Hilari Klinton
Hilari Klinton

Hilari Klinton rođena 26. oktobra 1947. godine u Čikagu, Ilinois Sjedinjene Američke Države je političarka, i kandidat Demokratske partije za predsednika Amerike na izborima 2016. godine.

Po religijskoj pripadnosti je metodist, živi u Njujorku. Hilari je nekadašnja državna sekretarka, senatorka iz države Njujork, i prva dama SAD. Odrasla je u porodici srednje klase u predgrađu Čikaga Park Ridžu. Pohađala je Velsli koledž nakon čega je nastavila da studira prava na Jejlu, gde je upoznala svog budućeg supruga Bila Klintona. Dugo se godina bavila građanskim aktivizmom, a bila je i profesor prava u Arkanzasu. Nakon drugog mandata Bila Klintona postala je senatorka države Njujork u američkom Kongresu. Bila je kandidat za Predsednika SAD 2008. godine kada je izgubila od Barake Obame nominaciju za kandidaturu Demokrata posle teške i duge kampanje.

Na poziv Predsednika Obame postaje državni sekretar u njegovom prvom mandatu, nakon čega se povlači kako bi spremila kandidaturu za nove izbore. Kandidaturu je objavila 2015. godine u aprilu i bila je prva među demokratskim kandidatima. Važi za favorita za demokratsku kandidaturu na izborima i glavnog favorita da postane Predsednica SAD. Najviše novca je prikupila u kampanji. Deo kampanje je bio obeležen pitanjima korišćenja imejla na privatnom serveru dok je bila državna sekretarka i odgovornošću zbog napada na američku ambasadu u Bengaziju u Libiji. Hilari Klinton važi za liberalnog kandidata u oblasti prava i sloboda. Zalaže se za pravo na abortus i istopolne brakove. Donekle je protiv preteranog upliva religije u javnu sferu. Dok u vrelini leta neumorno vodi predizbornu kampanju za Belu kuću Hilari Rodam Klinton je već u jednoj disciplini do nogu nadmašila svoje konkurente o njoj je napisano pedesetak knjiga i deset naučnih radova. O Hilari su do sada najviše pisali ljuti neprijatelji Klintona, njegove administracije pa i demokratske stranke u celini. Za njih je Hilari bila američka Evita i ledi Magbet iz Litl Roka, za mnoge glavna grešnica uz Džordža Soroša što je levica zavladala demokratskom partijom.

Za svoje političke istomišljenike i strasne navijače Hilari je oličenje onog najboljeg na američkoj javnoj sceni briljantna, izuzetno obrazovana, neumorna. To su oni glasovi koji su odavno poručivali da je u Beloj kući pogrešni Klinton da je ona bolji i jači deo čuvenog političkog i bračnog tandema i politička megazvezda bez konkurencije.

Iako je Hilari već 16. godina na nacionalnoj sceni, i svi su medijski reflektori nemilosrdno uprti u nju za mnoge ona je ostala teška enigma i velika zagonetka. Do Hilari nije lako dopreti američka je političarka i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije za Predsednika SAD na izborima sledeće godine. Prva je kandidatkinja koja je stekla ovaj status za jednu veću američku partiju. Funkciju 67. državne sekretarke SAD je obavljala od 2009. do 2013. godine, juniorska senatorka iz Njujorka bila je od 2001. do 2009. godine, prva dama SAD za vreme mandata Klintona od 1993. do 2001. godine, prva dama Arkanzasa od 1983. godine do 1992. godine. Kao državna sekretarka radila je u Obaminoj administraciji od 2009. do 2013. godine. Hilari je odreagovala na stanje vezano za Arapsko proleće pri čemu se zalagala za vojnu intervenciju NATO u Libiji. Preuzela je odgovornost za bezbednosne propuste koji se odnose na napad u Bengaziju 2012. godine obrazloživši da nije imala direktnu ulogu u osiguravanju konzulata pre nego se desio napad. Napustila je Obaminu administraciju na kraju njegovog prvog mandata zatim piše svoju petu knjigu i počinje da drži plaćene govore pre objavljivanja svoje druge predsedničke kandidature, sada za izbore 2016. godine.

Kada je Hilari Klinton napustila Stejt department ona po prvi put postaje privatno lice posle trideset godina. Od 2013. godine zajedno se sa ćerkom pridružuje mužu u radu sa fondacijom koja nosi ime Fondacija Bila, Hilari i Čelsi Klinton. Ovde se fokusira na napore razvoja u ranom detinjstvu uključujući se u inicijativu pod imenom Suviše mali za neuspeh.

