Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Službeni rezultat (3:0) za teži prekršaj…

Kazne Uefe zbog prekida fudbalske utakmice Srbija – Albanija neće moći da izbegnu oba saveza, a strožu izazivač prekida. – Tri člana Disciplinske komisije odlučuju da li je politički ispad i odbijanje da se nastavi utakmica (okrivljen FSA) ili loša organizacija (okrivljen FSS) razlog najnovijeg fudbalskog skandala

 U četvrtak u Nionu pred članovima Kontrolne, etičke i disciplinske komisije Uefe naći će se izveštaji delegata, specijalnog izveštača evropske fudbalske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizacije i glavnog sudije sa prekinute utakmice Srbija – Albanija u Beogradu, kao i „viđenje” fudbalskih saveza Srbije i Albanije.

Kontrolnim, etičkim i disciplinskim telom Uefe predsedava Austrijanac dr Tomas Partl, 67-godišnji okružni sudija u penziji iz Rozentala u Koruškoj, koji je bio i fudbalski sudija i predsednik Fudbalskog saveza Koruške i koji od 2006. deli pravdu za zelenim stolom. Partl je u jednom intervjuu izjavio da mu je maternji jezik slovenački i da je u Uefi napredovao i zahvaljujući činjenici da zna i jedan slovenski jezik, ali ta njegova „slovenska” strana ne daje nikakav popust prestupnicima iz slovenskih zemalja. U to su se uverili mnogi igrači, klubovi pa i nacionalne selekcije, a posebno zagrebački Dinamo kojem je 2011. Partl sa saradnicima odrezao najveću novčanu kaznu u istoriji klupskog fudbala zbog huliganskih ispada „Bed blu bojsa” na utakmicama sa Totenhemom, Udinezeom i Spartakom – 200.000 evra (Komisija za žalbe ju je smanjila na 50.000). Partlu iduće godine ističe poslednji mandat, budući da je starosna granica za služenje evropskom fudbalu 70 godina.

O prekidu izazvanom uletanjem kvadrikoptera s mapom „velike Albanije” na stadion Partizana odlučivaće trojica članova Kontrolne, etičke i disciplinske komisije u kojoj su još potpredsednici Žak Antenen (Švajcarska), Šandor Berzi (Mađarska) i Jim Stjerne Hansen (Danska) i članovi Tomas Gea (Andora), Hans Lorenc (Nemačka), Rudolf Repka (Češka), Džems Šo (Severna Irska) i Žoel Volf (Luksemburg).

Zbog težine incidenta pretpostavlja se da će Partl biti jedan od njih i da u toj trojci neće biti Hansen, jedini u ovom društvu u koji je u „sukobu interesa”, budući da je među kaznama koje bi mogle da pogode našu fudbalsku reprezentaciju i igranje jedne ili više utakmica bez publike, a sledeći meč (15. novembar) Srbija bi kao domaćin trebalo da igra protiv Danske. Uostalom, fer-plej je jedan od temeljnih principa Uefe.

A kakva će biti odluka „disciplinaca” niko iz sveta fudbala nije spreman da prognozira. „Optužnica” je podignuta protiv obe strane, a Disciplinski pravilnik Uefe toliko uopšten da nije moguće na osnovu prekršaja za koje su osumnjičeni akteri meča jednostavno sabrati propisane kazne i videti ishod.

Disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije pokrenut je zbog paljenja i bacanja baklji i petardi (član 16, stavovi 2 b i c Disciplinskog pravilnika), zbog nereda u publici (član 16, stav 2 h), zbog utrčavanja navijača na teren (član 16, stav 2 a), loše organizacije (član 16, stav 1) i korišćenje lasera-označivača  za ometanje igrača (član 16, stav 2 d).

Fudbalski savez Albanije je „optužen” po dva člana – zbog odbijanja reprezentacije da igra (član 27, stav 1) i zbog zabranjenih „banera” (član 16, stav 2 e).

