Volvo ima neizbežan problem sa kengurima

Izvor: B92, 01.Jul.2017, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volvo ima "neizbežan" problem sa kengurima

Švedski proizvođač automobila Volvo saopštio je da njegov "Sistem za detektovanje velikih životinja" u vozilima bez vozača može da primeti i izbegne na putu jelena, losa i irvasa, ali da prvi probni testovi pokazuju da ima problem sa kengurima.

Automatski automobil kompanije Volvo za sada nije u mogućnosti da primeti kengura pošto njegov jedinstven način kretanja, odnosno skakanje, zbunjuje postojeći softverski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem, navodi britanski Gardijan.

Direktor kompanije Volvo u Australiji Kevin Mek Kan rekao je da se do tog otkrića došlo u okviru razvoja tehnologije bez vozača i da će problem biti rešen do 2020. godine, kada će se automatska kola te kompanije pojaviti u prodaji.

"Doveli smo naše inženjere u Australiju da počnu sa prikupljanjem podataka o mogućem kretanju i ponašanju životinja kako bi kompjuteri to bolje razumeli. Autonomna kola, bez vozača, još ne postoje. To je tehnologija u razvoju, mi razvijamo automobil koji će moći da prepozna i kengure", rekao je Mek Kan.

Tehnički direktor kompanije Volvo u Australiji Dejvid Piket rekao je ranije ovog meseca za Ej-Bi-Si (ABC) da su se ti problemi pojavili pošto sistemi za detektovanje objekata koriste zemljino tlo kao referentnu tačku, pa zbog kengurovog skakutanja ne mogu da procene njegovu udaljenost od vozila.

"Kada je (kengur) u vazduhu, zapravo deluje kao da je dalje, a kada doskoči, deluje bliže", rekao je Piket.

Sistem za detektovanje osmišljen je u Švedskoj, gde je testiran u oblastima sa losovima, a potom su probe u Australiji otkrile problem s kengurima.

Kenguri učestvuju u oko 90 odsto sudara vozila sa životinjama u Australiji, navodi Gardijan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kenguri zbunjuju automatska vozila koja razvija Volvo

Izvor: Blic, 02.Jul.2017, 00:50

Švedski proizvođač automobila Volvo saopštio je da njegov "Sistem za detektovanje velikih životinja" u vozilima bez vozača može da primeti i izbegne na putu jelena, losa i irvasa, ali da prvi probni testovi pokazuju da ima problem s kengurima...Automatski automobil kompanije Volvo za sada nije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.