Uskoro skuplje gorivo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro skuplje gorivo?

BEOGRAD -

U Srbiji se narednih dana može očekivati poskupljenje goriva, zbog rasta cena sirove nafte na svetskim berzama i zbog najnovijih dešavanja na severu Afrike, izjavio je danas Tanjugu predsednik Upravnog odora "AD Nafta" Nebojša Atanacković.

On nije mogao da precizira koliko će tačno to poskupljenje iznositi, istakavši da se mogu očekivati svakodnevna pomeranja cena goriva u Srbiji, ali i dodao da će to zavisiti od politike svake naftne kompanije pojedinačno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja posluje na tržištu Srbije.

Atanacković je podsetio da je sada u Srbiji tržište "otvoreno" i da se cene goriva mogu slobodno formirati, a naftne kompanije mogu svakodnevno da menjaju cene goriva na svojim pumpama.

U narednom periodu možemo da očekujemo drugačije reakcije tržišta kada se radi o cenama derivata, a cene goriva biće mnogo više pod dnevnim uticajem promene sirove nafte na svetskim berzama, objasnio je Atanacković.

Srbija će, kao i ostale zemlje, biti zatočenik kretanja sirove nafte, zbog nemira u Libiji i drugim afričkim zemljama, rekao je Atanacković.

Teško je prognozirati koliko će se cene goriva u Srbiji kretati, recimo narednih mesec dana, ali praćenjem cena nafte na berzama može se lako izvući zaključak kako će se one kretati na našem maloprodajnom tržištu derivata, rekao je Atanacković.

Libija poseduje najveće rezerve nafte u Africi i dnevno proizvodi oko 1,6 miliona barela na dan, što je približno jednako osam odsto potrošnje u SAD.

Sirova nafta "brent" juče je na berzi u Londonu odskočila na najviši nivo od septembra 2008. i iznosila je 108,57 dolara za barel.

Cene sirove nafte porasle su na najviše nivoe za više od dve godine kao rezultat rasplamsavanja nemira u Libiji i zabrinutosti od mogućeg prekida isporuka tog energenta zbog širenja protesta širom severne Afrike i Bliskog istoka.

Grupacija "Goldman Saks" prognozira da bi nafta "brent" sledećih sedmica mogla poskupeti do 110 dolara za barel ukoliko se neizvesnost u pogledu situacije na severu Afrike i na Bliskom istoku nastavi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poskupljenje goriva u Srbiji zbog nemira u Africi

Izvor: Blic, 23.Feb.2011

U Srbiji se narednih dana može očekivati poskupljenje goriva, zbog rasta cena sirove nafte na svetskim berzama i zbog najnovijih dešavanja na severu Afrike, izjavio je danas Tanjugu predsednik Upravnog odora "AD Nafta" Nebojša Atanacković...On nije mogao da precizira koliko će tačno to poskupljenje...

Nastavak na Blic...

POSKUPLJUJE BENZIN, NE ZNA SE KOLIKO

Izvor: Kurir, 23.Feb.2011

BEOGRAD - U Srbiji se narednih dana može očekivati poskupljenje goriva, zbog rasta cena sirove nafte na svetskim berzama i zbog najnovijih dešavanja na severu Afrike, izjavio je danas predsednik Upravnog odora "AD Nafta" Nebojša Atanacković...On nije mogao da precizira koliko će tačno to poskupljenje...

Nastavak na Kurir...

Poskupljuje gorivo?

Izvor: Capital.ba, 23.Feb.2011

BEOGRAD, U Srbiji se narednih dana može očekivati poskupljenje goriva, zbog rasta cijena sirove nafte na svjetskim berzama i zbog najnovijih dešavanja na sjeveru Afrike, izjavio je danas predsjednik Upravnog odora AD Nafta Nebojša Atanacković. On nije mogao da precizira koliko će poskupljenje iznositi,...

Nastavak na Capital.ba...

Skuplje gorivo na pumpama

Izvor: Blic, 24.Feb.2011, 09:40

U Srbiji se narednih dana mogu očekivati svakodnevna poskupljenja goriva, zbog rasta cena sirove nafte na svetskim berzama, ocenjuju stručnjaci za energetiku. Cene goriva na MOL-ovim pumpama od danas su skuplje za dizel, evrodizel i bezolovni benzin BMB-95. ..Cena evrodizela na benzinskim stanicama...

Nastavak na Blic...

Inflacija se (ne) smiruje u 2011?

Izvor: B92, 24.Feb.2011

Beograd -- Inflacija bi u Srbiji mogla da se smiri u prvoj polovini godine, kaže saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović...Smirivanje inflacije se očekivati, nakon povećanja cena onih proizvoda u čijoj strukturi cene učestvuju akcize i cena koje su pod kontrolom države, rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.