Delfini potopili svetske šampione, Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Izvor: Blic, 27.Jan.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Delfini" potopili svetske šampione, Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Vaterpolo reprezentacija Srbije je pobedila aktuelnog prvaka sveta, Italiju, sa 12:8 i tako se plasirala u finale Evropskog prvenstva koje se održava u Ajndhovenu.

Neobično je počeo ovaj meč, za koji su akteri iz oba tabora tvrdili da će proći bez mnogo pogodaka, jer je upravo goleada obeležila uvodnih osam minuta tokom kojih su se mreže tresle čak devet puta. A kako je Slobodan Soro primio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pet golova, i to tri puta u stranu na kojoj je bio prilikom šuteva rivala, selektor Dejan Udovičić ga je i pre prve četvrtine zamenio Branislavom Mitrovićem.

Ovom 26-godišnjaku je pomalo neočekivani nastup u polufinalu kontinentalnog prvenstva olakšala odbrana "delfina”, koja je podigla pravi zid pred svojim golom u drugoj deonici, omogućivši tako da se mnogo mirnije igraju akcije u napadu. A one su počele da se odvijaju i smeirenije i preciznije kada je na red došlo drugih osam minuta.

Gol mladog debitanta Šaponjića bio je dovoljan za izjednačenje na 5:5, Filipovićev posle faula nad njim i skinute kapice za prvo vođstvo posle onog od 2:1, a potom je iskusni Felugo svojom malom majstorijom, golom dok je padao nazad u vodu, nagovestio da bi meč mogao da bude rezultatski neizvestan i u nastavku. No, sa tom idejom "delfini” se baš i nisu složili.

Od izjednačenja na 6:6, naši vaterpolisti su počeli da drže lekciju iz moderne verzije ovog sporta i to ni manje ni više ekipi koja je aktuelni prvak sveta. Nije to bio revanš za poraz u šangajskom finalu iz 2011, kada su "delfini” prepustili svetsko zlato ekipi sa Apenina, bio je to čas jednostavnosti, koji se odvijao u tri faze - čvrsta odbrana, mudar odabir poteza u napadu i silovita realizacija. Upravo to je donelo pet uzastopnih golova za našu nacionalnu selekciju, od čega se slavni rival nije oporavio.

Istina, pripretili su "azuri" prilaskom na 11:8 i napadom za prilazak na "-2", ali dve takve neiskorišćene prilike sredinom poslednje četvrtine kaznio je hladnokrvnim a atraktivnim lobom Milan Aleksić za nedostižna četiri gola razlike i veliko slavlje koje je počelo dva minuta pre završetka ovog polufinala.

Od 20h igraju Crna Gora - Mađarska a pobednik tog polufinalnog meča u nedelju će igrati protiv naših "delfina" za zlato.

Povezane vesti: Iz minuta u minut: Srbija - Italija 12:8 Udovičić: Italijanima sudije svašta tolerišu, moramo da pružimo maksimum Udovičić: Dobro poznajemo Italijane Italija protivnik "delfina", Crna Gora ide na Mađarsku
Pogledaj vesti o: Vaterpolo

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.