Zvezda: Javnost ostala uskraćena za odgovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2017, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda: Javnost ostala uskraćena za odgovor

Fudbalski klub Crvena zvezda saopštio je danas da je sportska javnost ostala uskraćena za odgovor zbog čega je najbolji srpski sudija Milorad Mažić "sklonjen" za "večiti" derbi.

"Sportska javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje zbog čega je naš najbolji sudija delegiran da sudi subotnji derbi pa zatim sklonjen posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo par sati? Šta se krije iza svega? Kako takve odluke mogu da spreče razne sumnje i doprinesu da derbi bude istinska svetkovina srpskog fudbala? Odgovora nema, kao što ga nije bilo u onih šest godina koje su ostale za nama", navodi se u saopštenju Zvezde.

Mažić je trebalo da sudi "večiti" derbi između Zvezde i Partizana u subotu, u 24. kolu Super lige Srbije. Ipak, umesto njega delegiran je Majo Vujović.

Posle takve odluke se oglasio generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić, nakon čega su mu saopštenjima odgovorili predstavnici Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, ali i Partizana.

Zvezda je ta saopštenja ocenila "nekorektnim" i navela da je Terzić "reagovao spontano i sportski" i postavio pitanja koja zanimaju "čitavu fudbalsku Srbiju".

"Umesto odgovora, stigli su koordinirani napadi, kako od rivala, tako i od onih koji sudije delegiraju. I to vrlo sličnog sadrzaja, kao da ih je pisao isti autor. Reč je o očigledno nasleđenoj aroganciji iz vremena kada su sudijska komisija i naši rivali radili šta su hteli i kako su hteli. Praksa sprovođena šest godina preti da i sada uzme maha", piše u saopštenju crveno-belih.

Navodi se da Sudijska komisija i Partizan "pričaju o vremenu kada se sve radilo po direktivi", ali da su "promašili suštinu".

Takođe piše da su "ljudi koji se pozivaju na integritet" tada bili članovi sudijske komisije i "ćutke primali i sprovodili direktive punih šest godina na štetu Zvezde", a da sada brane integritet jer ih neko pita zašto postavljaju pa menjaju sudije u samo nekoliko sati.

"Naravno, znamo da osobe koje integritet nisu imale ni tada, ne mogu ga imati ni sada i da odluka nije njihova. Da postoje nalogodavci i ovog postupka i oba ova saopštenja. Između ostalog, molimo i njih i njihove nalogodavce da ako mi već ne pitamo za njihov nivo obrazovanja, ne treba da brinu ni oni za naš. Ne treba nalogodavci da čačkaju tamo gde su najtanji", piše u saopštenju.

Zvezda je "pored svega navedenog" pozvala sve navijače da sportskim ponašanjem doprinesu da "večiti" derbi bude događaj "za ponos Srbije".

Utakmica će se igrati u subotu od 18.00 na stadionu "Rajko Mitić".

Sudijska organizacija: Terzić bi da bira i postavlja, on manipuliše i obmanjuje

Sudijska organizacija Fudbalskog saveza Srbije (FSS) ocenila je danas da generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić manipuliše i obmanjuje javnost iznošenjem netačnih informacija.

"Sudijska komisija FSS na čijem čelu se nalazi Đorđe Žutić, nijednog trenutka nije, kako to Zvezdan Terzić ističe i svesno obmanjuje javnost, promenila arbitra za predstojeći 'večiti' derbi", navodi se u saopštenju Sudijske organizacije dostavljenom agenciji Beta.

Generalni direktor Crvena zvezde Zvezdan Terzić izjavio je juče da mu nije jasno zbog čega Milorad Mažić nije delegiran za glavnog arbitra na predstojećem "večitom" derbiju. Umesto njega, pravdu će deliti Majo Vujović.

"Ne ulazeći u medijske napise i 'pouzdane izvore' koji su Terzića naterali da sebe stavi u ulogu osobe koja će mimo svih propisa, pravila i moralnih normi, hteti da bira sebi arbitre, Sudijska komisija FSS, kao odgovorno telo koje delegira arbitre, nije se nikada bavila spekulacijama", navodi se u saopštenju.

Sudijska komisija navodi da je Terzić "poznat po 'komunikaciji' sa sudijama upadima u svlačionice i pretnjama istim", kao i da ne mora da brine za sudijsku scenu Srbije, koja "ima potpunu autonomiju u FSS.

"Ako je navikao u vreme njegovog predsednikovanja FSS da bira i delegira sudije, skida i postavlja po svojoj volji, sada to nije slučaj. Kada neki srpski klub, po Zvezdanu Terziću, dostigne nivo da bude stalni učesnik Lige šampiona, onda će i 'saveti' doktora fudbala sudijskoj organizaciji i FŠ, imati neku težinu, do tada oni su samo predmet manipulacije i obmane koji za cilj imaju mogući alibi", piše u saopštenju Sudijske organizacije.

Spartak: Kome i zbog čega smeta Majo Vujović

Predsednik fudbalskog kluba Spartak Dragan Simović rekao je večeras da ne vidi nijedan razlog da bilo koji klub komentariše delegiranje sudija i dodao da mu nije jasno kome i zašto smeta arbitar Majo Vujović.

"Ne vidim ni jedan razlog da bilo koji klub, pa ni Crvena Zvezda ili Partizan komentarišu delegiranje jer bi tako svaki klub mogao svako kolo da nađe neku zamerku na delegiranje", rekao je Simonović.

"Posebno mi nije jasno kome i zbog čega smeta Majo Vujović, sudija iz elit grupe, koji je od sada vodio mnogo značajnih utakmica. Siguran sam da osim Milorada Mažića postoji mnogo sudija koje mogu kvalitetno i na visokom nivou da odsude bilo koju utakmicu, pa i sam večiti derbi", rekao je Simović, član Izvršnog odbora FSS i predsednik FSV.

"Godinama je 'ko fol' Mažić bio Partizanov sudija, pa je odjednom postao Zvezdin, a kafanske su priče da je Majo Zvezdin sudija i tako dalje. Ove prazne priče su ispod svakog nivoa. Pustimo te momke da se bave svojim poslom, a to je deljenje pravde na fudbalskom terenu. Smatram da treba dati šansu i drugim sudijama i imam maksimalno poverenje u Sudijsku komisiju i u njen rad", dodao je on.

Simović je rekao da "komentari koji stižu iz Crvene Zvezde motivisani stvaranjem pritiska na sudiju i podgrejani željom da se postigne što bolji rezultat".

"Poručio bi svima da se opuste i da uživaju u fudbalskoj predstavi koju isčekuje cela Srbija, jer ovakvi potezi mogu da naškode ionako poljuljanom poverenju u domaći fudbal", rekao je Simović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.