Srbija

Četvrtak, 24.02.2011.

09:41

Inflacija se (ne) smiruje u 2011?

Inflacija bi u Srbiji mogla da se smiri u prvoj polovini godine, kaže saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović.

Izvor: Tanjug

Default images

Smirivanje inflacije se očekivati, nakon povećanja cena onih proizvoda u čijoj strukturi cene učestvuju akcize i cena koje su pod kontrolom države, rekao je on.

"Narodna banka Srbije je zauzela restiktivnu poziciju i za očekivati je da da će se situacija smiriti nakon što prođe ovaj talas povećanja cena, naročito ako se ovakav kurs monetarne politike zadrži", navodi Stevanović.

On je dodao da za politiku NBS ne može da kaže "ni da je dobra ni da je loša, već da je restriktivna" i zato smatra da će voditi ka snižavanju inflacije.

Ekonomista Mlađen Kovačević je mišljenja da će inflacija, suprotno projekcijama NBS, nastaviti rast i u drugoj polovini godine.

"Ne vidim šta bi moglo da utiče na ostvarenje onoga što NBS očekuje a to je da će u drugoj polovini bitno biti smanjen rast cena. Bilo bi dobro da ne bude ubrzanja i možemo i time biti zadovoljni", rekao je on.

Kovačević smatra da ni centralna banka ne može mnogo toga da uradi u pogledu smirivanja cena.

"Vrlo je neprijatno imati visoku stopu inflaciju,ali je još veća nevolja ako nešto preduzimate pa iz toga proistekne smanjenje privredne aktivnosti i dalje povećanje broja nezaposlenih. Mi se nalazimo u začaranim krugovima, a to je sve posledica pogrešnog koncepta reformi od 2001. godine", zaključio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

21 h

Podeli: