Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.11.

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.11.

01.12.2014. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 30.11.

 

 

Izveštaj Operativnog centra DNR - Operativni centar DNR izveštava o jakom granatiranju aerodroma i predgrađa Donjecka.

12:17. Donjeck - Narodna vojska odgovara na artiljerijske udare po položajima kijevskih snaga na severu i severozapadu.

12:07. Donjeck - Kijevske snage otvaraju artiljerijsku vatru iz pravca Peskija. 

12:03. Donjeck - Dejstvo iz VBR "Grad" po Kirovskom rejonu Donjecka.

12.00. Donjeck - pešadijske borbe u predgrađu.

11:47. Donjeck - Dejstvo iz VBR "Grad" po Kijevskom rejonu Donjecka

11:20. Donjeck - Artiljerijski udari iz pravca Avdjejevke prema Kijevskom rejonu

11:05. Donjeck - Iz pravca Avdjejevke i Orlovke kijevske snage dejstvuju po starom terminalu aerodroma u Donjecku.

Stanje na frontu - Situacija na liniji kontakta između Narodne vojske i kijevskih snaga je i dalje napeta.

Kijevske snage i dalje krše sporazum o prekidu vatre. Zabeleženo je osam napada na naselja Novorusije i po položajima Narodne vojske:

od 19.15 do 20.00 sa severa je izveden napad iz pešadijskog naoružanja po položajima Narodne vojske kod Strjukova;

od 19.55 do 22.00 iz pravca Popasnoje je granatirano po položajima Narodne vojske i po Kirosvskom rejonu Donjecka.

u 23.00 je otvorena minobacačka vatra po punktu Narodne vojske u Sokolniki;

od 23.20 do 00.20 kijevske snage su artiljerijom dejstvovale po pozicijama Narodne vojske u rejonu Frunze;

od 00.30 do 1.00 je izveden artiljerijski napad po Krasnom Limanu;

u 02.00 iz pravca Avdjejevke je izvršen artiljerijski napad po položajima Narodne vojske u donjeckom naselju Spartak.

Misija OEBS nije registrovala kretanje tenkova iz Rusije u Ukrajinu - Posmatrači OEBS za četiri meseca rada nisu registrovali kretanje ruske vojne tehnike preko rusko-ukrajinske granice u Rostovskoj oblasti, saopštio je Pol Pikar, pozivajući se na izveštaje posmatrača na graničnim prelazima Donjeck i Gukovo.

Kijevske vlasti su ranije izjavile da preko granice, navodno, prelaze ruski tenkovi, raketni sistemi, kamioni s vojskom.

„Mi nismo videli ništa slično u rejonu graničnih prelaza Donjeck i Gukovo“, rekao je Pikar, On je sličnu izjavu dao i u oktobru.

Kod Slavjanska ubijen novinar i njegova žena - Novinar iz Donjecka i njegova žena su ubijeni nedaleko od Slavjanska, koji se nalazi pod kontrolom kijevskih snaga.

Tela sa mnogobrojnim ubodima nožem su pronađena u njihovoj vikendici.

Ubijeni Aleksandar Kučinski je bio urednik novina „Kriminal-Ekspres“. Narodna vojska je napustila Slavjansk u julu i od tada ga kontrolišu snage kijevske snage.

Video vesti za 30.11.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Položaj kijevskih snaga posle granatiranja haubica

Dejstvo iz BTR-a - Narodna vojska

Izveštaj sa aerodroma u Donjecku

Dejstvo iz BTR-a - Narodna vojska

Punkt kijevskih snaga - dejstvo raketnim bacačom

Aerodrom u Donjecku - vojnik kijevskih snaga puca iz protivtenkovske puške

Donjeck - dejstvo Narodne vojske iz VBR "Grad"

Narodna vojska testira otpornost pancirnog prsluka

Narodna vojska - "pecanje ribe"

Trofejni tenk Narodne vojske

Dejstvo Narodne vojske iz BTR-a



Jedinica "Betmen" Narodne vojske - izveštaj o situaciji na Stanično-luganskom pravcu

Pregled bojevih dejstava za 29.11.

