PROIZVOĐAČI MLEKA PRED BANKROTOM? Otkupna cena se šest godina ne menja, farmeri upozoravaju: Ovo je neizdrživo

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021, 22:03

PROIZVOĐAČI MLEKA PRED BANKROTOM? Otkupna cena se šest godina ne menja, farmeri upozoravaju: Ovo je neizdrživo

Upozoravaju da se godišnje broj grla smanjuje po tri odsto, i da mnogim farmama preti zatvaranje.

Proizvođači mleka tvrde da su pred bankrotom, jer se otkupna cena već šest godina ne menja, i iznosi manje od 30 dinara za litar. Traže od Vlade da hitno reaguje.

Vasa Džiburski ima 350 krava i godišnje proizvodi više od milion litara mleka. Nikad bolje nije radio, ali je kaže u sve većim dugovima.

- Maltene u bankrotu i to je to. Ovo je neodrživa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proizvodnja i neizdrživa proizvodnja - kaže Vasa Džiburski, farmer iz Bečeja.

I drugi su u minusu, jer za proizvodnju litra mleka potroše 56 dinara, a prerađivači ga otkupljuju za manje od 30. I tako već šest godina. Na primeru jogurta objašnjavaju razliku u zaradi.

- Na akciji košta 118 dinara, a plati mleko proizvođaču 32 do 35 dinara. Ima li igde na svetu to da zaradi 400 posto - kaže Nedeljko Trifunović, proizvođač iz Mošorina.

- Ono što se dešava protekla tri meseca jeste nenormalan poremećaj na tržištu izazvan cenom žitarica. Vi znate sami da mi ne možemo životinje da hranimo skupom hranom, a da proizvodimo jeftino mleko - kaže Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije.

Dodatni problem je slobodan uvoz po Sporazumu sa Evropskom unijom.

- To omogućava nesmetan uvoz proizvoda od mleka, kao i svih ostalih proizvoda i mi za prošlu godinu imamo negativan bilans uvoza od nekih 20 miliona evra - kaže Nenad Budimović iz sekretara za stočarstvo Privredne komore Srbije.

Od države traže da u odnosu na kvalitet mleka proizvođačima daje različite premije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.