Donald Tramp glasao na izborima; Svoj glas iskoristilo već 53 miliona Amerikanaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2020, 08:41

Donald Tramp glasao na izborima; Svoj glas iskoristilo već 53 miliona Amerikanaca

Američki predsednik Donald Tramp glasao je jutros u biblioteci na Zapadnom Palm Biču, u državi Florida, a po izlasku sa biračkog mesta novinarima je rekao: "Glasao sam za momka koji se zove Tramp".

Vest Palm Bič nalazi se nedaleko od Trampovog "Mar a Largo" privatnog kluba, a američki predsednik ove godine je prvi put glasao na Floridi, jer je prošle godine iz Njujorka prebacio na Floriodu svoje zvanično prebivalište, preneo je Rojters.

Bajden na reklame >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potrošio najviše u istoriji izbora

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden potrošio je za televizijsko i elektronsko oglašavanje tokom aktuelne izborne kampanje više od bilo kog drugog predsedničkog kandidata u američkoj istoriji.

Bajdenova kampanja za novembarske predsedničke izbore do sada je potrošila više do 582 miliona dolara na TV oglašavanje, navodi se u izveštaju kompanije Advertajzing Analitiks i dodaje da je kampanja njegovog protivkandidata Donalda Trampa do sada koštala oko 342 miliona dolara.

Kako prenosi vašingtonski dnevnik Hil, samo u proteklih nedelju dana, Bajdenov izborni štab je potrošio oko 45 miliona dolara na televizijske nastupe, što je više čak i od rekorda koji je postavio bivši gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, tokom predizborne kampanje za stranačke izbore za demokratskog predsedničkog kandidata.

Nekoliko stotina njegovih pristalica, sa zastavama i transparentima okupilo se da pruže podršku Donaldu Trampu, uzvikujući "Još četiri godine", a nedugo zatim, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio: "Upravo sam glasao. To je velika čast".

Na novinarsko pitanje za koga je glasao na biračkom mestu u okružnoj biblioteci u Vest Palm Biču Donald Tramp je imao spreman odgovor.

"Glasao sam za momka po imenu Tramp. Mnogo vam hvala", rekao američki predsednik i obavestio okupljene da tokom glasanja nije bilo nikakvih komplikacija.

"Sve je bilo bezbedno - mnogo bezbednije nego kada šaljete listić, to mogu da vam kažem. Sve je bilo savršeno. Veoma striktno, baš po pravilima. Nikada to tako ne može biti kada šaljete listić. Ne može biti tako bezbedno. Ovde su uradili odličan posao - sjajni su ljudi unutra", rekao je američki predsednik koji se protivi glasanjem putem pošte jer, kako tvrdi - taj postupak bi mogao biti izložen zloupotrebama, ali nije ponudio konkretne dokaze za takvu tvrdnju, preneo je Glas Amerike.

Izbori u SAD: Do danas glasalo već 53 miliona Amerikanaca

Prema podacima sajta Izborni projekat SAD, do danas je već više od 53 miliona Amerikanaca unapred glasalo na predsedničkim izborima, koji će biti održani 3. novembra.

BBC prenosi da su građani SAD glasali lično ili putem pošte, kao i da je brojka od 53 miliona već sada daleko veća od ukupnog broja ranih glasova na predsedničkim izborima 2016. godine.

Najveći broj ranih glasova evidentiran je u Teksasu, više od 6,3 miliona, sledi Kalifornija sa 5,8 miliona ranih glasova, a na trećem mestu je Florida sa 4,7 miliona glasova evidentiranih do danas.

Današnja brojka od više od 53 miliona pristiglih glasova je već za 37 odsto veća od ukupnog broja ranih glasova na predsedničkim izborima 2016. godine.

Blumberg: Iznenađujuća podrška Trampu od manjina

Ukoliko Donald Tramp izgubi izbore 3. novembra, jedan od glavnih razloga biće gubitak podrške belih Amerikanaca bez fakultetske diplome, ali iz drugog plana iznenađujuće dolazi podrška manjina, preneo je sajt Blumberg.

Kako se navodi u tekstu, Trampa cene mladi glasači iz manjina, odnosno, tu leži njegova skrivena snaga.

Blumberg dodaje da je takva podrška Trampu u SAD kontradiktorna, jer je "upravo on pozivao na suzbijanje pobuna prilikom protesta za prava drugih rasa i u više navrata je branio policiju od sredine šezdesetih godina naovamo".

Njegova takozvana politika "nulte tolerancije" je u svetu bila prepoznata kao "rasistička i ksenofobična".

Međutim, ako se zadrže trendovi u predizbornim anketama, Tramp bi mogao da bude na dobrom putu da kao republikanski kandidat osvoji najveći procenat glasova Afroamerikanaca još od Boba Dola, koji je 1996. godine osvojio 12 odsto glasova afroameričkih državljana.

Trampova popularnost raste i među Hispanoamerikancima, koji bi mogli da mu daju čak 35 odsto glasova, koliko je Džordž Buš imao 2000. godine.

Blumberg zaključuje da je najčudnije u svemu što je na izborima 2016. godine, Tramp dobio veoma mali broj glasova među manjinama.

Njegov slogan iz 2016. "Učinimo Ameriku velikom ponovo" je bio program koji je u prethodne četiri godine doneo brojne poslove Afroamerikancima i Hispanoamerikancima, pa je njihova nezaposlenost rekordno niska.

Tramp je potpisao zakon o reformi kaznenog postupka što je dovelo do oslobadanja hiljada nenasilnih zatvorenika.

Takođe, deportacije su manje nego u vreme dok je predsednik bio Barak Obama, zaključuje se u tekstu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Iznenađujuća podrška Trampu od manjina

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2020

Ukoliko Donald Tramp izgubi izbore 3. novembra, jedan od glavnih razloga biće gubitak podrške belih Amerikanaca bez fakultetske diplome, ali iz drugog plana iznenađujuće dolazi podrška manjina, preneo je sajt Blumberg...Kako se navodi u tekstu, Trampa cene mladi glasači iz manjina, odnosno, tu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.