Pregled vesti TV Novorusija za 29.11.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 30.11. 

Konvoj MVS RF dopremio u Lugansk novu partiju od 400 tona humanitarne pomoći - Konvoj MVS RF je dopremio u Lugansk još jednu partiju humanitarne pomoći, saopštio je zamenik načelnika Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama MVS RF Oleg Voronov.

„Više od 40 kamiona je stiglo u Lugansk. Oni su dovezli više od 400 tona humanitarne pomoći, prvenstveno građevinskog materijala i prehrambenih proizvoda“, rekao je on.

Konvoj sa humanitarnom pomoći prešao granicu RF - Osma kolona sa humanitarnom pomoći za Donjeck je prešla granicu Rusije, saopštio je MVS RF.

Oko 60 kamiona je krenulo ka prestonici DNR. U Donjeck će stići više od 800 tona robe. Zbog jake mećave, poledice i smanjene vidljivosti isporuka pomoći će trajati duže nego obično.

Kolona od 40 kamiona pomoći za LNR je, takođe, prešla rusku granicu. U Lugansk stiže više od 400 tona robe.

Humanitarna pomoć je formirana na osnovu potreba stanovnika DNR i LNR. Prethodnih sedam konvoja je dopremilo oko 10.000 tona robe.

Marin le Pen: Prekid odnosa sa RF će oslabiti Evropu - Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi je izabran za predsednika najveće opozicione partije „Savez za narodni polret“.

Eksperti tvrde da će on u naredne 2,5 godine, do sledećih predsedničkih izbora, uraditi sve kako bi osvojio fotelju u parlamentu i Jelisejskoj palati.

29. novembra je održana sednica druge opozicione partije – „Nacionalnog fronta“. Lider pokreta Marin le Pen je izjavila da u okviru svoje spoljne politike namerava da jača odnose sa RF.

„Mi razmišljamo kako da se zbližimo sa RF, koja je prijatelj Francuske, kako da koordiniramo naše energetske strategije i uspostavimo ekonomske veze, koje će ojačati Evropu. A Evropa umesto toga kida veze sa RF po naredbi SAD. I to nas slabi“, izjavila je ona.

Lucenko optužio vladu Jacenjuka za krađu i korupciju - Predsednik frakcije „Blok Petra Porošenka“ Jurij Lucenko je optužio vladu Arsenija Jacenjuka za korupciju i nesprovođenje reformi.

Lucenko smatra da je prethodna vlada dopustila niz grešaka i da je nejasno kako je Jacenjuk mogao opet da postane premijer.

„Jacenjuk za 8 meseci nije ni započeo reforme. Pravdanje ratom je neprihvatljivo. Upravo u tako kritičnom vremenu samo radikalne reforme mogu biti put ka pobedi“, rekao je Lucenko.

On je rekao da u svakom ministarstvu Jacenjuka cveta korupcija, kradu se stotine miliona. „Podmićivanje ostaje specifična karakteristika vlasti“, istakao je Lucenko.

Tužba protiv Ukrajine u Evropskom sudu za ljudska prava - Majka putnika iz Nemačke, koji je poginuo prilikom pada malezijskog Boinga kod Donjecka, se žalila Evropskom sudu za ljudska prava.

Ona traži od ukrajinske vlade kompenzaciju za ubistvo u visini od € 800.000.Žena je optužila Kijev za to što vazdušni prostor nad istokom zemlje nije bilo zatvoren za vreme ratnih dejstava. Ona smatra da vlasti to nisu uradile, jer nisu htele da gube takse za letove aviona iznad teritorije zemlje.

Tužba je predata u sud pre nedelju dana, ali je tek sada objavljeno. Avionska nesreća se dogodila 17. jula. Od 298 poginulih, 4 si bili državljani Nemačke.

Humanitarni konvoj RF za Donbas stigao na granicu sa Ukrajinom - Ruski humanitarni konvoj, koji vozi pomoć za stanovništvo DNR i LNR je stigao na granicu sa, saopšteno je iz MVS RF.

