Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2016, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 19.06.

 

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 18.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 19
.06.



Dejstvo Narodne Vojske DNR

Izveštaj sa fronta  
Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 490 puta napale teritoriju DNR. Napadale su Zajcevo, Petrovski i Trudovski rejon Donjecka, Elenovku, Abakumovo, Jasinovatu, Dokučaevsk, Sahanku i Kominternovo. Tokom napada jedan vojnik DNR je poginuo a jedna žena je ranjena.



Kako se saopštava iz MO DNR kijevske snage su takođe zauzele deo neutralne teritorije odakle otvaraju vatru po vojnicima DNR i civilnim ciljevima.

Vojska DNR je bila prinuđena da uzvrati i uništi protivnika, navodi se u saopštenju.

"Ukrajina nastavlja sa grubim kršenjem primirja od koga neće ostati ništa ako međunarodna zajednica a prvenstveno SAD ne nateraju svoje poltrone u Kijevu da prestanu sa kaznenom ekspedicijom i povuku vojsku, navodi se u saopštenju.

Narodna milicija LNR saopštava da su kijevske snage tokom proteklog dana 4 puta napale NM. Ujedno je saopšteno da su kijevske snage za proteklu nedelju napala LNR 538 puta. Napadali su Kalinovku, Želotoe kao i područje spomenika Knezu Igoru nedaleko od Stanice Luganske. Gubitaka na sreću nije bilo.



Pijani vojnici kijevskih snaga su bacili granatu i otvorili vatru iz streljačkog naoružanja na civile u centru naselja Popasnaja, saopštio je na brifingu u LuganskInform Centru portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

«Naše obaveštajne službe javile su da kijevske snage otvorile vatru iz streljačkog naoružanja i da su bacile dve kašikare na civile u naselju Popasnaja»- rekao je Maročko.

«Kao rezultat ovog terorističkog akta ima mrtvih i ranjenih među civilima. Istraga je u toku»- rekao je Maročko.

Podsetimo Popoasnaja je deo Luganske oblasti pod kontrolom kijevskih snaga.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 19.06.


Štajnmajer: Moguće postepeno ukidanje sankcija Rusiji Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer založio se za postupno ukidanje sankcija Rusiji u slučaju „suštinskog napretka“ u okviru mirovnog procesa u Ukrajini, prenosi Rojters.

U intervjuu regionalnom nemačkom listu „Redakcion necverk“ Frank Valter Štajnmajer je rekao:

„Sankcije se ne ukidaju. One treba da omoguće da se promeni ponašanje… Pristup ’sve ili ništa‘ zvuči lepo, ali ne funkcioniše.“

Šef nemačke diplomatije je dosledan i verovatno je najviši nemački zvaničnik koji se zalaže za dijalog sa Rusijom i za ukidanje sankcija.

Međutim, za sada su njegovi pozivi bez rezultata: prošle nedelje je EU produžila sankcije Krimu na godinu dana.

To je jedan od tri paketa sankcija koji su uvedeni nakon ulaska poluostrva u sastav Rusije i zatim pojačani zbog sumnje da Rusija podržava ustanike iz DNR i LNR koji kontrolišu jedan broj rejona Donjecke i Luganske oblasti.

Švajcarska neće uvoditi sankcije Rusiji 
Švajcarska ne oseća pritisak od strane EU i SAD po pitanju priključivanja antiruskim sankcijama, izjavio je zvaničnik Federalnog departmana za spoljne poslove zemlje Štefan Flikuger.

„Ne, mi ne osećamo nikakav pritisak. Naš stav je uvek bio jasan i mi ga iznosimo svim stranama — SAD, Rusiji, EU“, saopštio je Štefan Flukiger i naveo da Švajcarska nije uvodila sankcije Rusiji. On je saopštio da Bern preduzima mere da se teritorija zemlje ne koristi za zaobilaženje režima ograničenja i neprestano objašnjava svoj stav svim zainteresovanim stranama.

„Amerikanci pitaju: zašto se niste pridružili sankcijama? Mi odgovaramo da čuvamo neutralnost. Rusi pitaju: zašto ste uveli sankcije? Mi odgovaramo da nismo uvodili. Tako da moramo mnogo toga da objašnjavamo“, zaključio je Flukiger.

Sankcije protiv Krima zvanično produžene 
Odluka o produženju sankcija EU protiv Krima stupila je snagu – danas je objavljen ukaz Saveta EU u Službenom glasniku EU.

Juče je Savet EU doneo odluku o produženju na godinu dana — do 23. juna 2017. godine — sankcija protiv Krima.

U saopštenju se navodi da se ograničavajuće mere odnose na fizička lica-građane zemalja EU i pravna lica sa boravištem u Evropskoj uniji.

„One se ograničavaju na teritoriju Krima i Sevastopolja“, navodi se u saopštenju.

Sankcije Krimu uvedene su prvi put u junu 2014. Ograničenja su počela zabranom uvoza u EU robe bez ukrajinskih sertifikata, a kasnije je Evropska unija zabranila uvoz na Krim znatnog broja evropskih proizvoda i potpuno zabranila investiranje u ekonomiju poluostrva.

Kirbi: Sankcije Rusiji ostaju na snazi do prekida okupacije 
Vašington pozdravlja odluku Evropske unije da produži sankcije Krimu i potvrđuje da američke sankcije ostaju na snazi do „prekida okupacije“ tog poluostrva, izjavio je portparol Stejt departmenta SAD Džon Kirbi.

„Pozdravljamo odluku EU da produži sankcije kao odgovor na rusku aneksiju Krima. Naše sopstvene sankcije ostaće na snazi dok god traje okupacija“, rekao je on. 

U petak je Savet Evropske unije usvojio odluku o produžavanju sankcija Krimu na godinu dana, do 23. juna 2017. 
Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.