešava protekla tri meseca jeste nenormalan poremećaj na tržištu izazvan cenom žitarica. Vi znate sami da mi ne možemo životinje da hranimo skupom hranom, a da proizvodimo jeftino mleko", kaže Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije.
Dodatni problem je slobodan uvoz po Sporazumu sa Evropskom unijom.
"To omogućava nesmetan uvoz proizvoda od mleka, kao i svih ostalih proizvoda i mi za prošlu godinu imamo negativan bilans uvoza od nekih 20 miliona evra", kaže Nenad Budimović iz sekretara za stočarstvo Privredne komore Srbije.
Od države traže da u odnosu na kvalitet mleka proizvođačima daje različite premije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PROIZVOĐAČI MLEKA PRED BANKROTOM? Otkupna cena se šest godina ne menja, farmeri upozoravaju: Ovo je neizdrživo

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021

Upozoravaju da se godišnje broj grla smanjuje po tri odsto, i da mnogim farmama preti zatvaranje...Proizvođači mleka tvrde da su pred bankrotom, jer se otkupna cena već šest godina ne menja, i iznosi manje od 30 dinara za litar. Traže od Vlade da hitno reaguje...Vasa Džiburski ima 350 krava i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.