Uživo: Finiš meča, Žalgiris uzvratio na veliki Zvezdin evroligaški preokret

Izvor: Blic, 03.Apr.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo: Finiš meča, Žalgiris uzvratio na veliki Zvezdin evroligaški preokret

Košarkaši Crvene zvezde od 18.45 igraju u Kaunusu meč 13. kola Top 16 faze Evrolige protiv Žalgirisa, a zbivanja sa tog duela možete pratiti uživo uz Blicsport.rs. Na poluvremenu domaćin je vodio sa 40:27, na kraju treće deonice bilo je 51:55 za Zvezdu, a na red je došla poslednja četvrtina.

Uoči ovog meča ni jedan ni drugi tim nemaju šanse da se domognu naredne faze takmičenja: Žalgiris zbog učinka 4-8, a Zvezda zbog 3-9, usled čega je pretposlednja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tabeli grupe, pa joj je pažnja usmerena na pripreme za polufinalnu seriju ABA lige, u kome će se, u borbi na tri pobede, sa Partizanom nadmetati za plasman u finale, ujedno i u Evroligu.

Četvrta četvrtina u toku

Kada je Vil Čeri trojkom primakao Žalgiris na poen zaostatka, činilo se da će oko osam hiljada navijača u Kaunasu imati vrlo brzo razloga za znatno veće zadovoljstvo, ali su ih prilično brzo umirli Blažič jednim prodorom, a onda i trojkom, nakon što je i Cirbes bio precizan. Čeri je, posle tajmauta trenera Krapisasa, svojim polaganjem lopte u koš najavio novu dramu, smanjivši deficit na 60:62 na isteku trećeg od deset poslednjih minuta.

Dženins na jednoj, a iskusni Songaila na drugoj strani, preuzeli su tada odgovornost, pa su jedini i pogodili koš iz igre sredinom završne četvrtine, posle čega su slbodna bacanja raspoloženog Čerija poravnala rezultat na 64:64 na samom isteku 35. minuta.

Gosti su odolevali narednim naletima suparnika, istina - Blažič je jedini uspeo da bude precizan u napadu, ali do 38. minuta Zvezda je bila ta koja je vodila i pored silnih a brzih pokušaja domaćih. Tada je, međutim, Paulius Jankunas svojim 17. poenom, trojkom, doneo 69:67 Žalgirisu, oduševivši publiku koju je nedugo zatim Marjanović svojim slobodnim bacanjima i 14. ubačenim poenom nekako i utišao.

Jankunas je, sa druge strane, zaigrao u ritmu u kome je Vil Čeri bio do tada, pa je pogodio i iz narednog napada, za 71:69, a kada su Kalinić promašio za dva i Vilijams, pomalo ishitreno, na startu kontranapada, za tri poena, Žalgiris je na minut i po do kraja došao u novu priliku da uveća vođstvo. Jankunas je, međutim, bio neprecizan, pa je beogradski tim dobio šansu da uzvrati, a Dženkinsov dalekometni šut nije bio dovoljno dobar.

I, onda, na početku poslednjeg, 40. minuta, Čeri je, nakon što su njegovi saigrači vrlo atraktivno spasili da lopta ne ode u aut, ugledao utrčavanje do tada pomalo "uspavanog" Andersona, bacio mu loptu preko ruku Bobija Marjanovića, a usledilo je atraktivno alej-up zakucavanje za 73:69.

U toku je poslednji minut.

Treća četvrtina: Veliki preokret crveno-belih

Radonjić je na parket u drugom poluvremenu najpre poslao Vilijamsa, Dženkinsa, Mitrovića, Kalinića i Marjanovića, a oni su se pobrinuli da unesu zanimljivost u ovaj duel koji se uveliko odvijao kako su domaćini želeli. Kalinić polaganjem,  Dženkins trojkom, te Mitrovićem košem uz faul, primakli su Beograđane na 40:34, a oni su pritom zaustavili tri uvodna napada Žalgirisa u trećoj četvrtini.

