Peking pokreće „kaznene“ vojne vežbe oko Tajvana

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2024, 16:33

Peking pokreće „kaznene“ vojne vežbe oko Tajvana

Kineska narodnooslobodilačka armija (NOA) započela je seriju zajedničkih vežbi oko Tajvana osmišljenih da služe kao „kazna” i „upozorenje” separatističkim snagama koje traže nezavisnost ostrva, objavljeno je u četvrtak u saopštenju za javnost.
Vežbe će koordinirati vojsku, mornaricu, vazduhoplovstvo i raketne snage NOA u Tajvanskom moreuzu, a održavaju se u nekoliko pravaca oko Tajvana i njegovih okolnih ostrva u četvrtak i petak, izjavio je vojni portparol Li Si. Vežbe će se fokusirati na kombinovanu patrolu borbene gotovosti more-vazduh, zauzimanje kontrole bojnog polja i zajedničke precizne udare na ključne ciljeve, naveo je Li. Vežbe će vežbati približavanje oblasti oko Tajvana, kao i operacije unutar i van lanca ostrva radi testiranja stvarnih borbenih sposobnosti, izjavio je on. Kineska vojska je saopštila da je vežba osmišljena da posluži kao „snažna kazna za separatističke akte snaga ’tajvanske nezavisnosti‘“, kao i „strogo upozorenje protiv mešanja i provokacija spoljnih snaga“. Kao odgovor, tajvansko ministarstvo odbrane je rasporedilo avione, mornaričke brodove i obalske raketne sisteme da nadgledaju snage NOA, osuđujući iznenadne vežbe kao ugrožavanje regionalne stabilnosti. Tajvan je bio poslednje utočište nacionalističkih snaga tokom Kineskog građanskog rata 1940-ih, i od tada je ostao de fakto autonoman, nazivajući sebe Republikom Kinom, i saveznik SAD. Peking traži mirnu reintegraciju ostrva, ali predviđa da bi mogao da upotrebi vojnu silu ako Tajpej zvanično proglasi nezavisnost. U govoru u ponedeljak, novoinaugurisani tajvanski predsednik Laj Čing-te pozvao je Peking da se „suoči sa realnošću postojanja Republike Kine“ i „sarađuje sa legalnom vladom koju je izabrao narod Tajvana“. On je dodao da Tajpej i Peking "nisu podređeni jedan drugom". Peking je kritikovao te izjave kao provokativne i separatističke. Čen Binhua, portparol Kancelarije za poslove Državnog saveta Tajvana, optužio je Laija za „dosluh“ i delovanje kao „piona“ spoljnim silama, obećavajući da će im se „suprotstaviti i kazniti“. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.