Inflacija se (ne) smiruje u 2011?

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija se (ne) smiruje u 2011?

Beograd -- Inflacija bi u Srbiji mogla da se smiri u prvoj polovini godine, kaže saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović.

Smirivanje inflacije se očekivati, nakon povećanja cena onih proizvoda u čijoj strukturi cene učestvuju akcize i cena koje su pod kontrolom države, rekao je on.

"Narodna banka Srbije je zauzela restiktivnu poziciju i za očekivati je da da će se situacija smiriti nakon što prođe ovaj talas povećanja cena, naročito ako se ovakav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kurs monetarne politike zadrži", navodi Stevanović.

On je dodao da za politiku NBS ne može da kaže "ni da je dobra ni da je loša, već da je restriktivna" i zato smatra da će voditi ka snižavanju inflacije.

Ekonomista Mlađen Kovačević je mišljenja da će inflacija, suprotno projekcijama NBS, nastaviti rast i u drugoj polovini godine.

"Ne vidim šta bi moglo da utiče na ostvarenje onoga što NBS očekuje a to je da će u drugoj polovini bitno biti smanjen rast cena. Bilo bi dobro da ne bude ubrzanja i možemo i time biti zadovoljni", rekao je on.

Kovačević smatra da ni centralna banka ne može mnogo toga da uradi u pogledu smirivanja cena.

"Vrlo je neprijatno imati visoku stopu inflaciju,ali je još veća nevolja ako nešto preduzimate pa iz toga proistekne smanjenje privredne aktivnosti i dalje povećanje broja nezaposlenih. Mi se nalazimo u začaranim krugovima, a to je sve posledica pogrešnog koncepta reformi od 2001. godine", zaključio je Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.