Dačić: Trećina kriminaliteta se dešava u Beogradu

Izvor: Politika, 29.Okt.2010, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Trećina kriminaliteta se dešava u Beogradu

BEOGRAD - Ministar unutrašsnjih poslova Ivica Dačić podneo je danas, na sednici Skupštine grada, godišnji izveštaj o stanju bezbednosti u Beogradu, prema kome se, kako je kazao, više od 33 odsto ukupnog kriminaliteta u Srbiji događa na području prestonice.

Prema izveštaju, koji obuhvata oktobar prošle do oktobra ove godine, ministar je kazao da je, zahvaljujući velikom angažovanju policije, u glavnom gradu zabeleženo smanjenje krminaliteta za 3,7 odsto.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je naveo da su ove godine održane bitne manifestacije, kao što je „Parada ponosa”, poseta Hilari Klinton Beogradu i fudbalski derbi „Partizan” - „Crvene zvezda”, u kojima je učestvovalo 5.600, 4.000 i 4.300 policajaca.

U toku „Parade ponosa” povređene su 204 osobe, od kojih su 173 policajci, a 31 građanin, i da je oštećeno je 77 vozila, od kojih su 42 policijska, naveo je on. „Policija je uhapsila 259 osoba, od kojih je 132 zadržano, a u toku je identifikacija i utvrđivanje osoba odgovornih za nerede 10. oktobra”, kazao je on i dodao da je policija sprečila da dođe do većih posledica, intervenišući na različitim lokacijama grada.

On je naveo da je od početka godine održan veći broj javnih skupova i sportskih događaja, a samo je u okviru utakmice „Partizan” - „Arsenal” došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Na utakmicama u prvih devet meseci ove godine je povređeno 55 osoba, od kojih je 51 navijač, a zabeleženo je i 174 napada na policijske službenike, naveo je on.

Dačić je ukazao da MUP nije državni organ koji odobrava određene manifestacije, već se one održavaju na osnovu Zakona o okupljanju građana, i dodao da MUP može da zabrani određeni događaj do 24 sata pre početka, ali se to do sada retko dešavalo.

Kao ključni problem beogradske policije, ministar je naveo „višegodišnja kadrovska nepopunjenost i nepovoljan materijalni status, kao i nedostatak opreme”.

Prošle godine iz budžeta Srbije za MUP se izdvajalo 9,5 odsto sredstava, a ove godine 5,5, kazao je on i dodao da su prosečne plate u MUP-u od 35.000 do 37.000 dinara, što je malo za taj posao.

Takođe, „grad je donirao 200 miliona dinara Policijskoj upravi Beograda, od čega je nabavljeno 40 službenih vozila”.

Gledajući prema opštinama, najveći stepen kriminaliteta zabeležen je u opštini Novi Beograd - 17 odsto, na Paliluli 11,3 odsto, Zvezdari 8,9 odsto, Čukarici 8,5 odsto i Voždovcu 8,3 odsto, naveo je Dačić i dodao da, kada su u pitanju prigradske opštine, stepen kriminaliteta je povećan u Obrenovcu za 3,6 odsto.

U Beogradu je u prvih devet meseci zaplenjeno 159 kilograma opojnih droga, najviše mrihuane i heroina, istakao je Dačić i naveo da je samo u oktobru zaplenjeno 120 kilograma heroina, što je najveća zaplena te opojne droge u istoriji beogradske policije.

„Naš region je veoma bezbednosno interesantan zbog puteva heroina i kokaina iz Južne Amerike, Avganistana i Pakistana koji idu preko Srbije”, kazao je on i dodao da je, zahvaljujući srpskim bezbednosnim strukturama, zaplenjeno pet tona kokaina širom sveta za dve godine.

Ministar je kazao da su u prvih devet meseci ove godine 10 državljana Srbije bili žrtve trgovine ljudima, dok je na području Beograda u tom periodu ilegalno boravio veći broj stranih državljana većinom iz Avganistana, Iraka i Turska.

Više od 356.000 stranih državaljanja je došlo u Beograd za prvih devet meseci, a nad njima je izvršeno više od 300 krivičnih dela, uglavnom imovinskih, rekao je on i dodao da je najviše krivičnih dela izvršeno protiv imovine -72 odsto.

Smanjen je broj ukradenih vozila u glavnom gradu za 22 odsto, dok je osam otmica uspešno rasvetljeno, a smanjen je i broj ubistava, silovanja i maloletničke delikvencije, naveo je ministar.

Dačić je kazao da je privatizacijom preduzeća „postignuta najveća materijalna šteta, jer su kupci na bespravan način otuđivali imovinu preduzeća .

Ministar policije je naveo da je u navedenom periodu policija otkrila i oduzela 1.543 komada oružja, 16 bombi, 13.800 kilograma municije, dve mine i 13,5 kilograma eksploziva.

Tanjug

objavljeno: 29.10.2010.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Parada ponosa,   Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.