Kolona od više od 100 kamiona se podelila na dva dela. Više od 40 kamiona je stiglo na granični prelaz Donjeck i više od 60 na prelaz Matvejev Kurgan u Rostovskoj oblasti (jug RF). U kamiona se nalazi hrana, građevinski materijal za popravku razrušenih kuća.

Počela je carinska procedura.

MVS je u subotu pokazao predstavnicima medija sadržaj kamiona. Novinari su samo birali u koji kamion žele da pogledaju, kako bi se uverili da se vozi samo roba koja je prijavljena.

Odabrana 24 stranca za ukrajisnku vladu - Za rad u vladi Ukrajine odabrana su 24 strana kandidata, navedeno je na sajtu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Prema preliminarnim podacima reč je o državljanima Gruzije, Litvanije, SAD, Nemačke i Slovačke. Postoje saznanja da je većina odabranih kandidata preporučena za rad u ministarstvu za agrarnu politike i ministarstvu finansija. Osim toga, nije isključeno da će strani građani raditi i u ministarstvu unutrašnjih poslova.

U stranim saradnicima Porošenko želi da nađe kompromisne ličnosti koji će zadovoljiti sve političke snage u zemlji.

MSP RF: EU zbog sankcija gubi 40 milijardi evra - Šteta koju će zbog zbog sankcija prema Rusiji ove godine pretrpeti Evropska unija može iznositi oko 40 milijardi evra, a naredne godine može da se poveća za deset milijardi evra, izjavio zamenik ministra spoljnih poslova RF Aleksej Meškov.

Prema njegovim rečima robna razmena između Rusije i EU smanjena je tokom prvih devet meseci 2014. godine za 2 do 3 odsto. Po tvrdnjama nekih zemalja primećuje se pad robne razmene od deset odsto.

Moskva poziva EU na uzajamno odustajanje od sankcija i crnih lista, naglasio je diplomata. Bilo kakve sankcije nanose štetu ne samo onome, protiv koga su uperene, nego i onome ko ih je uveo.

Savet Evrope: Ni jedna politička snaga ne može da odlučuje u ime svih - U svetu više nema nekakve pojedinačne snage, koja može da donosi odluke u ime svih ostalih. Ovo je izjavio generalni sekretar Saveta Evrope Turben Jagland.

„Postoji Evropa, ali ona se sastoji od različitih delova i razlikuje se od zemlje do zemlje višepolarnošću, koju treba poštovati“, naglasio je generalni sekretar.

Jagland je naglasio da posle krize u Ukrajini svet će se naći pred novim problemom, kako živeti u uslovima multipolarnosti i raznovrsnosti.

Štajnmajer: Ne treba precenjivati značaj letova ruskih vojnih aviona iznad Evrope - Ruski avioni lete u međunarodnom vazdušnom prostoru i to mogu da rade u skladu sa međunarodnim pravom. Ovo je izjavio ministar soljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu za nemački list za enmački list Bild.

On je takođe naglasio da su se ruski brodovi, mimo ukrajinskog konflikta, i u drugim vremenima, nalazili u međunarodnim vodama, uključujući i prolazak kroz La Manš.

Grupa ruskih brodova i brodova za podršku koju predvodi veliki protivpodmornički brod Severomorsk u petak je prošla zaliv Pa de Kale i ušla u zaliv Sene kako bi sačekala da prođe nevreme.

DNR: sankcije govore o nespremnosti EU da promeni situaciju - Stavljanjem na takozvanu „crnu listu“ EU nekoliko političara iz Donjecke i Luganske Narodne Republike Evropska unija želi da kaže da Evropu ne zanima normalizacija situacije, izjavio je ministar spoljnih poslova DNR Aleksandar Kofman.

Evropska unija je u subotu objavila tzv. „crnu listu“ osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje Unije i zamrznuta aktiva na teritoriji EU. Na spisak su dospele osobe, koje su se na izborima održanim 2. novembra kandidovale za predsednika i skupštinske poslanike DNR i LNR.

NATO će priznati referendum o ulasku Ukrajine u Alijansu - Severnatlantska alijansa prihvatiće bilo koju odluku Ukrajinaca po pitanju priključenja NATO bloku, izjavio je u intervjuu ruskim novinarima generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg.

