Putari Nibens grupe počeli blokadu koridora 10 i magistralnih puteva

Izvor: Blic, 09.Avg.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari "Nibens grupe" počeli blokadu koridora 10 i magistralnih puteva

Radnici putarskih preduzeća Nibens grupe, otpočeli su jutros koordinisanu blokadu glavnih magistralnih puteva u Srbiji i koridora 10. Niški putari su, posle dva sata protesta, odlučili da se povuku, ali nisu isključili mogućnost da se sutra ponovo okupe..

Kolona autobusa i kamiona radnika Bačka puta na naplatnoj rampi kod Vrbasa blokirala je oko 10 časova radove na izgradnji na koridoru 10. Tokom današnjeg dana očekuje se blokada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ibarske magistrale, svih naplatnih rampi od Niša do Vrbasa.

- Sutra će se svi radnici Nibens grupe okupiti kod Vrbaske petlje i krenućemo prema graničnom prelazu - kaze Đura Trivunović, predsednik sindikata Bačka puta. Prema njegovim rečima, radnici više ne očekuju pregovore već konkretne poteze države.

- Kada dobijemo sms o uplati četiri plate, blokade će biti uklonjene - rekao je Trivunović.

Radnici Preduzeća za puteve "Niš” (PZP), koje posluje u okviru Nibens grupe, odblokirali su magistralni put Niš - Bela Palanka kod Dolca, koji dalje vodi prema Pirotu i srpsko-bugarskoj granici.

Predsednik Samostalnog sindikata PZP-a Mirko Janković rekao je za Tanjug da su radnici tog preduzeća danas oko 11 sati prekinuli blokadu tog puta koji je trajao između sat i po i dva sata.

Janković je rekao da je blokada protekla bez incidenata i da su se odlučili za prekid zato što nisu želeli da meštani trpe zbog zaustavljanja saobraćaja i formiranja poduže kolone vozila prema Nišu i bugarskoj granici.

Janković nije isključio mogućnost da se radnici sutra okupe ponovo zbog blokade nekog od saobraćajnih pravaca ne precizirajući gde bit to moglo da bude.

Predstavnici grada Niša, AIK banke i poslovni partneri PZP-a postigli su juče dogovor i radnici PZP-a dobili su jednu platu, a grad je platio deo duga i dao garanciju za redovno plaćanje preuzetih energenata.

Predsednici sindikata preduzeća za puteve „Vranje”, "Niš”, "Kragujevac”, "Beograd” i „Vojvodinaput Bačkaput” ocenili su na sinoćnjem sastanku da je "učinjen pokušaj, isplatom samo jedne zarade u dva preduzeća, da se radnici razjedine”.

Pre sastanka, radnicima preduzeća za puteve "Niš” i "Kragujevac” obećano je da će primiti jednu mesečnu zaradu.

Mrkonjić: Isplata već mogla da počne

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić je u subotu izjavio da je isplata novca putarima mogla da već da počne, a da će banke u narednih nekoliko dana odblokirati račune preduzeća "Nibens grupe".

Predstavnik Nibens grupe, koji koordinira rad pet putarskih preduzeća, Milutin Gašević rekao je u petak da Grupacija duguje ukupno oko 180 miliona evra i da ima ugovorene poslove za 60 miliona evra.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila je sinoć za Tanjug da su lokalne samouprave u tim gradovima obezbedile da AIK banka, koja je najveći finansijski poverilac Nibensa, odobri kredite za isplatu jedne od zaostalih zarada.

- Molili smo AIK banku da odloži naplatu potraživanja kako bi radnici mogli da počnu da primaju plate i ponovo rade, ali ta banka i dalje traži od Puteva Srbije garanciju, odnosno da moraju da obezbede AIK banci taj novac bez obzira da li će ga radnici Nibens grup zaraditi u narednom periodu - podsetila je Vukanović.

Prema njenim rečima, vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja je prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred založio novac koji Nibens grupa treba da dobija za održavanje puteva.

Vukanović je rekla da joj je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak u petak kazao da ne može da podrži takav zahtev AIK i da će radnici dobiti novac tek kada od banke bude dobio potpisan papir u kome je navedeno da neće uslovljavati isplatu tog novca.

Povezane vesti: Policija sklonila putare sa Ibarske magistrale na Rudniku Danas protest putara i razgovori o restrukturiranju Nibensa Do ponedeljka odgovor banaka o reorganizaciji Nibens grupe Putari blokirali radove na koridoru 10
Pogledaj vesti o: Autoput Beograd-Niš

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokade puteva i radova na Koridoru 10

Izvor: Beta, 09.Avg.2011

BEOGRAD, 9. avgusta 2011. (Beta) - Putarska preduzeća iz Nibens grupe postepeno će se pridruživati blokadama puteva i radova na Koridoru 10 i neće odustati dok ne budu ispunjeni svi zahtevi radnika, izjavila je u utorak predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović...Ona je agenciji...

Nastavak na Beta...

Putari ponovo blokirali radove na Koridoru 10

Izvor: Studio B, 09.Avg.2011

Deo putara preduzeća Nibens grupe ponovo su blokirali radove na severu Koridora 10, ovaj put kod Vrbaške petlje..Zaposleni u Preduzeću za puteve "Niš" iz sastava "Nibens grupe" prekinuli su blokadu kraka Koridora 10 od Niša prema Sofiji, kako bi izbegli međunarodni incident i da ne bi, kako kažu,...

Nastavak na Studio B...

Prekinuta blokada puta Niš Sofija

Izvor: Medijski istraživački centar, 09.Avg.2011

Zaposleni u Preduzeću za puteve (PZP) 'Niš' iz sastava Nibens grupe prekinuli su danas oko 11 sati blokadu kraka koridora 10 od Niša prema Sofiji.. 'Od predstavnika MUPa smo čuli da je reagovala i ambasada Bugarske i Turske i da bi izbegli međunarodni incident i da ne bi maltretirali putnike rešili...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Putari Nibensa ponovo blokirali izgradnju Koridora 10

Izvor: Economy.rs, 09.Avg.2011

Deo putara preduzeća Nibens grupe ponovo su danas blokirali radove na severu Koridora 10, ovaj put kod Vrbaške petlje, a u Samostalnom sindikatu putara Srbije najavljuju da će u sredu radnici svih pet putarskih preduzeća Nibensa krenuti ka Horogošu tražeći isplatu zaostalih zarada.

Nastavak na Economy.rs...

Privremeno obustavljen saobraćaj na putu ka Jadranu

Izvor: S media, 10.Avg.2011, 10:51

Na deonici Ibarske magistrale prema Crnogorskom primorju kod Nove Varoši, saobraćaj je obustavljen od jutros do danas u podne. Vozači putničkih vozila i autobusa mogu koristiti alternativni pravac od Kokinog Broda, preko Pribojske Banje i Bistrice, prema Prijepolju. ..Na deonici Ibarske magistrale...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.