Tek nakon što je Zvezda ubacila devet poena u nizu, a tu seriju su zaokružili penali koje je izveo Kalinić, Žalgiris se posle 40:36 na semaforu "probudio", te je u 24. minutu i on poentirao, i to preko Jankunasa, koji je sa desne strane, iz naskoka, stigao do svog 14 poena, da bi nedugo zatim Milaknis iz slične pozicije povećao prednost na 44:36. Ipak, nije to uzdmralo razigrane crveno-bele, koji se nisu predavali već su u "svojoj četvrtini" pokazali zube kako se to i očekivalo od početka meča. Ređali su se pogoci Dangubića (trojka), te Mitrovića i Dženkinsa (polaganja), a kada je Marjanović sa linije slobodnih bacanja pokazao da je jedan od najboljih visokih igrača sa mirnom rukom, Zvezda je preuzela vođstvo - 44:45, iako je šest i po minuta ranije semafor pokazivao 40:27 u korist njenog rivala.

Ta serija 18:4 kojom je Radonjićev tim otvorio drugo poluvreme narasla je na 48:52 jer su Dženkins novom trojkom, Tejić i Cirbes pogodili iz tri naredna napada Crvene zvezde Telekom. Ta deonica završena je rezultatom 51:55, i to nakon što je Zvezda u njoj dala tri trojke iz pet pokušaja, ostvarila tri skoka više od suparnika, imala šest asistencija naspram četiri iz celog prvog poluvremena, a rivala naterala da četiri puta izgubi loptu.

Druga četvrtina: Žalgiris u seriji, Zvezda greškama do velikog zaostatka

Zvezdini rezervisti Dangubić, Cirbes i Dženkins su svojim preciznim šutevima, sa ivice reketa, uspeli da donesu gosima 14:18 na startu druge deonice, posle čega se Gudaitis iskupio za svoja dva uvodna promašaja, smanjivši tako deficit u kome je bio Žalgiris. Tada je gostujući tim, i pored primetne borbenosti Cirbesa i saigrača, počeo da ulazi u seriju ofanzivnih grešaka, što su Vil Čeri i Anderson svojim pogocima kaznili, krunisavši posle 16:19 seriju od šest uzastopnih poena vođstvom koje je Radonjića nateralo da zatraži tajmaut na sredini druge deonice.

Posle beogradskih 0/19 i "ltivanskih" 0/8, u 16. minutu meča Crvena zvezda Telekom je konačno uspela da ubaci trojku Žalgirisu, a za nju je bio zaslužan Jović, koji je njome poravnao rezultat na 22:22. Usledila su potom, u razmaku od minut i po, dva puta po dva uspešno izvedena Jankunasova slobodna bacanja, pa je Marjanović, istina iz "popravnog" pokušaja, uspeo da svojim poentiranjem smanji zaostatak u kome su se crveno-beli našli u završnici druge deonice. Ipak, bilo je to samo kratkog daha, jer je uz Milaknisove penale, Jankunasovo polaganje i Andersonov atraktivan pogodak, iza glave, Žalgiris za tili čas došao do 31:24, nateravši Radonjića da ponovo traži predah, ovoga puta na dva minuta pred kraj poluvremena.

Odmor nije doneo boljitak u igri prilično nepreciznih gostiju, koji su u 19. minutu gubili sa 34:26 posle trojke Milaknisa i osam promašaja iz igre iz devet prethodnih Zvezdinih napada. A prednost domaćih je narasla na 40:27 usled trojke Venea pred zvuk sirene, za najveću dotadašnju rezultatsku razliku na ovom meču.

