LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Za ispravku tuđe greške, VI plaćate 1.314 dinara

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2017, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Za ispravku tuđe greške, VI plaćate 1.314 dinara

Možda ste samo mislili da jedan te isti automobil vozite već godinama i da je sa njim sve u redu s obzirom na to da ga uredno registrujete.

U to će vas razuveriti na prvoj sledećoj registraciji, a kao "dokaz" priložiće vam uplatnicu za dodatnih oko 1.300 dinara.

Namerno ili nenamerno, mnoga vozila kod nas su registrovana na veći broj sedišta nego na koliko su originalno napravljena. Ispostavilo se, međutim, da automobili koji spadaju u kategoriju "kupe vozila" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao i automobili sa potencijlno sedam sedišta, u najvećoj meri imaju problematičnu dokumentaciju.

Zbog ovoga NE SMETE da izgubite vozačku! Oznaka C.1.3. krije podatak o kome svaki PLJAČKAŠ sanja

Ovaj problem tako, pogodiće sve one koji na zadnjoj klupi imaju dva pojasa za vezivanje, što znači da je vozilo predviđeno za ukupno četiri osobe, a ne za pet, koliko je u velikom broju slučajeva navedeno u saobraćajnoj dozvoli.

FENOMENALNE VESTI: Omiljeni auto kod Rusa i Srba se VRAĆA (FOTO)

Uvoz napravio problem

U našu zemlju masovno se uvoze automobili iz inostranstva. Prilikom njihovog carinjenja, takođe masovno, dolazilo je do grešaka pri unošenju broja sedišta, odnosno broja putnika koliko najviše može da bude u određenom automobilu. Svesno ili ne, trgovci polovnih, ali i novih automobila su kupcima na taj način stvarili problem.

- Do 2014. godine vozila su uvožena tako što je bilo bitno da ispunjavaju Euro 3 standarde. Carina je na osnovu inostrane dokumentacije popunjavala "JCI" obrazac na osnovu čega su dalje vozila registrovana. Podaci iz papirologije se nisu poklapali sa podacima u saobraćajnoj dozvoli, međutim nije bilo kontrole, tako da je tako nešto bilo izvodljivo - objašnjava Mirko Gordić iz Auto moto saveza Srbije (AMSS).

Prema njegovim rečima, bilo je slučajeva kada su i uvoznici novih automobila namerno unosili pogrešne podatke vezane za broj sedišta, te su umesto kapaciteta od četiri, unosili broj od pet sedišta kako bi lakše prodali vozilo.

Ipak od 2014. godine, kotrole su postale rigoroznije te ove, ali i svake druge greške u saobraćajnoj dozvoli moraju da se isprave. Tako je sada na red stigla ova.

- Ako je greška nastala u nekom prekucavanju, postoji mehanizam ispravke uverenja i izdavanje novog uverenja. Ukoliko je greška od ranije, tehnički pregledi su dobili uputstvo od strane MUP-a na koji način da pristupe registraciji - poručio je Gordić.

Za ispravku tuđe greške, vi plaćate 1.314 dinara

Kako je objasnio, automobili koji na zadnjoj klupi imaju samo dva pojasa, moraju da se vode na ukupno četiri sedišta. Ukoliko na zadnjoj klupi ima tri pojasa, zavedeni su kao vozila za pet osoba.

Vlasnici vozila kod kojih je pogrešno upisan kapacitet sedišta, moraće da, prilikom sledeće registracije, iz džepa izdvoje još 1.314 dinara koliko košta nova saobraćajna dozvola, kako bi ispravili postojeće greške.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.