Autohtono stanovništvo Amerike na NAJJAČEM UDARU: SZO posebno zabrinuta za ovu grupu ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2020, 08:36

Autohtono stanovništvo Amerike na NAJJAČEM UDARU: SZO posebno zabrinuta za ovu grupu ljudi

Autohtoni stanovnici Amerike posebno su ranjivi na kovid-19, objavila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

- Iako je kovid-19 rizik za sve domorodačke narode na globalnom nivou, SHO je duboko zabrinut zbog uticaja virusa na domorodačke narode u Amerikama koje ostaju trenutni epicentar pandemije - rekao je Tedros Adhanom Gebrejezus, generalni direktor organizacije, preneo je sinoć CNN.

Od 6. jula, više od 70.000 starosedelačkih stanovnika Amerika bilo je zaraženo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korona vrrusom, a više od 2.000 je umrlo, prema SZO.

- Kao i druge ranjive grupe, i domorodaci se suočavaju sa mnogim izazovima. To uključuje i nedostatak političke reprezentacije, ekonomsku marginalizaciju i nedostatak pristupa zdravstvu, obrazovanju i socijalnim uslugama. Autohtoni narodi često imaju veliki teret siromaštva, nezaposlenosti, neuhranjenosti, i zarazne i nezarazne bolesti, što ih čini ranjivijim na kovid-19 i njegove ozbiljne ishode - rekao je Tedros.

Tedros je rekao da SZO sarađuje sa regionalnim autohtonim organizacijama u slivu reke Amazona, "kako bi pojačali borbu protiv kovid-19", i pozvao vlade da ulažu u strategije traženja kontakata.

- Jedno od ključnih oruđa za suzbijanje prenošenja u autohtonim zajednicama i svim zajednicama je traženje kontakata. Nijedna zemlja ne može preuzeti kontrolu nad svojom epidemijom ako ne zna gde je virus - dodao je Tedros.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.