Pritisak Moskve i Vašingtona za održavanje konferencije u Siriji

Izvor: Blic, 07.Okt.2013, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisak Moskve i Vašingtona za održavanje konferencije u Siriji

SAD i Rusija saglasile su se da izvrše pritisak da UN odredi datum za održavanje mirovne konferencije u Siriji u drugoj sedmici novembra, izjavio je danas američki državni sekretar DŽon Keri nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

On je na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovim rekao da će tražiti da se datum odredi što je prije moguće.

Keri je istakao da je početak uništenja arsenala sirijskog hemijskog oružja "dobar početak" i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sirijska vlada zaslužuje pohvale zbog poštovanja nedavne rezolucije UN za uništenje te vrste oružja.

Američki državni sekretar i Lavrov sastali su se na marginama samita Azijsko-pacifičke saradnje /APEK/ na Baliju u Indoneziji, gde su potpisali sporazum o Centrima za smanjenje nuklearnog rizika u Vašingtonu i Moskvi, koji su prvi put uspostavljeni 1987. godine radi utvrđenja poštovanja sporazuma i dogovora o kontroli naoružanja.

Keri i Lavrov prvo su se sastali sa saradnicima, a potom i direktno kada su razgovarali o načinim za okončanje građanskog rata u Siriji i predstojećim razgovorima sa Iranom.

Američki državni sekretar naglasio je da je njegov sastanak sa Lavrovim bio "naproduktivniji do sada".

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.