Belgijanci stigli do časnog poraza

Izvor: Politika, 03.Feb.2013, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijanci stigli do časnog poraza

Srbija do četvrtfinala sa 3:2, Gofan pobedio Pašanskog posle velike borbe 6:4, 2:6, 6:2, a Darsis Zimonjića 6:2, 6:4. – Publika zaslužila radost na kraju

Srbiji četvrtfinale Dejvis Kupa, a Belgiji zaslužena radost na kraju. U mečevima koji ništa bitno nisu mogli da izmene, na zemljani teren u hali belgijskog mesta Šarlroa izašli su naši teniseri Boris Pašanski i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nenad Zimonjić, obojica u ovakvim ulogama posle više godina. Mladi Filip Krajinović, na žalost, nije mogao da se oproba, što je i loša i dobra vest. Naime, kao rezervi bi mu to bilo dozvoljeno samo u slučaju povreda ostalih, a toga, na sreću, nije bilo.

Već veteran među našim reprezentativcima u singlu, 174. na ATP listi Boris Pašanski, odlično se borio protiv mladog Davida Gofana, 50. na svetu. U prvom setu je uspeo da smanji vođstvo Belgijanca od 5:2 na 5:4, ali tada nije realizovao servis za izjednačenje. U drugom nije posustao, već je nastavio još agresivnije i ubedljivo pobedio sa 6:2, pa odmah zatim poveo sa 2:0.

Tu je, međutim, bio kraj njegovim iznenađenjima i početak Gofanove najbolje igre, poput one kojom je Viktora Troickog doveo do ivice poraza u uvodnom meču osmine finala Dejvis kupa. Sjajna skraćivanja Pašanskog više nisu funkcionisala, a rizični udarci su zamalo promašivali. Gofan je doneo prvi poen Belgiji sa šest uzastopno dobijenih gemova, propraćenih sa takvim oduševljenjem vatrene publike kao da se radi o odlučujućem, a ne egzibicionom meču, koji se po pravilima igra na dva umesto na tri dobijena seta.

Zaslužena radost belgijske publike i velike nade svetskog tenisa Davida Gofana, ostaje kao najjači utisak trećeg dana, u vreme dok su ostali reprezentativci Srbije proslavljali ulazak u četvrtfinale.

Odmora nije bilo samo još za Nenada Zimonjića. Ne samo što je dan ranije sa Troickim odigrao četiri odlučujuća seta protiv Darsisa i Bemelmansa, već se, posle pet godina, neočekivano našao u singlu, u Dejvis kupu. Naš velemajstor dubla nije se previše trošio, osvojio je šest gemova i otišao da produži timsku zabavu, a 96. igrač sveta Stiv Darsis je sa 6:2 i 6:4 stigao do svoje utešne pobede i druge belgijske, izborivši časni poraz od 3:2.

Posao u Belgiji je završen prva dva dana, podvigom Troickog protiv Gofana 3:2, brzom pobedom Đokovića protiv Rohusa 3:0 i odlučujućim uspehom para Troicki-Zimonjić – 3:1. Bilo je neuporedivo lakše i izvesnije nego pre osam godina, kada je Srbija na početku puta ka svetskom vrhu izgubila u Beogradu od jačih Belgijanaca 3:2, a sedamnaestogodišnji Đoković tesnim porazima tek maglovito najavljivao današnju poziciju na vrhu. Sada je on vratio dug Olivijeu Rohusu, izjednačivši međusobni skor na 3:3, a Srbija Belgiji, u obrnutim statusnim ulogama.

– Mogli smo samo da sanjamo da dobijemo meč već drugog dana – rekao je selektor Bogdan Obradović. – Ako u četvrtfinalu, od 5. do 7. aprila, budemo igrali sa Amerikancima, biće to događaj godine. Oni silno žele da nam se revanširaju za poraz od pre tri godine, ali mi imamo Đokovića, Tipsarevića, Zimonjića i sve boljeg Troickog. Retkost je u istoriji našeg sporta da se u isto vreme okupi toliko vrhunskih pojedinaca i da su svi željni da igraju za reprezentaciju.

M. Kovačević

objavljeno: 04.02.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.