Ono što se zamera domaćinu utakmice nažalost nisu retki prekršaji u fudbalskom svetu i na njih, kao i na kazne koje slede, Fudbalski savez Srbije nije u prošlosti bio imun, kao uostalom ni mnogi drugi nacionalni fudbalski savezi, međutim prekršaji koji se stavljaju na teret Fudbalskom savezu Albanije su teži. Odbijanje da se igra (ili nastavi igra) uprkos direktivi Uefe, koju je čelnicima albanske ekspedicije preneo delegat Uefe Bin, nije čest slučaj u fudbalu, a stav 2 e iz člana 16 o zabrani poruka, bilo gestovima, rečima ili napisima, političke, ideološke, religiozne ili provokativne prirode oslanja sa i na član 14 Disciplinskog pravilnika u kojem stoji da su svi oblici ideološke, političke i religiozne propagande zabranjeni. Taj član mogao bi da se „aktivira” ako članovi Kontrolne, etičke i disciplinske komisije prihvate ocenu FSS da je zastava sa mapom „velike Albanije” i likovima njenih protagonista politička propaganda.

U Srbiji oko toga vlada nepodeljeno mišljenje.

Fudbalski savez Srbije ne može da izbegne kaznu zbog loše organizacije (najteži segment optužnice je upad navijača na teren), a Fudbalski savez Albanije zbog grube politizacije fudbalske utakmice i provokacije domaćina i nepoštovanja odluke Uefe da se utakmica nastavi.

Čiji prekršaj se oceni težim ili inicijalnim mogao bi da izgubi utakmicu službenim rezultatom (3:0), a kao putokaz i nada navijačima fudbalske reprezentacije Srbije mogle bi da posluže izjave čelnika Uefe Mišela Platinija („Fudbal bi trebalo da zbližava ljude naše utakmice ne smeju da se mešaju s politikom bilo koje vrste”) i Fife Jozefa Blatera („Fudbal ne sme nikad da se koristi za političke poruke. Oštro osuđujem ono što se dogodilo u Beogradu”).

Sigurno je da se reprezentativci Srbije nisu bavili politikom u utorak 14. oktobra.

----------------------------------

Srbija i Albanija nisu tražili razdvajanje

Uefi mnogi zameraju što pri žrebu kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2016. nije onemogućila dirigovanim žrebom da se Srbija i Albanija sretnu u istoj grupi, kao što je to bio slučaj sa Španijom i Gibraltarom, odnosno Jermenijom i Azerbejdžanom.

Portparol Uefe je objasnio da to nije učinjeno jer, za razliku od pomenutih izuzetaka, Srbija i Albanija imaju normalne diplomatske odnose, da među njima nema oružanih konflikta i da ni jedan od fudbalskih saveza ove dve zemlje nije to zatražio…  

----------------------------------

I „dronovi” ostrvski specijalitet

Uletanje kvadrihoptera ili „drona” nad teren stadiona Partizana je presedan samo zbog toga što je korišćen za isticanje političkih provokacija, ali slične letilice su već nadletale fudbalske stadione.

Pioniri i u ovoj vrsti „navijanja” bili su fanovi engleskih klubova. Ove sezone, navode ostrvski mediji tri „drona” su povredila vazdušni prostor fudbalskih stadiona „uključujući i meč Notingem forest – Fulam koji je prenosila televizija”. Naravno, TV gledaoci to nisu videli zbog zabrane prikazivanja incidenata.

Proletos, „Old Traford” je nadleteo avion vukući transparent na kojem je pisalo „Mojesu odlazi”, ali to nije tretirano kao incident jer je avion leteo dovoljno visoko da ne ometa utakmicu, a uz to svi na tribinama su se slagali da Mojes nije dovoljno dobar za Mančester junajted.

Ž. B.

objavljeno: 17.10.2014.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.