21 odgovor Vašingtonu

Izvor: B92, 09.Sep.2022, 10:06

21 odgovor Vašingtonu

Peking -- Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je članak u medijima, kao odgovor na govor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o kineskoj politici.

Članak je naslovljen sa "Zablude u američkoj spoznaji Kine i istina", a kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), ministarstvo je navelo 21 zabludu u američkoj percepciji Kine, opovrgavajući ih jednu po jednu činjenicama i podacima, razotkrivajući obmanu, licemerje i štetu politike SAD prema Kini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U nedavnom govoru o kineskoj politici Blinken je rekao da Kina predstavlja "najozbiljniji dugoročni izazov" međunarodnom poretku, preuveličavajući kineske pretnje, mešajući se u unutrašnje stvari Kine i blateći kinesku unutrašnju i spoljnu politiku, piše CMG.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine ocenilo je da je "međunarodni poredak zasnovan na pravilima" koji reklamiraju Sjedinjene Države zapravo replika američke politike moći, nametanje sopstvene volje i standarda drugima i zamena opšteprihvaćenih međunarodnih zakona "pravilima bandi" nekoliko zemalja.

U članku se naglašava da je koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, koji je predložila Kina, više puta upisan u važne dokumente multilateralnih mehanizama kao što su Ujedinjene nacije i Šangajska organizacija za saradnju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je Kina postala važan stub multilateralizma, a svrha kineske prakse multilateralizma je izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Kina veruje da u svetu postoji samo jedan poredak, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu; postoji samo jedan skup pravila, osnovnih normi koje regulišu međunarodne odnose zasnovane na ciljevima i principima Povelje UN, ističe se tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.