Imajući u vidu kako je Zvezda igrala, a posmatrano kroz statističke parametre (šut za dva poena 31%, naspram Žalgirisovih 45%, trojke 1/13, naspram domaćih 4/9, te samo četiri asistencije, naspram sedam suparničkih i neznatno dobijenu borbu pod košem - 23:25 u skokovima), bolje stanje na semaforu nakon 20 minuta utakmice i nije moglo da se očekuje od Radonjićevih izabranika.

Prva četvrtina: Mnogo promašaja i solidno izdanje Marjanovića

GIntaras Krapisas, trener Žalgirisa, rešio je da meč počne petorka Lekavičijus, Anderson, Ulanovas, Jankunas i Javtokas, a njegov kolega Radonjić se odlučio da prvi na parket izađu Jović, Lazić, Mitrović, Kalinić i Marjanović.

Na pogodak pleja Lekavičijusa, odgovorio je Boban Marjanović sa polu-distance, a onda su usledile serije obostranih promašaja, a i grešaka u organizaciji napada. Tek početkom petog minuta, slobodnim bacanjima reprezentativca Stefana Jovića, Zvezda je povela sa 2:4, što su bili prvi poeni posle skoro tri minuta igre.

Naredni pogodak, i to sredinom šestog minuta, postigao je domaćin, Jankunas je ubacio trojku za 5:4 i oduševio 8.084 navijača koji su, u Kaunusu, ispunili malo preko polovine kapaciteta tamošnje dvorane. Mučio se Žalgiris, a možda još više i Zvezda, koja je tek na početku sedmog minuta, dakle šest minuta nakon prethodnog koša iz igre, ponovo to uspela da učini. Prvo je Blažič iskoristio bacanja, a onda je Marjanović zakucao iako fauliran, pa je uz dodatni penal doneo 5:8 crveno-belima pre nego što je Džejms Anderson, najbolji igrač domaćih, upravo šutem preko "Bobija" primakao svoj tim na poen zaostatka.

Raspoloženi Marjanović je svojim petim i šestim poenom, ponovo sa linije za slobodna bacanja, vratio Zvezdu na "+3", što je potom učinio i Markus Vilijams, no na te pogotke u završnici prve četvrtine odgovorili su Milaknis i, sa distance, Paulius Jankunas, pa je posle 10 minuta semafor pokazivao 12:12.

Pred utakmicu

Jaka Blažič je prvi izašao na zagrevanje, i to skoro sat i po pre početka utakmice, a nešto kasnije na parket su došli i rekonvalescent Lazić, Jović i Rebić koji su šutirali na koš, dok se Mitrović samo lagano zagrevao.

Najmlađi navijači Žalgirisa su sa nestrpljenjem čekali da pored terena na putu do tunela prođe neko od njihovih idola kako bi uzeli autogram ili se fotografisali. Njima nije bilo bitno što meč sa Zvezdom nema rezultatski značaj, oni su u dvorani jer vole košarku.

Evroliga, 13. kolo Top 16 faze:

Grupa E:

Četvrtak:

Makabi - Galatasaraj 81:72 (23:23, 20:19, 15:11, 23:19)

Barselona - Real 85:80 (17:25, 24:16, 23:21, 21:18)

Panatinaikos - Alba 66:68 (21:23, 19:10, 15:13, 11:22)

Petak:

U TOKU: Žalgiris - Crvena zvezda

Tabela: Real 10-3, Barselona 10-3, Makabi 8-5, Panatinaikos 7-6, Alba 7-6, Žalgiris 4-8, Crvena zvezda 3-9, Galatasaraj 2-11

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Marković sa Liverpulom gost Vengerovom Arsenalu u derbiju kola

Izvor: Blic, 03.Apr.2015

Subota će biti prilično zanimljiva za ljubitelje Premijer lige, a dva meča, Arsenal - Liverpul (13.45) i Mančester junajted - Aston Vila (16 sati) moći će da uživo prate na prvom programu Sport kluba...Kada se igralo u Liverpulu, Martin Škrtel je u 97. minutu doneo bod domaćima (2:2), ali sada,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.