Svoju popularnost Hilari objašnjava kao nastojanje da postoji određena doslednost između onoga što je ona i što radi, nastavlja sa dobrim rezultatima, u Galupovoj anketi za najcenjenijeg muškarca i ženu u 2015. građani Amerike proglasili su je najcenjenijom ženom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 09.Dec.2018, 01:32

Tramp: Pitajte Hilari Klinton za Rusiju

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je u celini zadovoljan tokom istrage o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 06.Dec.2018, 08:50

BUŠ JE IZVADIO NEŠTO IZ DŽEPA I DAO OBAMINOJ ŽENI: Detalj sa ispraćaja bivšeg predsednika SAD o kom svi pričaju (VIDEO)

BUŠ JE IZVADIO NEŠTO IZ DŽEPA I DAO OBAMINOJ ŽENI: Detalj sa ispraćaja bivšeg predsednika SAD o kom svi pričaju (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države opraštale su se od Džordža Buša starijeg. Na ceremoniji ispraćaja, između ostalih, bili su sadašnji predsednik...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2018, 07:21

UDRUŽILI SE PROTIV SRBIJE, A IZA SVEGA STOJI ONA! Ujedinjuje naše mrzitelje zbog PAKLENOG CILJA!

UDRUŽILI SE PROTIV SRBIJE, A IZA SVEGA STOJI ONA! Ujedinjuje naše mrzitelje zbog PAKLENOG CILJA!

Iza dogovora Prištine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije da krenu u opštu ofanzivu protiv Srbije stoji Hilari Klinton, tvrde diplomatski izvori Srpskog telegrafa. - Hilari je nedavno najavila da će se gotovo izvesno upustiti u trku za Belu kuću. Da bi u toj borbi imala bilo kakve šanse, s obzirom na lošu reputaciju koju ima, ona mora da napadne Trampa gde god može. Balkan je jedna od tih tačaka, a biće ih širom sveta još, jer je nova američka administracija u velikoj meri...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 28.Nov.2018, 16:55

AFERA MEJLOVI Ivanka Tramp: Ništa nisam pokušala da sakrijem

Ivanka Tramp, najstarija kćerka američkog predsednika Donalda Trampa i savetnica u Beloj kući, odbacila je danas...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Nov.2018, 15:46

Klintonova podstiče Evropu da obuzda migraciju

Klintonova podstiče Evropu da obuzda migraciju

Njujork -- Hilari Klinton pozvala je lidere EU da se pozabave pitanjem migracije i da pošalju jasnu poruku da neće moći više da pružaju sklonište i podršku migrantima.. Evropi je potreban snažniji pristup migraciji kako bi obuzdala rastuću opasnost od desničarskih populista, izjavila je Hilari Klinton, koja je pozvala lidere EU da pokažu svojim biračima da oni ne mogu više migrnatima da pruže sklonište i podršku. "Mislim da Evropa treba da se bavi migracijom...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2018, 01:55

Sudar dve bivše prve dame, Hilari Klinton i Mišel Obame

Sudar dve bivše prve dame, Hilari Klinton i Mišel Obame

Ovo je lov na veštice kakvog nije bilo u američkoj istoriji, zakukao je preko Tvitera američki predsednik Donald Tramp zbog istrage specijalnog tužioca Roberta Milera u sklopu koje bi, prema nekim najavama, među optuženima mogao da se nađe čak i predsednikov sin Don Junior.. Tramp obično ovako luduje uoči novih optužnica, komentariše voditelj gledane emisije na En-Bi-Siju Džo Skarboro. Ali to nije sve. Tramp negoduje i zato što lovac na veštice Miler,...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2018, 00:34

Sprema se kampanja "Hilari 4.0" za veliki povratak Klintonovih

Sprema se kampanja Hilari 4.0 za veliki povratak Klintonovih

Sve učestalije glasine o tome da će Hilari Klinton, dvostruki predsednički kandidat demokrata, treći put pokušati da se nađe na čelu Bele kuće, dodatno podgrevaju američki mediji pozivajući se na njene bliske saradnike.. Prema pisanju lista "Volstrit džurnal", Mark Pen, dugogodišnji savetnik nekadašnje državne sekretarke SAD, kao i bivši njujorški političar Endrju Stejn, tvrde da će se Klintonova u trci za predsednika 2020. godine predstaviti kao predvodnik...

Detaljnije >>