Ako se većina građana Ukrajine na referendumu, koji će organizovati vlada, izjasni za stupanje u NATO blok, onda će se to pitanje zaista pojaviti, rekao je Stoltenberg.

Predsednik Petar Porošenko u četvrtak u vanrednom obraćanju Vrhovnoj Radi obznanio je opredeljenje za ukidanje vanblokovskog statusa Ukrajine. On je naglasio da će odluka u stupanju u NATO biti doneta na nacionalnom referendumu.

Porošenkov sin o vojnoj službi u zoni sukoba - Sin ukrajinskog predsednika Petra Porošenka Aleksej izneo je u javnost detalje svoje vojne službe u zoni konflikta, prenela je agencija RIA Novosti.
Ukrajina - iz minuta u minut -
On je ratovao kod Kramatorska. Naglasio je da je u blizini njegovog bataljona situacija bila napeta i da je zbog bezbednosti ljudi iz svog okruženja morao da promeni prezime u Anisenko.

Predsednikov sin ranije je izjavio za medije da je na istoku zemlje prošao obuku za minobacače, ali o detaljima nije govorio. Pri tome ukrajinski mediji su više puta naglašavali da ne postoje bilo kakve fotografije, niti video materijali, koji bi potvrdili ratni angažman Porošenka mlađeg.

Ruski humanitarni konvoj spreman za polazak u Donbas - Konvoj sa humanitarnom pomoći namenjenom Donbasu kompletno je spreman za polazak, izjavio je zamenik šefa Nacionalnog centra za upravljanje kriznim situacijama ministarstva za vanredne situacije Oleg Voronov.

U konvoju se nalazi preko sto vozila, koji će u Donbas dostaviti preko 1200 tona humanitarne pomoći. Najveći deo tereta otpada na građevinski materijal, a tu su i prehrambeni proizvodi i druge neophodne potrepštine.

Granična služba Ukrajine u petak je izjavila da je dobila informaciju o slanju u Donbas još jednog humanitarnog konvoja i da je spremna da ga pregleda.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.11.[2014-12-01 09:56:18]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Naučnici MDU otkrili tajnu večne mladosti[2014-11-30 17:19:41]

Živeti 120 godina ne stareći – takve perspektive je otkrio čovečanstvu lek koji su stvorili ruski...

NATO i dalje podmuklo ubija nedužno stanovništvo[2014-11-30 15:36:14]

Pogubnom uticaju posledica NATO agresije na Republiku Srpsku sa korištenjem osiromašenog uranijuma izloženo je 15 lokacija...

CG: Skočiđevojka opet udavača[2014-11-30 14:30:51]

Kamenu hrid u Reževićima, između Svetog Stefana i Petrovca, u literaturu je uveo najpoznatiji Paštrović, „Njegoš...

Alkohol i mladi – piju i desetogodišnjaci[2014-11-30 14:25:11]

Zloupotreba alkohola je uzrok smrtnosti broj jedan u uzrastu od 15. do 30. godine, a kod...

Kralj Čika Pera[2014-11-30 14:18:02]

Kralj Petar Prvi Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda, opevan u narodnim pesmama kao Petar Mrkonjić – u...

Takve ni u NATO ne primaju[2014-11-30 14:15:29]

Ove nedelje konačno je razotkrivena redovna laž kijevskih vlasti. Evropljani su otvoreno izjavili da ne nameravaju...

SAD kardinalno menjaju svoju strategiju u Avganistanu[2014-11-30 14:13:00]

Počevši od sledeće godine snage SAD u Avganistanu neće sprovoditi akcije protiv „talibana“, jednostavno zato što...

Porošenko isključio Donbas iz Ukrajine[2014-11-30 14:09:18]

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko odbacio je ideju federalizacije zemlje. Istupajući na prvom zasedanju novog sastava Vrhovne...

Plan Junkera – zamkovi na pesku?[2014-11-30 14:06:09]

Tek što je stupio na dužnost šefa evropske komisije Žan-Klod Junker je počeo da ispunjava svoja...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 01.12.

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2014, 10:30

02.12.2014. -.. Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje .. ..Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu..Ispod se nalazi interaktivna...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.